ΤΟΠΙΚΑ

Ακριβότερο κατά 17% το ρεύμα το 2008

ακριβότερο-κατά-17-το-ρεύμα-το-2008-851206

Συγκρατημένες αναπροσαρμογές των τιμολογίων της ΔΕΗ, από την 1η Δεκεμβρίου 2007, αρκετά χαμηλότερες από αυτές που είχε ζητήσει η επιχείρηση, εγκρίθηκαν από τον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια, ο οποίος υπέγραψε τη νέα υπουργική απόφαση, μετά και τη σχετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).
Σε πρώτη φάση, από 1/12/07, οι αυξήσεις είναι από μηδενικές (για χαμηλές καταναλώσεις και πολύτεκνους) έως 8% (για υψηλές καταναλώσεις και βιομηχανική χρήση) και 10% για τα τιμολόγια υψηλής τάσης, ενώ σε επόμενη φάση, από 1/7/2008, θα υπάρξει νέα μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων κατά 7%.
Αναλυτικότερα, από την 1η Δεκεμβρίου 2007, τα υφιστάμενα τιμολόγια μέσης και χαμηλής τάσης αυξάνονται ως εξής:
• Τα Οικιακά τιμολόγια με μονοφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση μέχρι 800 KWh όπως και τα τιμολόγια πολυτέκνων κατά 0%
• Τα Οικιακά τιμολόγια με μονοφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση από 801 μέχρι 2.000 KWh κατά 6%
• Τα νυκτερινά Οικιακά τιμολόγια κατά 5%
• Τα Οικιακά τιμολόγια με τριφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση από 0 μέχρι 2.000 KWh κατά 7%
• Τα Οικιακά τιμολόγια με μονοφασική ή τριφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση άνω των 2.000 KWh κατά 8%
• Τα τιμολόγια εμπορικής χρήσης μέσης και χαμηλής τάσης κατά 6%
• Τα τιμολόγια βιομηχανικής χρήσης μέσης και χαμηλής τάσης κατά 8%
• Τα τιμολόγια αγροτικής χρήσης χαμηλής τάσης κατά 4%
• Τα τιμολόγια αγροτικής χρήσης μέσης τάσης κατά 8%
• Τιμολόγια Φωτισμού οδών και πλατειών κατά 8%
Σε δεύτερη φάση, από την 1η Ιουλίου 2008, θα ισχύσει μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων κατά 7%.

Τιμολόγια υψηλής τάσης:

• Από τη 1η Δεκεμβρίου 2007, τα υφιστάμενα τιμολόγια της ΔΕΗ αυξάνονται κατά 10%.
• Από την 1η Ιουλίου 2008 απελευθερώνονται τα τιμολόγια υψηλής τάσης και ορίζεται ανώτατη τιμή την οποία δύναται η ΔΕΗ να χρεώνει, και η οποία αντιστοιχεί σε αύξηση 10% επί των ισχυόντων κατά την 30η Ιουνίου 2008 τιμολογίων.
Εξάλλου, έγινε δεκτό το αίτημα της ΔΕΗ για “ρήτρα καυσίμων”, αλλά από το 2009. Ετσι, από 1/1/2009, τίθεται σε ισχύ Μηχανισμός Διαχείρισης Μεταβολών των Διεθνών Τιμών Καυσίμου:
-Τίθενται τιμές αναφοράς πετρελαίου, Μαζούτ 290 €/mt και Φυσικού Αερίου 25,5€/MWhΦΑ που αντιστοιχούν στις εκτιμώμενες μέσες τιμές για το 2008, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη των διεθνών τιμών πετρελαίου κατά το 2ο εξάμηνο του 2007 καθώς και των τιμών που διαμορφώνονται στις διεθνείς προθεσμιακές αγορές για το 2008.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, των κομμάτων της Αριστεράς, αλλά και φορέων προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ.
Αναλυτικά, ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση επιλέγει για άλλη μια φορά την εύκολη λύση: μετακυλύει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις τα «σπασμένα» της δικής της πολιτικής ανεπάρκειας και ανικανότητας να χαράξει και να ακολουθήσει πιστά ένα αυστηρό επιχειρησιακό σχέδιο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.
«Οι σκόπιμες και ύποπτες καθυστερήσεις στο αναγκαίο πρόγραμμα επενδύσεων σε δίκτυα και παραγωγή, οι τραγικοί ερασιτεχνισμοί στη στελέχωση των διοικήσεων σε συνδυασμό με την εισβολή του γαλάζιου κομματισμού στη ΔΕΗ από το 2004 και μετά οδήγησαν μια κραταιά επιχείρηση που μέχρι πριν λίγα χρόνια έσπαζε ρεκόρ κερδοφορίας στην παρακμή και την απαξίωση» τονίζει.
Το ΚΚΕ μιλά για προκλητικές αυξήσεις, οι οποίες συνιστούν «νέα ληστεία του λαϊκού εισοδήματος προς όφελος της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ, έργου των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ».
Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να ξεσηκωθούν συνολικά κατά της αντιλαϊκής πολιτικής που στραγγαλίζει διαρκώς το λαϊκό εισόδημα για να στηρίξει την κερδοφορία του κεφαλαίου, καταλήγει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει επίσης λόγο για υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ: «Αποτελούν ληστρική ενέργεια σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, η οποία θα ενισχύσει το συνολικότερο κύμα πρωτοφανούς ακρίβειας που καλπάζει στις αγορές.»
Το νέο Ινστιτούτο Καταναλωτών καλεί τους πολίτες σε μποϊκοτάζ, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου: «Στις 12 το μεσημέρι κατεβάζουμε για 15 λεπτά το διακόπτη. Διαμαρτυρόμεθα έμπρακτα για τις νέες εξοντωντικές αυξήσεις στα τιμολόγια» αναφέρει.
Τέλος, ο ΣΕΒ σημειώνει ότι η επιβολή και νέας αύξησης που φτάνει το 20% στο βιομηχανικό και εμπορικό ρεύμα επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας. «Επιχειρηματίες και καταναλωτές πληρώνουν σήμερα το κόστος της ολιγωρίας και καθυστέρησης πολλών ετών» σημειώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου