ΤΟΠΙΚΑ

Η αδυναμία χωροθέτησης των οίκων ανοχής

η-αδυναμία-χωροθέτησης-των-οίκων-ανοχ-11992

Μπορεί να προκαλέσει παράνομες δραστηριότητες, τονίζει το ΤΕΕ Μαγνησίας

Η πιθανή αδυναμία χωροθέτησης των οίκων ανοχής στην πόλη του Βόλου, μπορεί να προκαλέσει την παράνομη λειτουργία αυτών των δραστηριοτήτων, χωρίς τους απαιτούμενους υγειονομικούς και λοιπούς ελέγχους, με σοβαρές συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο, τονίζει το ΤΕΕ Μαγνησίας σε έγγραφο προς τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας και Βιώσιμης Κινητικότητας Δήμου Βόλου κ. Νίκο Μόσχο.

Τονίζοντας ότι είναι αναγκαία πέρα από την εφαρμογή του νόμου, η οργανωμένη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων για την αστική διαχείριση αυτής της δραστηριότητας και την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας και ασφάλειας ενώ προσθέτει ότι κύριος στόχος πρέπει να είναι η ουσιαστική χωροθέτηση των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων θα ήταν αποτελεσματικότερο να προσδιορισθούν οι χρήσεις γης στις οποίες θα μπορούν να εγκατασταθούν και πάντα με γνώμονα ότι δεν επηρεάζεται αρνητικά το περιβάλλον της κατοικίας στον ενιαίο Δήμο Βόλου.

Χαρακτηριστικά από το ΤΕΕ Μαγνησίας διευκρινίζεται ότι η χωροθέτηση των οικημάτων επ’ αμοιβή προσώπων πρέπει να γίνει βάσει του Ν.2734/1999 άρθρο 3 παρ. 4 κατά το οποίο «δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση σε κτίρια που απέχουν σε ακτίνα λιγότερο από 200 μέτρα από ναούς, σχολεία, νηπιαγωγεία, φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς, νοσηλευτικά ιδρύματα, κέντρα νεότητας, αθλητικά κέντρα, οικοτροφεία, βιβλιοθήκες και ευαγή ιδρύματα, καθώς και από πλατείες και παιδικές χαρές».

Το εύρος των χωροταξικών απαγορεύσεων όσον αφορά την εγκατάσταση και χρήση οικηµάτων επ’ αμοιβή προσώπων καθιστά στην πράξη ιδιαίτερα δυσχερή τη νόμιμη λειτουργία των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.

Όπως προσθέτει στη συνέχεια αναφορικά με τον αριθμό των αδειών των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων ο Ν.2734/1999 άρθρο 3 παρ.3 αναφέρει ότι: «Οι Δήμοι και οι Κοινότητες καθορίζουν με απόφαση τους τον αριθμό τον εν λόγω αδειών που επιτρέπεται να χορηγούνται στην περιφέρεια τους με βάση τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες και ανάγκες που σχετίζονται κυρίως με τον πληθυσμό τους και τη σύνθεση αυτού, την ύπαρξη στρατοπέδων , λιμανιών και βιομηχανικών μονάδων καθώς και με την ανάπτυξη εμπορικών ή άλλων δραστηριοτήτων που επιβάλλουν την απασχόληση ή τη διέλευση των ατόμων από άλλες περιοχές».

Χαρακτηριστικά το ΤΕΕ τονίζει «θεωρούμε πως οι άδειες που προτείνονται για το Δήμο Βόλου δεν μπορούν να διαχωριστούν στις επιμέρους περιοχές όπως προτείνεται από την απόφαση ΕΠΖ34/2013 παρ. 14 καθώς ο Δήμος είναι ενιαίος πλέον και οι δραστηριότητες που λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του αριθμού των εν λόγω αδειών χωρικά βρίσκονται σε ένα ενιαίο λειτουργικά σύνολο.

Εξάλλου δεν υπάρχει αιτιολογημένη έκθεση για την συγκεκριμένη πρόταση από την οποία να προκύπτει η αναγκαιότητα του καθορισμού των αδειών στις επιμέρους δημοτικές ενότητες. Προτείνουμε λοιπόν να καθορισθεί μόνο ο συνολικός αριθμός των εν λόγω αδειών όπως προβλέπει ο νόμος 2734/1999 αλλά με την άρση του συγκεκριμένου χωρικού προσδιορισμού.

Διαφορετικά, σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές δημοτικές ενότητες, ο αριθμός μπορεί να ορίζεται ως ανώτατο όριο και όχι υποχρεωτικά, π.χ. μέχρι μια άδεια λειτουργίας».

Τέλος, το ΤΕΕ Μαγνησίας επισημαίνει πως η δυσκολία στην εφαρμογή του Ν.2734/1999 ως προς τις χωροταξικές και πολεοδομικές προϋποθέσεις εγκατάστασης των εν λόγω δραστηριοτήτων μπορεί να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα σε σχέση με τον αρχικό στόχο του νόμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου