ΤΟΠΙΚΑ

Σήμερα θα ολοκληρωθεί το 1ο Διεθνές Συνέδριο Στέβιας στο Βόλο

σήμερα-θα-ολοκληρωθεί-το-1ο-διεθνές-συν-11954

Η ζάχαρη του μέλλοντος…

Η Στέβια αποτελεί μια εναλλακτική καλλιέργεια που μπορεί να προσφέρει εισόδημα σε πάρα πολλούς καλλιεργητές της περιοχής και όχι μόνο, αφού η θεσσαλική γη προσφέρεται και για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, τονίστηκε χθες το πρωί μεταξύ άλλων στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για τη Στέβια στο ξενοδοχείο Valis στην Αγριά.

Το συνέδριο συνεχίζεται και σήμερα όπου θα ακουστούν ενδιαφέρον εισηγήσεις για την καλλιέργεια του φυτού.

Ρεπορτάζ: Αθηνά Τσιργή

Στο χθεσινό 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Στέβια παρευρέθηκε ο κ. Δημήτρης Μελάς, Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο οποίος τόνισε ότι η Στέβια για την Ελλάδα είναι καινούργια εναλλακτική πρόταση που μπορεί να δώσει νέα προοπτική στην αγροτική οικονομία.

Ο κ. Μελάς έκανε λόγο για στήριξη από την πλευρά του Υπουργείου στην καλλιέργεια της Στέβια υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά «Το Υπουργείο στηρίζει και προωθεί οτιδήποτε αποτελεί μέρος προοπτικής για μια αναγέννηση κι αναδιάρθρωση της αγροτικής οικονομίας.

Το υπουργείο έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του πληροφορίες για όσους θέλουν να ασχοληθούν με αυτή την καλλιέργεια. Αποτελεί καλή προσπάθεια, και θα πρέπει να διερευνηθεί στις ιδιαιτερότητες και στις απαιτήσεις του ελληνικού εδάφους».

Ερωτηθείς ο κ. Μελάς αν το Υπουργείο θα εξασφαλίσει κάποια κονδύλια και χρηματοδότηση γι αυτούς τους παραγωγούς, ο Γ.Γρ. ανέφερε ότι μέχρι στιγμής επειδή επιδοτούνται από την Ε.Ε. καλλιέργειες που ανήκουν στο Παράρτημα 1 που είναι τα γεωργικά προϊόντα και δεν βρίσκεται μέσα σε αυτό τον κατάλογο.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι το Νοέμβριο εντάχθηκε στον κατάλογο κι αναγνωρίστηκε από την Ε.Ε., Παρ’ όλα αυτά αυτή την περίοδο έχει ξεκινήσει μία διαδικασία τροποποίησης του Παραρτήματος. «Πιέζουμε για να συμπεριληφθεί η Στέβια στο Παράρτημα και πιστεύω ότι θα είναι επιτυχής η προσπάθεια και θα μπορούν οι αγρότες να έχουν στα επόμενα χρόνια κάποιες επιδοτήσεις. Οσον αφορά στο κομμάτι της κρατικής επιδότησης, πιστεύω ότι το Υπουργείο στα διαρθρωτικά του μέτρα θα μπορέσει να συμπεριλάβει μια βοήθεια», δήλωσε ο κ. Μελάς.

Στις πρώτες επαφές με το φυτό της Στέβια βρίσκεται η Αλβανία όπως τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός του Υπουργείου Γεωργίας, Δημοκρατίας της Αλβανίας κ. Thomaj Tokli, ο οποίος παρευρέθηκε στο 1ο Διεθνές Συνέδριο τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η χώρα του κάνει προσπάθεια να εφαρμόσει νέες καλλιέργειες και ιδέες.

Χαρακτηριστικά επεσήμανε «Το συνέδριο είναι μια ευκαιρία για περαιτέρω συνεργασία και πιστεύω ότι η μεσογειακή περιοχή έχει παγκόσμια κληρονομιά την οποία μπορούμε να την αναπτύξουμε. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το κλίμα και το έδαφος κι όλες τις πηγές μας για να καλλιεργήσουμε Στέβια και να πάει μπροστά.

Στην Αλβανία είμαστε στις πρώτες επαφές με το φυτό». Στις σημαντικές δυνατότητες καλλιέργειας της Στέβιας στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Ευρωβουλευτής κ. Θεόδωρος Σκυλλακάκης, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται καλύτερη πληροφόρηση από το κεντρικό κράτος.

Ο κ. Σκυλλακάκης τόνισε ότι η καλλιέργεια στην Ελλάδα για να είναι αποδοτική πρέπει να είναι καθετοποιημένη προσθέτοντας «Χρειάζεται πληροφόρηση από το κεντρικό κράτος. Παρακολουθώντας τον ευρωπαϊκό κανονισμό, είναι ελλειπτικός και λείπει η πληροφόρηση και από τους καλλιεργητές και από τους τελικούς χρήστες. Σκοπός του Συνεδρίου να βοηθήσουμε όσο μπορούμε στην ενημέρωση και να κερδίσουμε το θέμα στην Ευρώπη, έτσι ώστε και η Ευρώπη να δίνει τις διευκρινίσεις που ναι απαραίτητες.

Οι δυνατότητες καλλιέργειες είναι σημαντικές απ’ ότι φαίνεται. Υπάρχουν οικονομικές αποδόσεις καλύτερες από άλλες περιπτώσεις αλλά η εμπειρία θα αποδείξει τα πράγματα». Τέλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης κατά την εισήγησή του επεσήμανε ότι στην περίοδο της παρατεταμένης κρίσης που διανύει η χώρα το Επιμελητήριο Μαγνησίας σκοπεύει μέσω δράσεων να ενισχύσει δράσεις καινοτομίας, εξωστρέφειας και ανάπτυξης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου