ΤΟΠΙΚΑ

«Γάγγραινα» οι δημοτικές επιχειρήσεις

γάγγραινα-οι-δημοτικές-επιχειρήσε-851206

Στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΗΤΕΒ λόγω των οφειλών προηγούμενων χρόνων σε ΙΚΑ και προμηθευτές, απέδωσε ο δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος της Δημοτικής Τουριστικής Επιχείρησης Βόλου Αλ. Βούλγαρης τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των εργαζομένων στην επιχείρηση.
Απαντώντας σε επερώτηση της ΔΑΣ και της Ανοιχτής Πολιτείας, ο δήμαρχος Βόλου παρουσίασε οικονομικά στοιχεία για τα έσοδα και τα έξοδα της επιχείρησης, σύμφωνα με τα οποία από αρχές του χρόνου μέχρι και σήμερα έχουν καταβληθεί 1.276.230,78 ευρώ για τις αποδοχές του προσωπικού αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές, που μέχρι 31-12-2006 δεν καταβάλλονταν και διαβεβαίωσε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να εξασφαλιστούν οι αποδοχές του προσωπικού μέχρι και τέλος του χρόνου.

«Γίνεται υπερπροσπάθεια προκειμένου να εξασφαλίσουμε τα χρήματα που χρειάζεται για να καλύψουμε τις αποδοχές του προσωπικού, υπογράμμισε ο κ. Βούλγαρης. Δεν ξέρω εάν θα το πετύχουμε, όμως καθημερινά προσπαθούμε. Δεν ολιγωρούμε» συμπλήρωσε ο ίδιος και ξεκαθάρισε ότι αναγνωρίζει το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται.
Οι εργαζόμενοι στη ΔΗΤΕΒ και το Δημοτικό Ραδιόφωνο πληρώθηκαν προχθές τις αποδοχές του Οκτωβρίου, και όπως δήλωσε ο δήμαρχος Βόλου, αυτό έγινε κατορθωτό, αφού εξασφαλίστηκαν χρήματα από μισθώματα των ακινήτων του Δήμου που είναι στην αρμοδιότητα της ΔΗΤΕΒ.
Για το προσωπικό της ΔΗΤΕΒ μηνιαίως οι αποδοχές ανέρχονται στα 120.000 ευρώ, ενώ ετησίως φτάνουν στο 1,68 εκ. ευρώ από τα οποία 280.000 ευρώ αφορούν στη λειτουργία του Δημοτικού Ραδιοφώνου που από τις αρχές του νέου χρόνου θα λειτουργεί ως εταιρία ειδικού σκοπού.
Τα τακτικά έσοδα της ΔΗΤΕΒ από την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων ανέρχονται στο 1 εκ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα καλύπτονται από ευρωπαϊκά προγράμματα και προγραμματικές συμβάσεις.
Το 2006 χωρίς να καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ μέχρι τέλος Νοεμβρίου οι αμοιβές του προσωπικού ήταν 644.710.78 ευρώ.
Από 1-1-2007 μέχρι και σήμερα τα έσοδα ήταν 1.788.514,76 ευρώ και τα έξοδα 1.784.752,83 ευρώ, ενώ σύμφωνα με το δήμαρχο Βόλου, τα έσοδα φέτος είναι αυξημένα κατά 250.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο.

Με αφορμή τις καθυστερήσεις πληρωμών ο κ. Βούλγαρης επανέλαβε ότι ΔΗΤΕΒ και ΔΕΜΕΚΑΒ θα συγχωνευθούν και ότι θα δημιουργηθεί μία νέα αναπτυξιακή εταιρία που θα είναι -σύμφωνα με το δήμαρχο- απαλλαγμένη από προγραμματικές συμβάσεις για την απασχόληση προσωπικού στην Καθαριότητα, το ΕΑΚ και το πράσινο, που σήμερα πληρώνονται μέσω ΔΗΤΕΒ, καθώς θα προκηρυχθούν θέσεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ.
Διευκρίνισε επίσης ότι το δάνειο που ενέκρινε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ύψους 588.000 ευρώ δεν αφορά στη μισθοδοσία εργαζομένων, αλλά θα καταβληθεί απευθείας για την εξόφληση των προμηθευτών.

Ο κ. Αντώνης Παππάς ωστόσο επέμεινε ότι η δημοτική αρχή υποχρεώθηκε να πληρώσει μετά και την προειδοποίηση του συλλόγου εργαζομένων ότι θα προχωρήσει σε συμβολική κατάληψη στο δημαρχείο, για να ανταπαντήσει ο κ. Βούλγαρης ότι «δεν πληρώνουμε υπό το κράτος εκβιασμού. Οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο να διεκδικούν τα χρήματα τους από τη στιγμή που εργάζονται».

Επανέλαβε την εκτίμησή του ότι οι περισσότερες δημοτικές επιχειρήσεις σαν τη ΔΗΤΕΒ αποτελούν «γάγραινα» για το Δήμο Βόλου, διότι φορτώθηκαν με προσωπικό για να εξυπηρετήσουν ρουσφετολογικούς λόγους και δεν είναι πλέον βιώσιμες και τάχθηκε υπέρ της εξασφάλισης των εργαζομένων όταν γίνει συγχώνευση των επιχειρήσεων, προκειμένου να μην απολυθεί προσωπικό.

Τέλος τόσο ο κ. Παππάς όσο και ο κ. Μαργαρίτης Πατσιαντάς χαρακτήρισαν απόλυτα δικαιολογημένη την ανησυχία των εργαζομένων που δεν πληρώνονται εγκαίρως και ζήτησαν να διευθετηθεί οριστικά το θέμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου