ΤΟΠΙΚΑ

Οι μαρμελάδες ταξιδεύουν…από το Πήλιο στη Γερμανία

οι-μαρμελάδες-ταξιδεύουναπό-το-πήλι-12989

Σημαντική θέση κατέχουν οι γευστικές δημιουργίες του Γυναικείου Αγροτοτουριστικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, οι οποίες ταξιδεύουν μάλιστα και στη Γερμανική αγορά, αποσπώντας πολύ θετικά σχόλια.

Εχοντας ως θεμέλιο λίθο την αγάπη για τις παραδοσιακές γεύσεις, αλλά και το μεράκι της δημιουργίας, τα μέλη του δραστήριου συνεταιρισμού συνεχίζουν με θετική σκέψη τις προσπάθειές τους, κόντρα στην κατήφεια της κρίσης.

«Την τελευταία δεκαετία έχουμε αναπτύξει συνεργασία με Ελληνα που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Γερμανία και στέλνουμε περίπου 1.500 βάζα ετησίως, με μαρμελάδες, κυρίως σύκο, νεράντζι αλλά και εσπεριδοειδή γενικότερα, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή» αναφέρει η κ. Καλλιόπη Γρίβα, γραμματέας στο ΔΣ του Γυναικείου Συνεταιρισμού της Ζαγοράς.

Από της ιδρύσεως του Συνεταιρισμού, τον Νοέμβριο του 1993 μέχρι σήμερα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, γεγονός που μεταφράζεται πρακτικά σε ικανοποιητικές πωλήσεις στην εγχώρια αγορά. «Από την αρχή κινηθήκαμε προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση και ασχοληθήκαμε με την χονδρική, περισσότερο στην περιοχή της Αθήνας, αλλά και σε άλλες περιοχές» υπογραμμίζει η κ. Γρίβα. Στο μεταξύ, έχει αναπτυχθεί συνεργασία με γνωστή αλυσίδα μάρκετ ενώ παράλληλα, οι παραδοσιακές λιχουδιές που παρασκευάζονται από επιδέξια γυναικεία χέρια, διατίθενται προς πώληση σε κάβες, παραδοσιακά παντοπωλεία της Αθήνας, σε καταστήματα του Βόλου κλπ.

Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, το πιστοποιημένο εργαστήρι του Συνεταιρισμού γεμίζει από αρώματα τοπικών φρούτων, όπως πορτοκάλι, φιρίκι, κυδώνι, ενώ δεν λείπει παράλληλα το γλυκό κολοκύθι από την παλέτα των χειμερινών γεύσεων. Τα προϊόντα που παρασκευάζονται με πολύ μεράκι και σύμφωνα με την παράδοση, είναι μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, μπακλαβάς, καρυδόπιτα αλλά και πίτες, τα οποία μπορεί ο επισκέπτης να γευτεί αλλά και να προμηθευτεί από το καφεγλυκοπωλείο, που λειτουργεί με την φροντίδα των μελών του ίδιου συνεταιρισμού, στην κεντρική πλατεία της Ζαγοράς. Οι πρώτες ύλες που προσφέρονται απλόχερα από την Πηλιορείτικη φύση, μετουσιώνονται σε λιχουδιές που κερδίζουν σταθερά τις προτιμήσεις όσων είναι λάτρεις της παράδοσης.

Ο δραστήριος πυρήνας του συνεταιρισμού απαρτίζεται από 35 περίπου γυναίκες, οι οποίες καταβάλλουν προσπάθειες, προκειμένου να διευρυνθεί ο κύκλος των αποδεκτών των προϊόντων που παρασκευάζονται. «Εάν μας δοθεί η ευκαιρία θα θέλαμε να επεκτείνουμε την δράση μας και στην συμπρωτεύουσα και παράλληλα προσπαθούμε, μέσω του Συνεταιρισμού της Ζαγοράς που ασχολείται με τα μήλα, να απευθυνθούμε και σε άλλες αγορές, της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού» επισημαίνει η κ. Γρίβα.

Στο μεταξύ, ο κύκλος δράσης των μελών του Γυναικείου Συνεταιρισμού Ζαγοράς επεκτείνεται και στο πεδίο της τουριστικής φιλοξενίας. Όπως εξηγεί μάλιστα η Γραμματέας του ΔΣ «στεγαζόμαστε σ’ ένα κτίριο που ανήκει στην ΚΕΔ, την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, και παλιά λειτουργούσε ως ξενώνας.

Στο ισόγειο στεγάζεται το εργαστήριο και στον τελευταίο όροφο υπάρχουν πέντε δωμάτια, τα οποία λειτουργούν όλο τον χρόνο, προκειμένου να διαμένουν οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή μας». Οι σκέψεις και οι στόχοι των γυναικών της Ζαγοράς είναι στραμμένες στην κατεύθυνση της προόδου και στο πεδίο αυτό εστιάζονται οι προσπάθειες, που αναπτύσσονται από κοινού.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου