ΤΟΠΙΚΑ

Η μεταρρύθμιση είναι υπόθεση όλων

η-μεταρρύθμιση-είναι-υπόθεση-όλων-851206

Η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό είναι αναγκαία και επιβεβλημένη, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας χθες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
Είναι ανεύθυνο να μεταθέτουμε το πρόβλημα στο μέλλον για κομματικά οφέλη, η απάθεια είναι πράξη εχθρική, ευθύνη μας είναι να παραδώσουμε ένα σύστημα απαλλαγμένο από τις παθογένειες, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Καραμανλής έθεσε τα ερωτήματα: το ασφαλιστικό χαρακτηρίζεται ή όχι απο αδικίες και στρεβλώσεις σε βάρος των πολλών; Οδηγείται ή όχι σε πλήρες αδιέξοδο; Κινδυνεύουν ή όχι να πνιγούν οι ασθενέστεροι;
Και συνέχισε λέγοντας ότι χρειάζονται αλλαγές. Και για να γίνει πιο δίκαιο απαιτείται μία μακροχρόνια διαδικασία.
Ο κ. Καραμανλής επιτέθηκε σε εκείνους που αρνούνται τον διάλογο. Εμείς δεσμευτήκαμε για διάλογο, αναπτύξαμε τους άξονες της πολιτικής μας, κανείς δεν δικαιούται να υπερασπίζεται την ακινησία, τόνισε ο κ. Καραμανλής και υπογράμμισε: “Οι όροι και η απολυτότητα προδίδουν άρνηση διαλόγου, η άρνηση αντιμετώπισης των προβλημάτων είναι πράξη αντικοινωνική, δεν δικαιούμαστε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στο πρόβλημα, η μεταρρύθμιση είναι πράξη ευθύνης, κρινόμαστε όλοι”.
Ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην καθιέρωση από το 2009 κατώτατης σύνταξης που θα υπερβαίνει τα όρια της φτώχειας.
Επίσης, από το 2008 προχωρεί η χρηματοδότηση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, ενώ η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της για την αύξηση του ΕΚΑΣ και του επιδόματος ανεργίας.
Προτεραιότητά μας, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, είναι η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας. Στα χρόνια που πέρασαν πετύχαμε πολλά, αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν, συνεχίζουμε την προσπάθεια στο τρίπτυχο Εκπαίδευση-Ανάπτυξη-Απασχόληση, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, καθώς επίσης και η μεταρρύθμιση του εθνικού συστήματος υγείας, με έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στο νέο σύστημα προμηθειών.
Τέλος, ο κ. Καραμανλής απευθύνθηκε στους βουλευτές του, λέγοντας ότι όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά έχουν υποχρέωση να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, η κοινοβουλευτική ομάδα είναι ο σύνδεσμος κυβέρνησης και κοινωνίας, όλοι μαζί έχουμε υποχρέωση να αλλάξουμε τα πράγματα που ταλαιπωρούν και πικραίνουν τους πολίτες, έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, όλες και όλοι μαζί συγκροτούμε μια δυνατή γροθιά απέναντι στα προβλήματα του τόπου.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και παρουσίασαν τις θέσεις τους οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, όπως της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ. Εισηγήσεις έκαναν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης και Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας.

Στόχος ένα βιώσιμο σύστημα

Κεντρικός στόχος και ανάγκη της κοινωνίας είναι ένα δίκαιο, αποτελεσματικό και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, είπε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, στην ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.
Μιλώντας εκτός κειμένου ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι δεν είναι λύση η προσφυγή στη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό και μόνο. Κατ αυτόν τον τρόπο η ίδια η κοινωνία θα χρηματοδοτεί και τον προϋπολογισμό και το ασφαλιστικό. Είναι υπεκφυγή να λέμε ότι το ασφαλιστικό θα λυθεί με αυξημένη χρηματοδότηση, είπε ο υπουργός Οικονομίας.
Απαντώντας στις επικρίσεις της ΓΣΕΕ για ασυνέπεια του κράτους στη χρηματοδότηση του ΙΚΑ, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση με το νόμο 2290 για το ΙΚΑ, υλοποιείται πλήρως όπως προβλέπει ο νόμος. Το 2008 το 1% του αναθεωρημένου πλέον ΑΕΠ θα χρηματοδοτεί το ΙΚΑ, είπε ο υπουργός κατηγόρησε τη ΓΣΕΕ για το ότι δεν προσήλθε στο διάλογο μετά την πρώτη συζήτηση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου