ΤΟΠΙΚΑ

Να ολοκληρωθούν τα έργα στην Κάρλα

να-ολοκληρωθούν-τα-έργα-στην-κάρλα-15757

Την ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων στην Κάρλα, του περιβαλλοντικού και ενεργειακού έργου του Αχελώου και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα στο θεσσαλικό κάμπο, ζητά μεταξύ άλλων ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας, με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, στο πλαίσιο της θεσμικής υποχρέωσης για την λύση του αδιέξοδου στη γεωργία.

Από το Γεωπονικό Σύλλογο Μαγνησίας μέσω της επιστολής διατυπώνεται μια σειρά από προτάσεις με αιτήματα για φθηνότερη ενέργεια, μείωση του κόστους παραγωγής, καλύτερες τιμές ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν, όπως αναφέρουν, να παράγουν για τους ίδιους και την εθνική οικονομία.

Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση των έργων στην Κάρλα ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας αναφέρει ότι αποτελεί εθνική υπόθεση η ολοκλήρωση των έργων ενώ σύμφωνα με τα Σχέδια Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων, αν τα έργα στον Αχελώο δεν προχωρήσουν, 500.000 στρέμματα θα μείνουν ακαλλιέργητα και 36.000 αγρότες θα σταματήσουν να καλλιεργούν.

Χαρακτηριστικά ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας αναφέρει ότι τα ρήγματα σε περιοχές της Λάρισας (Πλατύκαμπος, Νίκη, Αρμένιο, Κιλελέρ) αλλά και στα χωριά Ριζόμυλος και Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας καταδεικνύουν την άμεση ανάγκη για συνέχιση των έργων για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα στο θεσσαλικό κάμπο.

Στη συνέχεια ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας προτείνει στο ΥΠΑΑΤ να παρουσιαστεί νομοθετική πρόταση για τον αποτελεσματικό περιορισμό των περιπτώσεων δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, με τον καθορισμό ανώτατου ορίου κέρδους σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και να υπόκεινται σε αυτό οι τομείς εισροής, η βιομηχανία μεταποίησης τροφίμων και οι έμποροι λιανικής πώλησης, με ανώτατο δεσμευτικό ποσοστό συνολικού κέρδους από το χωράφι στο ράφι, προς όφελος παραγωγού και καταναλωτή.

Οι σημαντικότερες προτάσεις του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας μεταξύ άλλων είναι να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία στις πρώτες ύλες και τα αγροτικά εφόδια με θεσμοθέτηση ενδεικτικής τιμής ανά προϊόν (για τα γεωργικά φάρμακα ή λιπάσματα η αναγραφόμενη ενδεικτική τιμή σκευάσματος να είναι η μέση τιμή των πέντε χαμηλότερων τιμών στις χώρες της Ε.Ε.), να μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, να μειωθεί το κόστος της ενέργειας (καύσιμα, ηλεκτρισμός) στην αγροτική παραγωγή, με μείωση ή επιστροφή του ειδικού τέλους καυσίμων αλλά και να μειωθεί το κόστος της ενέργεια (καύσιμα, ηλεκτρισμός) στην αγροτική παραγωγή, με μείωση ή επιστροφή του ειδικού τέλους καυσίμων.

Επιπλέον κρίσιμο ζήτημα για τον γεωπονικό κλάδο αποτελεί η σχεδιαζόμενη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, του μικρού γεωργικού κλήρου αλλά και η ενίσχυση της αγροτικής πίστης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου