ΤΟΠΙΚΑ

Casus Belli τα επιδόματα

casus-belli-τα-επιδόματα-13859

Σε μία από τις μαζικότερες συνελεύσεις των τελευταίων χρόνων οι εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ Ηρακλής διαμήνυσαν χθες προς την εταιρεία ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν «αμαχητί» την μονομερή απόφαση της εταιρείας να προχωρήσει στην αναστολή των έκτακτων επιδομάτων του προσωπικού μέχρι τη λήξη των διαπραγματεύσεων. Σήμερα οι εργαζόμενοι παίρνουν τις εξοφλητικές καταστάσεις όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα καταγράφονται ανά επίδομα οι περικοπές. Σήμερα εξάλλου τα σωματεία θα προχωρήσουν στην κατάθεση εργατικής διαφοράς στις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Η ομόθυμη στάση του προσωπικού της ΑΓΕΤ στο Βόλο εκφράστηκε με τον πιο δυναμικό τρόπο στη χθεσινή συνέλευση και αναμένεται να εκφραστεί και στην ψηφοφορία που ξεκίνησε από χθες και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το μεσημέρι προκειμένου να εξουσιοδοτηθεί η Ενωση Προσωπικού Τσιμέντων για να προκηρύξει τρείς 24ωρες απεργίες και τρείς 48ωρες σε χρόνο που θα συναποφασιστεί από όλα τα σωματεία του Ομίλου που χθες επίσης πραγματοποίησαν γενικές συνελεύσεις για το ίδιο θέμα.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης οι τοποθετήσεις όλων των παρατάξεων ήταν ενωτικές και προς την κατεύθυνση να διαμηνυθεί στην εταιρεία ότι οι εργαζόμενοι αυτή τη φορά είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν σθεναρά και να συμμετέχουν καθολικά στις κινητοποιήσεις, σταματώντας κάθε παραγωγική διαδικασία μέσα στο εργοστάσιο, εάν και εφόσον η εταιρεία δεν επαναπροσδιορίσει τη στάση της και επιμείνει στη μείωση των αποδοχών τους.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι έγινε εκτενή αναφορά σε λάθη και παραλείψεις της εταιρείας που όπως τονίστηκε «κόστισαν» διαχρονικά και τώρα επιχειρείται να μετακινηθεί το κόστος στους εργαζόμενους και μάλιστα μετά από 10 ολόκληρα χρόνια που η ΑΓΕΤ ανήκει στη ΛΑΦΑΡΖ και όταν τα επτά από αυτά η κερδοφορία της όπως υπογραμμίστηκε στη συνέλευση κινήθηκε σε ποσοστά που έφτασαν μέχρι και 70%.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Τσιμέντων Βάιος Κουκλουμπέρης κάλεσε τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση και υπογράμμισε ότι μόνο ενωμένοι μπορούν να στείλουν δυναμικά το μήνυμα στην εταιρεία με τις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί. Διαμήνυσε δε να μην επιχειρηθεί από την εταιρεία να γίνουν συγκρίσεις με άλλες τοπικές βιομηχανίες που έχουν περάσει περικοπές και σημείωσε με έμφαση ότι «οι εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ είναι αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν» όσο η εταιρεία προβαίνει σε μονομερείς αποφάσεις και πυροδοτεί τον διάλογο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τσιμέντων και αντιπρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Τσιμέντων Βαγγέλης Χατζιάρας από την πλευρά του ζήτησε από τους εργαζόμενους να αφήσουν στην άκρη παραταξιακές διαφορές και αντιθέσεις και να στείλουν όλοι μαζί το μήνυμα στην εταιρεία ότι είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρι τέλους να ανατρέψουν τέτοιες αποφάσεις. Παράλληλα υπογράμμισε ότι αυτή η αποφασιστικότητα θα πρέπει να εκφραστεί στις κινητοποιήσεις με απόλυτη συμμετοχή στην απεργία και παύση της παραγωγής στο εργοστάσιο

Από την πλευρά του εκ μέρους της Ανεξάρτητης Κίνησης Εργαζομένων (ΒΑΡΔΙΑ) ο Δημ. Τσόγκας στην τοποθέτησή του παρατήρησε ότι η εταιρεία εκμεταλλεύθηκε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τα σωματεία υποχωρούσαν στο όνομα της εργασιακής ειρήνης και τώρα βρήκαν την ευκαιρία να προχωρήσουν στις μονομερείς αποφάσεις. Επισήμανε ότι τα περισσότερα χρόνια η εταιρεία είχε κερδοφορία και αυτό θα πρέπει να υπογραμμιστεί προκειμένου να καταφανεί η διάσταση της τωρινής τους απόφασης για μονομερή αναστολή των επιδομάτων και κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο εάν και έσπευσε να επισημάνει ότι το ίδιο πρέπει να γίνει σε όλα τα εργοστάσια του Ομίλου για να έχουν επιτυχία οι απεργίες.

Πρόταση για την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων έκανε εκ μέρους της Δημοκρατικής Συνεργασίας ο Βάιος Μαμουρέλης που επίσης πρότεινε 48ωρη απεργία Παρασκευή και Σάββατο για να λάβει το μήνυμα η εταιρεία ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι.

Ο κ. Μαμουρέλης επίσης επέκρινε την εταιρεία για την στάση που τήρησε στην συνάντηση που έγινε με όλα τα σωματεία και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η Λαφάρζ θα πρέπει να καταλάβει ότι «εργαζόμενοι και εταιρεία δεν είναι συνέταιροι για να επωμίζονται ζημιές όταν στα κέρδη οι εργαζόμενοι δεν είχαν καμία αύξηση στις αποδοχές τους» και κάλεσε τους συναδέλφους του να περιφρουρήσουν τις κινητοποιήσεις πάση θυσία.

Δυναμισμό και ενότητα ζήτησε ο Βασίλης Παπανικολάου που παρατήρησε ότι αυτό που προέχει είναι να συνειδητοποιήσει η εταιρεία ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι ενώ ο γραμματέας του σωματείου Βας. Χαλαστάρας διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι τα σωματεία χειρίζονται την υπόθεση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και στο τέλος θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι.

Από την πλευρά του τέλος ο Μιχ. Μυλωνάς εκτίμησε ότι έρχονται δύσκολες μέρες και ότι στα τελεσίγραφα της εταιρείας οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι ενωμένοι αλλά και αποφασισμένοι να παραμείνουν έξω από την πύλη όσο χρειαστεί για να πετύχουν την άρση της απόφασης της εταιρείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου