ΤΟΠΙΚΑ

Να διατηρηθεί η επιδότηση επιτοκίου

να-διατηρηθεί-η-επιδότηση-επιτοκίου-17591

Οικονομική ανάσα για τους δεκάδες δανειολήπτες από τη Μαγνησία που έχουν στεγαστικά δάνεια του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας αναμένεται να δώσει ρύθμιση ώστε να διατηρηθεί η επιδότηση επιτοκίου.

Ήδη στη Μαγνησία έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες από δανειολήπτες που μάλιστα πραγματοποίησαν και σχετική συγκέντρωση την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να αναζητήσουν δίαυλο επικοινωνίας με το Υπουργείο Ανάπτυξης που εξετάζει το θέμα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Στόχος είναι η επιδότηση να γίνει χωρίς να αλλάξει η σύμβαση, ώστε να διατηρηθεί η επιδότηση επιτοκίου, η οποία κυμαίνεται από 50% ως 100% ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και τα εισοδήματα του δικαιούχου.

Επίσης εξετάζεται η δυνατότητα επιμήκυνσης της διάρκειας της σύμβασης μετά τα 15 έτη με σαφείς όρους. Και αυτό γιατί η εν λόγω δυνατότητα παρέχεται ήδη με απόφαση του υπουργείου Εργασίας από τον περασμένο Φεβρουάριο, αν και στην ουσία δεν λειτουργεί, καθώς όπως προκύπτει από καταγγελίες των δανειοληπτών τα πιστωτικά ιδρύματα απαντούν στους δανειολήπτες ότι “αυτά τα δάνεια δεν ρυθμίζονται».

Η ανάγκη προέκυψε καθώς ουσιαστικά πρόκειται για μια ειδική κατηγορία δανείων με επιδότηση επιτοκίου από τον Οργανισμό, τα οποία είχαν ιδιαίτερη χαμηλή δόση, αλλά που στην τρέχουσα συγκυρία μπήκαν και αυτά στο κόκκινο, καθώς οι δανειολήπτες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα αφενός και αφετέρου μετά την κατάργηση του ΟΕΚ υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι τράπεζες καλούσαν τους δανειολήπτες να τροποποιήσουν τις δανειακές συμβάσεις πιέζοντας για την καταβολή μεγαλύτερων δόσεων.

Μέχρι την κατάργησή του ο ΟΕΚ χορηγούσε μέσω των τραπεζών στεγαστικά δάνεια με μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής τα 15 χρόνια. Το επιτόκιο ο Οργανισμός το επιδοτούσε για μέγιστη διάρκεια 9 ετών με συντελεστές από 50% έως και 100%.

Μέχρι πρότινος οι δανειολήπτες είχαν να αντιμετωπίσουν την πίεση της αποπληρωμής και την επιφυλακτικότητα των τραπεζών να συναινέσουν σε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, ενώ ελλείψει ρευστότητας έχουν γίνει πιο πιεστικές και απαιτητικές και σε πολλές περιπτώσεις απαιτούν να τροποποιηθούν οι αρχικοί όροι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσους ειδικά με το ζόρι ακόμη και τώρα προσπαθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Στον αέρα εξάλλου βρίσκονται και αρκετά στεγαστικά δάνεια του πρώην ΟΕΚ για τα οποία οι δικαιούχοι είχαν λάβει ακόμη και έγγραφες εγκρίσεις, οι οποίες όμως πάγωσαν επ΄αόριστον.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στη Μαγνησία συνολικά έχουν δοθεί 4.895 δάνεια αγοράς – ανέγερσης, 3.457 δάνεια αποπεράτωσης – επισκευής, 1.650 οικογένειες το χρόνο με επιδότηση ενοικίου και 295 δάνεια αγοράς – ανέγερσης ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.λ.π.).

Σε περίοδο κρίσης ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μιας τέτοια δανειακής σύμβασης. Οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών και ωρών εργασίας καθιστούν αναγκαία την επιμήκυνση αυτών των δανείων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου