ΤΟΠΙΚΑ

Ο Ταχυδρόμος χτυπάει πάντα…2 φορές

ο-ταχυδρόμος-χτυπάει-πάντα2-φορές-851206

Ξεκαθάρισμα
Τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στο Δήμο Μουρεσίου με την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σε συνάντηση που θα έχει ο Δήμαρχος κ. Κώστας Λεβέντης με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φώτη Γκούπα.
Δ.Χ.

Στις «επάλξεις» βρίσκεται ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Νικόπουλος. Ο ίδιος έχει βάλει πλώρη για την θέση του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία και ήδη έχει ξεκινήσει επαφές

Στο περίμενε…
Την… παύση πληρωμών από τον Αλογοσκούφη προς τα συναρμόδια υπουργεία μέσα από το νέο προϋπολογισμό του 2008, με θύμα εκτός των άλλων και το Υπουργείο Παιδείας, την πληρώνει, εκτός των άλλων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το ανώτατο πανεπιστημιακό ίδρυμα της περιοχής μας μάλλον αδίκως, όπως όλα δείχνουν, θα περιμένει και τη νέα χρονιά τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την κατασκευή και ολοκλήρωση των κτιριακών εγκαταστάσεων των Τμημάτων των Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων στις πρώην εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων στην περιοχή του Παλαιού Λιμεναρχείου, αλλά και του ιδιόκτητου κτιρίου για τη στέγαση του Τμήματος Δικτύων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στην έκταση του Φυτώριου του Δήμου Βόλου, επί της οδού Σέκερη. Ένα ακίνητο που αποκτήθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Α. Τ.

Πρεμιέρα με “Ζορμπά”
Την ακτινοβόλα φυσιογνωμία αλλά και το διαχρονικό έργο του κορυφαίου Νίκου Καζαντζάκη υπογράμμισε κατά την διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε ο Απόστολος Φοινικόπουλος, αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Βόλου, στο πλαίσιο της προχθεσινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Κρητική Αδελφότητα Βόλου. Ο κ. Φοινικόπουλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα πολιτιστικά τεκταινόμενα που αντλούν έμπνευση από την μεγάλη μορφή όπως ο Σαιξπηρικός “Εμπορος της Βενετίας” που ανεβάζει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, αλλά και την χοροθεατρική παράσταση με τίτλο “Ζορμπάς” που θα παρουσιάσει το μπαλέτο της Οπερας της Μόσχας. Η εν λόγω παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ που βρίσκεται προ των πυλών και ανοίγει αυλαία με άμεση αναφορά στο έτος Καζαντζάκη.
ΓΛ. ΥΔΡ.

Διπλή χαρά
Εκτός των ιδιαίτερα σημαντικών αποτελεσμάτων που είχε η χθεσινή παρουσία κλιμακίου του Συνηγόρου του Πολίτη, με αρμοδιότητα τα θέματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής, στη Μαγνησία, προκειμένου να ερευνήσει από κοντά σειρά υποθέσεων, ο νομάρχης δήλωσε και μια άλλη χαρά: για την ευκαιρία που είχε να συναντήσει παλιούς συναδέλφους του, με τους οποίους μοιράστηκε επί σειρά ετών κοινές αγωνίες, ανησυχίες και ελπίδες.
Β.Σ.

Συνήθης τάση
Ο «Συνήγορος του Πολίτη» δεν εξεπλάγη με την τάση που διαπίστωσε χθες με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης να προσπαθούν να «δικαιολογήσουν» παρανομίες, παλιές και νέες, επικαλούμενοι κοινωνικούς λόγους. Είναι κάτι που στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής έχουν συναντήσει και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Όπως για παράδειγμα ότι δεν μπορεί να κλείσει δρόμος 10 μέτρων σε ρέμα, διότι χρειάζεται προκειμένου να περάσει ασθενοφόρο!
Β.Σ.

Ερευνα
σε βάθος
Μπορεί ο Κώστας Γκαβόπουλος να την αποκάλεσε κοριτσάκι, ωστόσο η αντινομάρχης Μαγνησίας Νατάσα Οικονόμου φαίνεται ότι έχει κάνει βαθιά έρευνα στο θέμα των μισθώσεων των λεωφορείων των αστικών ΚΤΕΛ. Βρήκε αποφάσεις υπουργείου, έγγραφα δήμων και άλλα χρήσιμα για την υπόθεση. Έτσι η αντινομάρχης διαθέτει ολοκληρωμένη άποψη για το τι έγινε στη συγκεκριμένη υπόθεση και κυρίως για το τι πρέπει να γίνει στο εξής. Τελικά το… κοριτσάκι τα έψαξε τα πράγματα.
Χ.Μ

Ούτε πολύ
ούτε λίγο
Οι αυξήσεις της τάξεως του 6% στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, τις οποίες αποφάσισε κατά πλειοψηφία χθες το δημοτικό συμβούλιο Βόλου, μπορούν να χαρακτηριστούν λογικές. Βέβαια στην εποχή της ακρίβειας καμία αύξηση δεν είναι ούτε αποδεκτή ούτε ευχάριστη. Αν όμως οι τελικές αυξήσεις συγκριθούν με την πρόταση της υπηρεσίας που ήταν 9%, τότε θα λέγαμε ότι επήλθε ένας εξορθολογισμός στο πνεύμα της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Αναφορικά με τις απόψεις που ακούστηκαν για σταδιακή κατάργηση των συγκεκριμένων τελών, μόνο στη σφαίρα κάποιου μακρινού οράματος μπορούν να αναχθούν.
Χ.Μ

Απόλυτος
ευτελισμός
Από την μία η άρνηση των μεγάλων της πολιτείας να καταβάλει τα χρεωστούμενα και από την άλλη η επιμονή του συνδικαλιστικού οργάνου των ποδοσφαιρικών ομάδων δεύτερης και τρίτης εθνικής κατηγορίας, έχουν οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση τα πρωταθλήματα των συγκεκριμένων κατηγοριών. Διακοπή δύο εβδομάδων, ίσως και παραπάνω, στα μέσα του πρωταθλήματος, οδηγεί σε πλήρη υποβάθμιση του συγκεκριμένου ποδοσφαιρικού προϊόντος. Οι φίλαθλοι ήδη στρέφουν τα ενδιαφέροντά τους αλλού. Το κακό είναι ότι στη Μαγνησία έχουμε τρεις ομάδες των συγκεκριμένων πρωταθλημάτων.
Χ.Μ

Σκέψου και να ήταν
Yπομονή μέχρι το συνέδριο συνέστησε ο Θ. Πάγκαλος, αναφερόμενος στα πρόσωπα που επέλεξε ο Γ. Παπανδρέου για το Πολιτικό Συντονιστικό Όργανο του ΠΑΣΟΚ. Σχολιάζοντας τα περί αποκλεισμών προσώπων, ο βουλευτής είπε ότι το νέο όργανο είναι προσωρινό και ότι σε κάθε περίπτωση δουλειά υπάρχει για όλους. «Το μοναστήρι είναι ανοιχτό, ας προσέλθουν οι καλόγεροι» τόνισε. Σκέψου να ήταν ο Πάγκαλος όμως απέξω… τι θα έκανε. Στις αποφάσεις του Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και ο Κώστας Σκανδαλίδης, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις του προέδρου είναι σεβαστές και ότι σε καμία περίπτωση δεν είχε επιδιώξει αξιώματα.
Β.Κ

Μούδιασμα
Στο Βόλο πάντως οι ανακοινώσεις έγιναν αποδεκτές αρχικά με ένα μούδιασμα. Όχι τόσο για τα πρόσωπα που επελέγησαν και όπως λένε όλοι είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όσο διότι υπήρχαν μέχρι πρότινος διαβεβαιώσεις από κεντρικά, που φαίνεται ότι στην πορεία δεν τηρήθηκαν. Ή “κάποιοι” πλήρωσαν τις καραμπόλες. Η Αριστερή Πρωτοβουλία πάντως δεν εκπροσωπείται κεντρικά και ενώ όλοι περίμεναν τόσο ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, όσο και ο Γιάννης Στάμος από το Βόλο, να συμμετέχουν στις επιτροπές της ΚΟΕΣ. Θεωρούνταν μάλιστα αυτονόητο, αφού έδωσαν σθεναρά τον αγώνα… για την επικράτηση του Γιώργου Παπανδρέου. Οι πληροφορίες λένε ότι η Αριστερή Πρωτοβουλία ενδεχομένως τις επόμενες μέρες να τοποθετηθεί επί του θέματος δημοσίως.
Β.Κ

Δικαίωση
Η τέχνη κέρδισε. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Πειραματική Σκηνή κέρδισε το δικαστήριο.
Η απόφαση δικαιώνει την ερασιτεχνική σκηνή και απορρίπτει την αγωγή που είχε καταθέσει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Ιωνίας. Περισσότερες λεπτομέρειες λίαν συντόμως, αν και χθες οι συντελεστές της Πειραματικής Σκηνής έκαναν λόγο για “δικαίωση”, αφού όπως τόνιζαν η υπόθεση αυτή με τη δικαστική διαμάχη με τη δημοτική αρχή της Νέας Ιωνίας είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρα και εάν μη τι άλλο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που λένε ότι “ο Πολιτισμός ενώνει…”.
Β.Κ

Στα τηλεπαράθυρα
Πάντως χθες η Μαρία Δαμανάκη ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένη στη ΝΕΤ. Λίγο η Παπακώστα, λίγο ο Παπανδρέου, της έκαναν τα νεύρα τσατάλια, γι’ αυτό και κάποια στιγμή άρχισε να χτυπάει το χέρι δυνατά στο τραπέζι, όταν κατάλαβε ότι η βουλευτής της Ν.Δ ήταν αποφασισμένη με προσχηματικές διακοπές να μην την αφήσει να αναπτύξει τις απόψεις της. Τελικά ανέπτυξε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ προς πείσμα της γαλάζιας Κατερίνας, που για το ασφαλιστιικό το τελευταίο διάστημα δίνει καθημερινά μάχες στα τηλεπαράθυρα.
Β.Κ

Ηρεμα νερά…
Σε πολύ ήρεμα νερά κύλησε η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου για τα τέλη. Οι περισσότεροι αναγνωρίζουν τις ανάγκες που υπάρχουν στην παραδοσιακή υπηρεσία καθαριότητας αλλά και στον ηλεκτροφωτισμό, με δεδομένους μάλιστα τους νέους κοινόχρηστους χώρους που εντάσσονται στον πολεοδομικό ιστό.
Όταν πάντως ο κ. Αντ. Παππάς εξέφρασε εντάσεις για την αναπροσαρμογή, αντιπροτείνοντας πάγωμα των τελών, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Καπούλας του θύμισε ότι επί θητείας του στην αντίστοιχη αντιδημαρχία είχε γίνει αύξηση 5%, διότι είχε κριθεί επιβεβλημένο. Επί του τελευταίου ο Αντώνης δεν τοποθετήθηκε…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου