ΤΟΠΙΚΑ

Ελλάς Ελλήνων… Εφευρετών

ελλάς-ελλήνων-εφευρετών-851206

Τελικά είμαστε μια εκπληκτική χώρα, η οποία δύναται να υπερηφανεύεται παγκοσμίως για φοβερή ευρηματικότητα δημοσίων ανδρών και κομμάτων.
Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν έχουν καταφέρει να κάνουν αυτό που ο λαός χαρακτηρίζει με τη φράση «και την πίτα ολόκληρη και το σκυλί χορτάτο». Εδώ όχι απλώς το καταφέρνουμε, αλλά είναι η σπεσιαλιτέ μας.
Ακούγοντας τις υποσχέσεις υπουργών που εμπλέκονται στην διαχείριση του ασφαλιστικού αλλά και τις θέσεις κομματικών ηγεσιών, είναι να απορεί κανείς με το χαμηλό δείκτη νοημοσύνης όλων των άλλων λαών και των ηγεσιών τους.
Για μας το ευκολότερο των πραγμάτων είναι να υπόσχονται όλοι, είτε μας κυβέρνησαν είτε μας κυβερνούν είτε θέλουν να μας κυβερνήσουν είτε ασκούν το δικό τους μερτικό εξουσίας, κατά την πολιτική δύναμη που έχουν, ότι μπορεί και οι συντάξεις να αυξηθούν και ο χρόνος εργασίας να μη μεγαλώσει και οι εισφορές να μην αυξηθούν.
Τότε ποιο είναι το πρόβλημα; Γιατί τόση φασαρία για το ασφαλιστικό, αν τίποτε δεν χρειάζεται να αλλάξει;
Φοβούμαι πως οι πολιτικοί μάς κοροϊδεύουν εαυτούς και αλλήλους, αλλά δεν νομίζω πια πως μπορούν να κοροϊδεύουν όλους τους Έλληνες.
Άλλωστε η αύξηση του χρόνου παραμονής στην εργασία έχει ήδη ξεκινήσει από το τέλος της δεκαετίας του ’90. Όπως και οι ενοποιήσεις των ταμείων. Το θέμα είναι πού θα σταματήσει. Αλλά και πόσο ρεαλιστικό είναι να προσδοκάται ότι με την επιβράδυνση της συνταξιοδότησης θα λυθούν όλα τα προβλήματα. Διότι αυτό θα είχε αξία σε μια ανθηρή οικονομία με σοβαρή παραγωγή. Σε μια οικονομία όπου όσοι έχουν περάσει τα πενήντα έτσι και βρεθούν στο ταμείο ανεργίας δύσκολα ξαναβρίσκουν δουλειά, χωρίς σοβαρή πολιτική οικονομικής ανάπτυξης, το ασφαλιστικό θα συνεχίσει να είναι πρόβλημα.
Όλα πρέπει να ξεκινήσουν από την παραδοχή ότι ζούμε στην χώρα της παραοικονομίας. Όπου η εισφοροδιαφυγή αγγίζει το 23%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος κυμαίνεται γύρω στο 3%. Καταλαβαίνουμε το μέγεθος της διαφοράς; Μόνο αυτά τα χρήματα θα ήταν ικανά να λύσουν πολλά προβλήματα. Αλλά η εισφοροδιαφυγή δεν περιορίζεται με υποσχέσεις για την «πάταξή» της. Απαιτεί ισχυρά ταμεία, με δικούς τους αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου και είσπραξης. Πώς όμως θα αποκτήσουμε τέτοια ταμεία, όταν όλοι αντιδρούν στις ενοποιήσεις;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου