ΤΟΠΙΚΑ

“Εργο των χούλιγκαν” τα επεισόδια

εργο-των-χούλιγκαν-τα-επεισόδια-851206

Εργο χούλιγκαν χαρακτήρισε ο Νικολά Σαρκοζί τις πρόσφατες ταραχές που σημειώθηκαν σε γαλλικό προάστιο, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα δείξει μηδενική ανοχή. Την ίδια ώρα το μέτωπο των απεργιών διευρύνεται, προκαλώντας περισσότερους πονοκεφάλους στον Γάλλο πρόεδρο…
«Ό,τι συνέβη στο προάστιο Βιγέ λε Μπελ δεν έχει καμία σχέση με κοινωνική κρίση, είναι έργο χούλιγκαν» δήλωσε ο Ν. Σαρκοζί σε ομιλία του προς 2.000 περίπου αστυνομικούς.
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι οι ταραχές δεν είχαν σχέση με κοινωνική κρίση και κατηγόρησε την «κυριαρχία των κακοποιών» που δηλητηριάζει, σύμφωνα με τον ίδιο, τις φτωχές γειτονιές, υποσχόμενος παράλληλα μηδενική ανοχή για τη χρήση όπλων εναντίων αστυνομικών.
«Είναι μια νέα συμπεριφορά, δεν θα κρατήσει πολύ» δήλωσε.
Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για την αναμόρφωση των προαστίων, ένα νομοσχέδιο «ίσων ευκαιριών» που δίνει μεγαλύτερες προοπτικές σε όσους ζουν σε φτωχά προάστια θα παρουσιαστεί στις 22 Ιανουαρίου.
Με έντονη την παρουσία της αστυνομίας τις τελευταίες δύο νύκτες στο Βιγέ Λε Μπελ, η ηρεμία έχει σχεδόν αποκατασταθεί, αν και ίχνη των βίαιων επεισοδίων παραμένουν.
Οι ταραχές ξέσπασαν την Κυριακή, με αφορμή το θάνατο δύο εφήβων, μετά από σύγκρουση του μοτοποδηλάτου τους με περιπολικό. Εσωτερική έρευνα της αστυνομίας αναφέρει ότι επρόκειτο για δυστύχημα, ωστόσο κάτοικοι του Βιγέ λε Μπελ κατηγορούν την αστυνομία ως υπεύθυνη για το θάνατο των δύο νεαρών.
Την Πέμπτη περίπου 300 άτομα που παρέστησαν στην κηδεία ενός από τους νεαρούς, έκαναν πορεία διαμαρτυρίας, κρατώντας ένα πανό που ζητούσε «δικαιοσύνη και αλήθεια» για την υπόθεση.
Οι ταραχές έφεραν στο νου μνήμες από τα βίαια επεισόδια του 2005, όταν οι διαδηλωτές στα προάστια του Παρισιού έκαιγαν αυτοκίνητα και καταστήματα επί εβδομάδες, με την αστυνομία να αδυνατεί να καταστείλει την εξέγερση.
Απεργιών συνέχεια…
Τα προβλήματα για τον Νικολά Σαρκοζί δεν σταματούν όμως στα παρισινά προάστια. Ο κύκλος απεργιών συνεχίζεται με τελευταία προσθήκη τον δικαστικό κλάδο.
Δικηγόροι, δικαστές και εργαζόμενοι σε δικαστήρια, ξεκίνησαν απεργία την Πέμπτη, η τελευταία προσθήκη σε μια λίστα που περιλαμβάνει τους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς και στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, τους δημόσιους υπαλλήλους και τις κινητοποιήσεις των φοιτητών.
Η αίσθηση αναταραχής σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος ζωής έχει προκαλέσει δημιουργήσει ανασφάλεια στους καταναλωτές, γεγονός που καταγράφεται στο σχετικό δείκτη που έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα μέσα σε ένα χρόνο.
Αντίκτυπο έχει αυτό και στη δημοτικότητα του Ν. Σαρκοζί, η οποία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του περιοδικού Le Figaro, έπεσε τέσσερις μονάδες τον τελευταίο μήνα, φτάνοντας το 49%. Πρόκειται για την πρώτη φορά που συγκεντρώνει ποσοστό μικρότερο του 50%.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου