ΤΟΠΙΚΑ

Παπαρήγα: Απέναντι στο διπολισμό

παπαρήγα-απέναντι-στο-διπολισμό-851206

Επίθεση στα δύο μεγάλα κόμματα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ ότι προωθούν το πέρασμα από το δικομματισμό στο διπολισμό Κεντροδεξιάς- Κεντροαριστεράς εξαπέλυσε από το Βόλο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε χθες το βράδυ σε ανοιχτή εκδήλωση του κόμματος με αφορμή τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του στο Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας και παρουσίασε την πολιτική πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ.
Νωρίς το μεσημέρι η γενική γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο Παρκ και αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο ασφαλιστικό, καταγγέλλοντας την Κυβέρνηση αλλά και το ΠΑΣΟΚ ότι ουσιαστικά με τους νόμους που ψήφισαν προωθούν την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης.
Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ απέφυγε να σχολιάσει τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανακοίνωση του κ. Αλαβάνου ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, ενώ όσον αφορά στα δημοσιεύματα που αφορούν στη “διαδοχή” στο ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα αποδοκίμασε σχετικά δημοσιεύματα, χωρίς ωστόσο να διαψεύσει επί της ουσίας τυχόν αλλαγή ηγεσίας, και υπογράμμισε ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα είναι αποφάσεις συλλογικών οργάνων.
Για το ασφαλιστικό η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κατήγγειλε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και ζήτησε να επιστραφούν πίσω στα ταμεία όλα τα χρήματα που οφείλονται, ζήτησε ένταξη των ευαίσθητων επαγγελμάτων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά , προσλήψεις που θα διασφαλίζουν μόνιμη και σταθερή εργασία στην Υγεία, την Παιδεία και τον Τομέα της Πρόνοιας και αύξηση μισθών και συντάξεων.
Εξέφρασε εξάλλου την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ στον Καποδίστρια 2 και στον εκλογικό νόμο, υπογραμμίζοντας ότι “ευνοεί τις συμμαχικές Κυβερνήσεις και το διπολισμό”, που πρέπει να αντιπαλέψουν οι εργαζόμενοι.

Απέναντι
στο διπολισμό
Η δική μας πρόταση έρχεται για να μετατραπεί σε λαϊκή αντεπίθεση, να μετατραπεί σε κίνημα διεκδίκησης εναλλακτικής λύσης, επισήμανε η Γ.Γ. του ΚΚΕ.
Απαιτείται η ενιαία επίθεση όλων των εργαζομένων, εκτίμησε η κ. Παπαρήγα, ανεξάρτητα αν ένα μέτρο πλήττει έναν κλάδο στην αρχή, ένα τμήμα εργαζομένων μόνο. Απαιτούνται αγώνες που απαντούν στο διαίρει και βασίλευε. Αλλιώς οι εργαζόμενοι θα βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο, θα διαπραγματεύονται πόσα θα χάσουν και όχι τι θα αποκτήσουν.
Η κεντρώα Ν.Δ. είναι μύθος, όπως και το αριστερό ΠΑΣΟΚ, συμπλήρωσε η ίδια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με το αριστερό του προφίλ και μόνο έχει ακόμη μεγαλύτερες ευθύνες. Πίσω από το αριστερό του προφίλ κρύβει τη ρηχή και επιφανειακή αντιπολίτευση, που κυρίως αποβλέπει να κόψει εκλογική δύναμη από το δικομματισμό και κυρίως από το ΠΑΣΟΚ με σαφή στόχο τη λεγόμενη κεντροαριστερή συνεργασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ “βάζει πλάτη” για το πέρασμα από το δικομματισμό στο διπολισμό.
Όσον αφορά στη συζήτηση που γίνεται για τη μείωση των βουλευτικών προνομίων η κ. Παπαρήγα τόνισε “Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ προβληματίζονται για την κατάργηση των βουλευτικών προνομίων, νιώθοντας την δικαιολογημένη αγανάκτηση του λαού για την πολιτική λιτότητας σε βάρος του.

Οχι νέα αντιασφαλιστικά μέτρα
Η κ. Παπαρήγα κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ συνεχίζουν τον εμπαιγμό των εργαζομένων σχετικά με το ασφαλιστικό και κάλεσε τους εργαζόμενους να μην αποπροσανατολιστούν ούτε από τις κυβερνητικές δηλώσεις ούτε από τις διάφορες δήθεν «αντιπολιτεύσεις», διότι βασικός τους στόχος είναι πώς θα «περάσουν» τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα.
Κρύβουν την ουσία του ζητήματος, τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, το επίπεδο των μισθών, τις εργασιακές σχέσεις, την ιδιωτική ασφάλιση. Ότι βάση της αντιασφαλιστικής επίθεσης αποτελεί ο νόμος «Ρέππα», ότι στόχο έχουν το «διαίρει και βασίλευε». Η χρεοκοπία του «κοινωνικού τους διαλόγου», η αποτυχία απόσπασης της συναίνεσης των εργαζομένων οξύνει το πρόβλημά τους.
Οι εργαζόμενοι, ανέφερε επίσης, δεν πρέπει να χάνουν χρόνο για να έχει η πάλη τους αποτέλεσμα και πρότεινε να συσπειρωθούν και να συντονιστούν στη γραμμή που προωθεί το ΠΑΜΕ για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 12/12 και για την ανάπτυξη ενός πανεργατικού – παλλαϊκού μετώπου αντεπίθεσης, όπου βάση της ανάπτυξης του κινήματος να αποτελούν πρώτα από όλα οι χώροι εργασίας και οι κλάδοι.
Η πρόταση του ΚΚΕ περιλαμβάνει να διεκδικήσουν κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ (νόμος «Σιούφα», νόμος «Ρέππα»), σύνταξη στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες, διεύρυνση των βαρέων και ανθυγιεινών. Κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, κατώτερη σύνταξη και επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ.
Δεν συμμετέχουμε στον «διάλογο», εξήγησε η κ. Παπαρήγα, ακριβώς επειδή εδώ και χρόνια ξέρουμε ποιο είναι το αντικείμενο και ο σκοπός του και δεν θέλουμε να χαθεί χρόνος με το να περιμένουν οι εργαζόμενοι τι θα αποφασίσει ο «διάλογος» για να δουν αν συμφωνούν ή όχι. Με αυτή την έννοια δεν παίρνουμε μέρος και κατήγγειλε ότι ψάχνουν να βρουν τρόπους να ανεβάσουν τις εισφορές, να ανεβάσουν τα όρια της συνταξιοδότησης, να μειώσουν τις συντάξεις.
Αλλαγή
ηγεσίας;

Χωρίς να διαψεύσει τα σενάρια περί αλλαγής ηγεσίας στο ΚΚΕ η Αλέκα Παπαρήγα εμφανίστηκε ενοχλημένη από σχετικά δημοσιεύματα.
Σε ερώτηση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ χαρακτηριστικά επισήμανε: “Το ΚΚΕ έχει τις δικές του διαδικασίες. Θα τις χειριστούν όπως πρέπει τα συλλογικά όργανα, τα οποία αποφασίζουν. Δεν αποφασίζει στο ΚΚΕ κανείς μόνος του. Όταν αποφασίσουμε κάτι, θα το μάθετε. Το ΚΚΕ δεν λειτουργεί όπως τα άλλα αρχηγικά κόμματα. Η όποια αλλαγή δεν σημαίνει και αλλαγή πολιτικής για το ΚΚΕ και αυτό είναι που τους πονάει. Επομένως είτε γίνει αλλαγή είτε δεν γίνει, η πολιτική γραμμή του κόμματος δεν αλλάζει.

Η κ. Παπαρήγα ρωτήθηκε και για τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ωστόσο ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει τις εξελίξεις στα άλλα κόμματα, λέγοντας: “Εμείς δεν συνηθίζουμε να κρίνουμε πρόσωπα αλλά πολιτικές”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου