ΤΟΠΙΚΑ

Επικύρωσε την αύξηση 6% στα τέλη

επικύρωσε-την-αύξηση-6-στα-τέλη-851206

Η άνοδος στην τιμή των καυσίμων και η ανάγκη επιπλέον αναβάθμισης Καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, που επεκτείνεται ήδη μέσα στο 2007 σε επιπλέον 12.000 τ.μ κοινόχρηστων χώρων, τα οποία διαμορφώνονται σε χώρους πρασίνου, οδήγησε στην αναπροσαρμογή των τελών κατά 6% στο Δήμο Βόλου για το 2008.
Αυτό εξήγησε χθες ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης στο δημοτικό συμβούλιο, που τελικά ενέκρινε κατά πλειοψηφία, αφού η παρατάξη του κ. Μήτρου αντιπρότεινε 5%, η ΔΑΣ καταψήφισε την αναπροσαρμογή, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ανάγκες που θα πρέπει να καλυφθούν και ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πολιτείας Μαργαρίτης Πατσιαντάς επέμεινε μέχρι τέλους η αύξηση να μην ξεπεράσει το 3,1%, παραπέμποντας και σε ανάλογη απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων που δεν ξεπερνά το 4,5%.
Στην Υπηρεσία Καθαριότητας, όπως τόνισε ο κ. Βούλγαρης, μέσα στο 2008 θα προσληφθούν 29 άτομα και 13 στον ηλεκτροφωτισμό σε μόνιμες θέσεις μέσω ΑΣΕΠ, στα πλαίσια της ανάγκης να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, ενώ παρεμβάσεις θα γίνουν και για την ενίσχυση με μηχανολογικό εξοπλισμό που θα προβλεφθούν στο νέο προϋπολογισμό.
Μάλιστα εξήγησε ο ίδιος ότι παρ΄ ότι η Υπηρεσία πρότεινε αρχικά αύξηση 9%, η δημοτική αρχή επέλεξε να προχωρήσει στην αναγκαία αναπροσαρμογή που δεν θα επιβαρύνει σημαντικά τους πολίτες.
Αναλυτικά στις ανταποδοτικές υπηρεσίες και τον προγραμματισμό για την επόμενη χρονιά αναφέρθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Βαγγέλης Καπούλας, που αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμη δυσκολίες που οφείλονται στην έλλειψη προσωπικού.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο και τα στοιχεία που παρουσίασε, στην Υπηρεσία Καθαριότητας σήμερα απασχολούνται 130 εργαζόμενοι, στο τέλος του χρόνου θα αποχωρήσουν αρκετοί λόγω συνταξιοδοτήσεων και κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αφού σταδιακά και με δεδομένη την πρόθεση για συγχώνευση ΔΗΤΕΒ και ΔΕΜΕΚΑΒ, ο καθαρισμός των ακτών θα γίνεται αποκλειστικά απόν την Υπηρεσία.
Μέχρι να διευθετηθεί η διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ, στην υπηρεσία εκτός από τους μόνιμους υπαλλήλους απασχολείται προσωπικό με 4μηνές συμβάσεις, ενώ από το πρόγραμμα μερικής απασχόλησης θα προσληφθούν για 18 μήνες 17 εργάτες και τρεις οδηγοί.
Όσον αφορά στις υπερωρίες, ο κ. Καπούλας ήταν σαφής ότι το θέμα είναι λεπτό και δεν θα πρέπει να αφήνονται διάφορες αιχμές, αφού όπως επισήμανε κάθε χρόνο δεσμεύονται περίπου 300.000 ευρώ για υπερωρίες προσωπικού, ποσό που την φετινή χρονιά δεν χρειάστηκε να δαπανηθεί.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κυριάκος Μήτρου πρότεινε να συνταχθεί επιχειρησιακό σχέδιο, στο οποίο θα αποτυπώνεται το κόστος της κάθε υπηρεσίας, ώστε να γνωρίζουν αναλυτικά και οι δημότες και επισήμανε ότι η αύξηση θα έπρεπε να κυμανθεί μέχρι 5%, ποσοστό αύξησης που όπως τόνισε είναι αρκετό για να ανταπεξέλθει ο Δήμος στις υποχρεώσεις του.
Ο επικεφαλής της Δημοτικής Αγωνιστικής Συμπαράταξης Αντώνης Παππάς με τη σειρά του αντιπρότεινε πάγωμα των τελών, υποστήριξε ότι η καθαριότητα στις συνοικίες είναι πλημμελής και δήλωσε την αντίθεσή του στις υπερωρίες που καταβάλλονται, τονίζοντας ότι λειτουργούν “απαγορευτικά” για να γίνουν νέες προσλήψεις προσωπικού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου