ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινούν σχολικά «φροντιστήρια»

ξεκινούν-σχολικά-φροντιστήρια-15748

Επιστρέφει μετά από δύο χρόνια διακοπής ή υποτυπώδους λειτουργίας η ενισχυτική διδασκαλία σε γυμνάσια και λύκεια. Το φαινόμενο διαρροής των μαθητών από ιδιωτικά φροντιστήρια, εξαιτίας της δυσκολίας οικογενειών με μαθητές να καλύψουν το κόστος ιδιωτικών φροντιστηρίων εντάθηκε τα δύο τελευταία χρόνια. Την ίδια ώρα, τα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, στα οποία οι μαθητές είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους, εγκαταλείφθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, ελλείψει κονδυλίων για την πληρωμή καθηγητών.

Στα γυμνάσια και τα λύκεια της Μαγνησίας, η ενισχυτική διδασκαλία λειτουργεί το φετινό διδακτικό έτος με υποτυπώδεις διαδικασίες, ενώ άτυπα μεν, ουσιαστικά δε, καθηγητές παραμένουν στους χώρους των σχολείων τους, μετά τη λήξη του ημερήσιου ωραρίου διδασκαλίας, παρέχοντας εθελοντικά φροντιστηριακά μαθήματα στους μαθητές τους, ώστε να καλύψουν μαθησιακές δυσκολίες.

Απόφαση του υπουργείου Παιδείας, που υπεγράφη προ ημερών, ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή των σχολικών «φροντιστηρίων», με στόχο να δοθεί ανάσα σε οικογένειες μαθητών. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, τα τμήματα θα ξεκινήσουν από τον Μάρτιο, αρχικά για τους μαθητές Γυμνασίου.

Από τον Σεπτέμβριο τα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας θα επεκταθούν σε όλες τις τάξεις. Τα κονδύλια που απαιτούνται εξασφαλίστηκαν μέσω του ΕΣΠΑ και για τα επόμενα τρία χρόνια θα διατεθούν 50 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη 7.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Στόχος είναι η αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής στην κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα, ενώ όλοι οι καθηγητές που θα προσληφθούν φέτος αλλά και τις επόμενες χρονιές θα είναι από τον πίνακα των αναπληρωτών. Η σχετική υπουργική απόφαση υπεγράφη τις προηγούμενες ημέρες, μόλις στις 21 του μήνα, ενώ στην επιλογή των εκπαιδευτικών θα μετρήσει η προϋπηρεσία τους. Οπως προβλέπεται από την απόφαση αυτή, το σχολείο θα προτείνει αλλά την τελική επιλογή θα κάνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής.

Τα μαθήματα θα γίνονται από τις 4 έως τις 7 το απόγευμα, τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, με τους καθηγητές να αξιολογούνται. Και οι μαθητές που θα συμμετέχουν θα επιλέγονται με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ο βαθμός του τριμήνου στο συγκεκριμένο μάθημα, αλλά και ο μέσος όρος του τριμήνου σε όλα τα μαθήματα.

* Στην Α’ Γυμνασίου το πρόγραμμα θα είναι: 4 ώρες Μαθηματικά, 2 ώρες Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, 3 ώρες Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία και 3 ώρες Αγγλικά.

* Στη Β’ Γυμνασίου: 4 ώρες Μαθηματικά. 2 ώρες Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, 2 ώρες Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, 2 ώρες Φυσική, 1 ώρα Χημεία, 1 ώρα Αγγλικά Στη Γ Γυμνασίου: 4 ώρες Μαθηματικά, 2 ώρες Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, 2 ώρες Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, 2 ώρες Φυσική, 1 ώρα Χημεία, 1 ώρα Αγγλικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου