ΤΟΠΙΚΑ

Τι είδαν δάσκαλοι στη Φινλανδία…

τι-είδαν-δάσκαλοι-στη-φινλανδία-12323

Εκπαιδευτικοί του 30ου Δ.Σ. Βόλου γνώρισαν ένα άλλο, δομημένο, εκπαιδευτικό σύστημα

Στο πλαίσιο της Πολυμερούς Σχολικής Σύμπραξης Comenius που συμμετέχει το 30ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου σε συνεργασία με σχολεία της Ισπανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Φινλανδίας, Ην. Βασιλείου, Τουρκίας και Ιρλανδίας , πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην πόλη Ούλου της Φινλανδίας από 29/1 ως 4/2. Στην αντιπροσωπεία του 30ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου Σπυριδούλα Δανηλοπούλου και Ελπινίκη Παναγιωτίδου.

Υπήρχε η δυνατότητα να παρουσιαστούν οι εργασίες που είχαν ετοιμάσει οι εκπαιδευτικοί του σχολείου. Δόθηκαν επίσης αναμνηστικά δώρα από την περιοχή, προσφορές του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Πορταριάς και του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου. Ομοίως, παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις και των άλλων χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και ό,τι είχε ετοιμάσει να παρουσιάσει η χώρα υποδοχής, η Φινλανδία.

«Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι ο τρόπος που είναι δομημένο το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας βασίζεται στην αποκέντρωση και στη μεγάλη ευελιξία στη διαμόρφωση του αναλυτικού προγράμματος. Τα σχολεία κάθε περιφέρειας, μπορούν τα ίδια να διαμορφώσουν το πρόγραμμά τους και να επιλέξουν τα αντικείμενα με τα οποία θ’ ασχοληθούν.

Δίνουν μεγάλη σημασία στα project και στην έρευνα γενικότερα. Εξάλλου αυτή είναι και η μέθοδος με την οποία θα δουλέψουμε όλες οι εταιρικές χώρες στο πρόγραμμα Comenius που έχουμε επιλεγεί να συμμετέχουμε», περιγράφουν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, που ταξίδεψαν στη Φινλανδία.

Οι ίδιοι παρατήρησαν ότι μεγάλη βαρύτητα δίνεται επίσης στη βιωματική μάθηση, όπου μέσα από εργαστήρια που λειτουργούν μετά από το κανονικό τους ωράριο, οι μαθητές, εξασκούνται σε βασικές δεξιότητες της καθημερινής ζωής (π.χ. οικιακή οικονομία, τεχνικές πλεξίματος, κατασκευές διαφόρων ειδών).

Δηλώνουν επίσης εντυπωσιασμένοι από τις πολύ καλές κτιριακές εγκαταστάσεις του σχολικού συγκροτήματος. «Υπήρχαν οι απαραίτητοι χώροι για όλες τις δραστηριότητες, αλλά και τα απαραίτητα υλικά. Ο εξοπλισμός επίσης που αφορά τις νέες τεχνολογίες ήταν σύγχρονος.

Υπήρχε επίσης ο κατάλληλος αριθμός υπολογιστών για όλους τους μαθητές που συμμετέχουν στο κάθε μάθημα. Φυσικά απ’ ότι μας είπαν οι Φινλανδοί συνάδελφοί μας, τα χρήματα του προϋπολογισμού της χώρας τους για την παιδεία είναι αρκετά…(περίπου 8%)».

Η συνεργασία του 30ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου με τα εταιρικά σχολεία θα συνεχιστεί, ώστε να γνωρίσουν στη συνέχεια τις πρακτικές και τις μεθόδους και άλλων σχολείων, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών όσον αφορά τη συνέχιση του προγράμματος και γενικότερα τα εκπαιδευτικά συστήματα και των άλλων εταιρικών χωρών.

«Η επίσκεψή μας ήταν πολύ εποικοδομητική, διότι δόθηκε η ευκαιρία σε όλους τους εταίρους να γνωριστούμε μεταξύ μας και ν’ ανταλλάξουμε απόψεις πάνω σε πολλά ζητήματα που αφορούν το πρόγραμμα, αλλά και γενικότερα πάνω σε διάφορα εκπαιδευτικά ζητήματα», πρόσθεσαν οι εκπαιδευτικοί.

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαρτίου στο Βόλο με θέμα «παραδοσιακά παιχνίδια και αθλήματα στο φυσικό και αστικό περιβάλλον της περιοχής μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου