ΤΟΠΙΚΑ

Απαντούν με εξώδικο στην ΑΓΕΤ

απαντούν-με-εξώδικο-στην-αγετ-17559

Μισή ώρα πριν τη λήξη της πρωινής βάρδιας χθες στην ΑΓΕΤ έφτασε στα γραφεία της εταιρίας η ανακοίνωση για την αναστολή των έκτακτων επιδομάτων από τη μισθοδοσία του Φεβρουαρίου και μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Στο εργοστάσιο του Βόλου όπως και σε όλα του Ομίλου, επικρατεί έντονος προβληματισμός, αν και τα σωματεία «αφήνουν ανοιχτό παράθυρο» επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν και εφόσον όμως η εταιρία πάρει πίσω τη μονομερή απόφασή της για αναστολή των έκτακτων επιδομάτων. «Eμείς θα επιμείνουμε στο διάλογο και καλούμε την άλλη πλευρά αντί της εμμονής στις περικοπές να επικεντρωθεί στις σοβαρές αιτίες που διαμορφώνουν πραγματικά την ανταγωνιστικότητα της εταιρίας» απαντούν τα σωματεία του Ομίλου σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες.

Το κλίμα χθες στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στην Αγριά ήταν βαρύ μετά τα όσα διαδραματίστηκαν προχθές στην πρώτη συνάντηση στην Αθήνα. Το σωματείο χθες το απόγευμα μετά από συνάντηση με δικηγόρο, αποστέλλει την ερχόμενη Δευτέρα εξώδικο στην εταιρία ζητώντας να μην εφαρμοστεί η συγκεκριμένη απόφαση, ενώ επίσης εξετάζονται διάφορα άλλα βήματα τα οποία και θα «ξεδιπλωθούν» τις επόμενες μέρες.

Ξεκίνησαν παράλληλα και οι συναντήσεις με τοπικούς φορείς, αρχής γενομένης από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλο που ζήτησε ενημέρωση από το σωματείο για τις εξελίξεις. Την ερχόμενη Τετάρτη εξάλλου θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση στο εργοστάσιο όπως έχει αποφασιστεί με το σωματείο να εισηγείται τρεις 24ωρες και τρεις 48ωρες απεργίες το επόμενο διάστημα και εφόσον συνεχιστεί το αδιέξοδο.

Αναστολή… μέχρι νεωτέρας

Το επίμαχο mail από την εταιρία έφτασε στις υπηρεσίες της ΑΓΕΤ στο Βόλο στις 2.15 μετά το μεσημέρι. Υπογράφεται από το Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Pierre Deleplanque και αναφέρει: «Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το 2013 πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013 συνάντηση μεταξύ της Διοίκησης και των Σωματείων της Εταιρίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Pierre Deleplanque ενημέρωσε ότι από τη μισθοδοσία Φεβρουαρίου 2013 αναστέλλεται η καταβολή των εκτάκτων επιδομάτων έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης των Γενικών Αιτημάτων για το 2013.Η εύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της Εταιρίας στηρίζεται στον καλόπιστο διάλογο και τον αμοιβαίο σεβασμό.

Υπό τις παρούσες συνθήκες απαιτείται όμως και η ανάληψη άμεσων δράσεων και ευθυνών. Επιθυμία της Εταιρίας είναι η υπογραφή Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το 2013, οι οποίες θα αντανακλούν την εικόνα της αγοράς. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων θα οριστεί το αμέσως προσεχές διάστημα νέα συνάντηση».

«Εμείς επιμένουμε στο διάλογο…»

Στην κοινή ανακοίνωσή τους τα σωματεία του Ομίλου της ΑΓΕΤ Ηρακλής μετά από αυτές τις εξελίξεις μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Με κυνικό τρόπο και πρωτοφανή αδιαλλαξία, αλλά κυρίως επιδεικνύοντας παντελή έλλειψη σεβασμού προς τους εργαζόμενους, ο διευθύνων σύμβουλος ανακοίνωσε την αναστολή των έκτακτων επιδομάτων για όλους τους εργαζόμενους από τον Φεβρουάριο του 2013, ενώ μετά την ανακοίνωση τηλεγραφικού τύπου και τον αποκλεισμό κάθε περιθωρίου συζήτησης για την παράνομη απόφαση, επικαλέστηκε τον σεβασμό στον διάλογο και ευχήθηκε η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και η υπογραφή Σ.Σ.Ε. να γίνει σε κλίμα εργασιακής ειρήνης.

Η υποκρισία και η αμετροέπεια σε όλο της το μεγαλείο! Με την απόφασή της αυτή που στερείται λογικής η διοίκηση επιβεβαιώνει την ανικανότητά της να οδηγήσει την εταιρία σε ήρεμα νερά, όπως χρειάζεται, και παράλληλα τορπιλίζει με το ξεκίνημα κάθε προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης λύσης. Δυστυχώς, αποδεικνύονται ανίκανοι να αντιμετωπίσουν την πράγματι δύσκολη κατάσταση και να δώσουν ουσιαστικές και δίκαιες λύσεις στα μεγάλα προβλήματα».

Καταλήγοντας δε τονίζουν: «Εμείς θα επιμείνουμε στο διάλογο και τη συνεννόηση. Καλούμε και την άλλη πλευρά, αντί της εμμονής στην περικοπή των αποδοχών των εργαζομένων, να επικεντρωθεί στις σοβαρές αιτίες που διαμορφώνουν πραγματικά την ανταγωνιστικότητα της εταιρίας.

Στην κρίσιμη αυτή στιγμή η μόνη απάντηση απέναντι στη μονομερή απόφαση της διοίκησης να τροποποιήσει παράνομα και καταχρηστικά τους όρους εργασίας, κάτι που συνιστά βλαπτική μεταβολή, είναι η μαζικοποίηση των εργαζομένων στα σωματεία, η στήριξη, ο συντονισμός των ενεργειών και των αποφάσεων που θα πάρουμε στις γενικές συνελεύσεις».

Διαβάστε ακόμη: Κατάργηση επιδομάτων στην ΑΓΕΤ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου