ΤΟΠΙΚΑ

Εκλογικός νόμος «μαχαίρι» για τη Μαγνησία

εκλογικός-νόμος-μαχαίρι-για-τη-μαγν-851206

Ριζικές αλλαγές επιφέρει στην κατανομή των βουλευτικών εδρών στη Μαγνησία η εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου. Ο Νομός είναι από τους πέντε συνολικά στο σύνολο της χώρας που επηρεάζονται άμεσα από τις προτεινόμενες αλλαγές του υπουργείου Εσωτερικών. Μαζί με τη Μαγνησία επηρεάζονται επίσης Λάρισα, Τρίκαλα, Ιωάννινα και Ηράκλειο.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα των Εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2007, το ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία θα έχανε μία έδρα, ενώ η Νέα Δημοκρατία θα κέρδιζε μία. Το ίδιο ακριβώς θα γινόταν στη Λάρισα και στα Ιωάννινα, ενώ στα Τρίκαλα η Νέα Δημοκρατία θα κέρδιζε δύο (!) ακόμη έδρες και το ΠΑΣΟΚ με το ΚΚΕ θα έχαναν αντίστοιχα από μία έδρα. Τέλος στο Νομό Ηρακλείου την έδρα θα έχανε ο ΣΥΡΙΖΑ και θα την κέρδιζε η Νέα Δημοκρατία. Έτσι συμπληρώνεται το μπόνους των δέκα επιπλέον εδρών (50 συνολικά) που δίνει ο νέος εκλογικός νόμος στο πρώτο κόμμα. Πέντε έδρες που κερδίζει το πρώτο κόμμα και πέντε που χάνουν τα υπόλοιπα, σύνολο 10 έδρες. Βεβαίως οι αλλαγές υπολογίζονται με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα της Επικράτειας και των συγκεκριμένων εκλογικών περιφερειών σε συνάρτηση με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.
Με απλά λόγια στις μεθεπόμενες εκλογές, οπότε θα ισχύει ο νέος εκλογικός νόμος στη Μαγνησία, το πρώτο κόμμα θα εκλέξει 3 έδρες και το δεύτερο 1 έδρα, εκτός και αν τα εκλογικά αποτελέσματα δεν είναι φυσιολογικά και απέχουν παρασάγγας του μέσου όρου της Επικράτειας και των μέχρι τώρα εκλογικών αναμετρήσεων στη Μαγνησία.

4 οι έδρες στη Μαγνησία
με το γερμανικό σύστημα

Σημαντικές αλλαγές θα επιφέρει στον εκλογικό χάρτη της Μαγνησίας και η περίπτωση εφαρμογής του γερμανικού εκλογικού νόμου, τον οποίο προτείνει το ΠΑΣΟΚ αλλά και κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας όπως ο Γιώργος Σουφλιάς και η Ντόρα Μπακογιάννη.
Σύμφωνα με ανάλυση του καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου και γνωστού εκλογολόγου Ηλία Νικολακόπουλου, η Μαγνησία σε περίπτωση υιοθεσίας του γερμανικού εκλογικού νόμου θα ενταχθεί στις περιφέρειες των τεσσάρων εδρών, η Λάρισα θα εκλέγει απευθείας πέντε ή έξι βουλευτές και τα Τρίκαλα με την Καρδίτσα από τρεις έδρες. Επτά ή οχτώ βουλευτές θα εκλέγονται επίσης σε επίπεδο Περιφέρειας Θεσσαλίας. Προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα το γερμανικό σύστημα των μονοεδρικών περιφερειών υπολογίζει μία έδρα για κάθε σαράντα έως πενήντα χιλιάδες ψηφοφόρους. Το ερώτημα σε μια τέτοια περίπτωση προκύπτει για το Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου, το οποίο υπερβαίνει τις 100 χιλιάδες ψηφοφόρους. Σε τέτοιες εκλογικές περιφέρειες όπως ο Βόλος, η Λάρισα, το Ηράκλειο, το Περιστέρι και άλλες προτείνεται να είναι διεδρικές, ώστε το σύστημα να μην είναι το απολύτως πλειοψηφικό όπως αυτό των μονοεδρικών περιφερειών. Επίσης η Μαγνησία με εφαρμογή του γερμανικού συστήματος θα εκπροσωπείται και με έναν ή δύο βουλευτές που θα εκλέγονται ανάμεσα στους 7 ή 8 της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Σε κάθε περίπτωση ο μελλοντικός εκλογικός χάρτης της Μαγνησίας θα είναι διαφορετικός.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου