ΤΟΠΙΚΑ

Δεν έχουν λεφτά για τις κατεδαφίσεις!!!

δεν-έχουν-λεφτά-για-τις-κατεδαφίσεις-851206

Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι στη Μαγνησία είναι «κολλημένες» οι διαδικασίες κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών.
Η Ανεξάρτητη Αρχή επιβεβαίωσε και στο Βόλο ότι η απόσταση μεταξύ νομοθεσίας και εφαρμογής του νόμου είναι τρομακτική…
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δήλωσε αδυναμία να «ρίξει» αυθαίρετα ελλείψει κονδυλίων. Ο Συνήγορος του Πολίτη ήταν σαφής: ο νόμος δίνει λύσεις και πρέπει να ακολουθηθούν.
Όπως σαφή και κατηγορηματικά ήταν τα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής προς την Κτηματική Υπηρεσία, η οποία καθυστερεί επί μήνες να εκδώσει πρωτόκολλα κατεδάφισης για αυθαίρετες περιφράξεις στη ζώνη του αιγιαλού από Αγριά μέχρι Πλατανίδια. Η προτροπή προς την υπηρεσία ήταν να επιταχύνει τις διαδικασίες.
Το κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη, του Κύκλου Πολεοδομίας, Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, με επικεφαλής την Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη κ. Χρύσα Χατζή, βρίσκεται από χθες στο Βόλο, ερευνώντας διάφορες υποθέσεις έπειτα από καταγγελίες και αναφορές.
Στην ατζέντα των διαδοχικών συσκέψεων,, με τις εμπλεκόμενες κατά περίπτωση υπηρεσίες, που πραγματοποιήθηκαν τη χθεσινή πρώτη ημέρα στη Νομαρχία, περιλαμβάνονταν πέντε υποθέσεις, με τα αυθαίρετα να κυριαρχούν. Σήμερα το κλιμάκιο θα ασχοληθεί μεταξύ άλλων με το πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο.
«Το πιο σημαντικό για μας είναι ότι πρέπει κάποτε να δρομολογηθεί η κατεδάφιση αυθαιρέτων σε δάση και αιγιαλό», επισήμανε μετά την εξέταση των χθεσινών υποθέσεων η Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη κ. Χρύσα Χατζή.
Από τις υποθέσεις, οι οποίες εξετάστηκαν σε δύο ενδεικτικά περιοχές προέκυψε ότι υπάρχει πλήθος ανεκτέλεστων αποφάσεων για κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών σε δάση από την Περιφέρεια, σε όλη τη Θεσσαλία.
Το κλιμάκιο του ΣτΠ συζήτησε με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες πως το θέμα μπορεί να προωθηθεί, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή των νομαρχιακών υπηρεσιών, «για να εκτελεστούν κάποτε οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων».
Οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στη ζώνη αιγιαλού από Αγριά μέχρι Πλατανίδια, που παρεμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν χθες.
Ένα ζήτημα το οποίο καθυστερεί χαρακτηριστικά, όπως είπε ο νομάρχης, προσθέτοντας πως ενώ έχουν καταγραφεί οι παρανομίες εν τούτοις η Κτηματική Υπηρεσία δεν έχει ακόμα προβεί σε καμία ενέργεια ως προς την έκδοση πρωτοκόλλων κατεδάφισης.
Στο κατ’ επανάληψη ερώτημα του Νομάρχη «τι φταίει» και η Κτηματική Υπηρεσία δεν προχωράει εδώ και μήνες σε συγκεκριμένες ενέργειες, έγινε φανερό από τον διευθυντή της Κτηματικής κ. Ευθυμίου ότι δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην έκδοση πρωτοκόλλων κατεδάφισης, γιατί, όπως είπε, μπορεί οι κάτοχοι των αυθαιρέτων να προσφύγουν στη δικαιοσύνη…
Ο εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη ήταν κάθετα αντίθετος με την λαθεμένη, όπως τη χαρακτήρισε, πρακτική του υπευθύνου της Κτηματικής και εξηγώντας του ποιο είναι ακριβώς το νομικό πλαίσιο, ζήτησε να προχωρήσει στην έκδοση των πρωτοκόλλων αυθαιρέτων. Χαρακτηριστικά επισήμανε πως εκεί που είναι καταφανείς οι αυθαιρεσίες είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει στην έκδοση πρωτοκόλλων αυθαιρέτων.
«Είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρη και σαφής η στάση του Συνηγόρου του Πολίτη για το ζήτημα της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών στη ζώνη του αιγιαλού από Αγριά μέχρι Πλατανίδια», δήλωνε αργότερα ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας.
«Επιτόπου –είπε- διαπιστώσαμε ότι δεν μπορεί να προβληθεί κανένας σοβαρός νομικός ισχυρισμός, με βάση τον οποίο θα μπορούσε να ανασταλεί η διαδικασία της κατεδάφισης.
Ήταν ιδιαίτερα σαφής και συγκεκριμένη η προτροπή της Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη προς την Κτηματική Υπηρεσία να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι διαδικασίες της έκδοσης πρωτοκόλλων αυθαιρέτου για να προχωρήσουμε στην κατεδάφιση και τούτο ανεξάρτητα αν θα κινηθούν οι διαδικασίες ενώπιον των δικαστηρίων.
Δεν μπορεί να περιμένουμε κάποιοι να αποφασίσουν να πάνε στα δικαστήρια για να λύσουμε ένα ζήτημα που αφορά την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες μας.»

Και άλλες
αυθαιρεσίες
Τα αυθαίρετα δεν αφορούν μόνο ενέργειες ιδιωτών. Έτσι, μία από τις υποθέσεις που ερεύνησε χθες από κοντά η Ανεξάρτητη Αρχή επί μισή και πλέον ώρα συζητούσε με εκπροσώπους της ΔΕΗ Βόλου για τις διαμαρτυρίες μη σύννομης εγκατάστασης στύλων της Επιχείρησης στην παραλία της Παρίσαινας στο Χορευτό.
Δύο από τις κολώνες που παρεμπόδιζαν τον αιγιαλό έχουν ήδη απομακρυνθεί, έπειτα από έγγραφα του ΣτΠ, ενώ χθες ζητήθηκε το ίδιο να γίνει με άλλες τρεις κολώνες.
Από την πλευρά του ο κ. Παπατόλιας επισήμανε δύο ζητήματα, τα οποία δείχνουν έμπρακτα, όπως είπε, «πως η νέα νομαρχιακή αρχή θέλει και επιδιώκει την ουσιαστική συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη για να λυθούν ζητήματα κακοδιοίκησης, τα οποία έτη πολλά ταλαιπωρούν πολίτες της περιοχής.
Το πρώτο αφορά το ζητήματα της κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών σε δάση. Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση είναι πρόθυμη να συνδράμει τις αρμόδιες υπηρεσίες σε όλες τις υλικές ενέργειες της κατεδάφισης. Είμαστε πρόθυμοι να αξιοποιήσουμε όσα μέσα έχουμε στη διάθεσή μας και να μισθώσουμε και ακόμη παραπάνω για να δώσουμε οριστική λύση στο πρόβλημα.
Το δεύτερο σχετίζεται με τις περιπτώσεις που η αρμοδιότητα κατεδάφισης ανήκει στην Περιφέρεια. Δηλώσαμε τη σαφή διάθεσή μας να συνδράμουμε την Περιφέρεια για την ολοκλήρωση των κατεδαφίσεων. Άρα, αν η Περιφέρεια δεν μπορεί να κατεδαφίσει, τότε είμαστε πανέτοιμοι να αναλάβουμε εμείς όλες τις δαπάνες της κατεδάφισης.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου