ΤΟΠΙΚΑ

Η λειτουργία της ΑΓΕΤ στη… Γαλλία

η-λειτουργία-της-αγετ-στη-γαλλία-851206

Σε μια διαφορετική… ΑΓΕΤ βρέθηκε η αποστολή αιρετών της αυτοδιοίκησης και της πανεπιστημιακής κοινότητας από τη Μαγνησία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Montpellier της Γαλλίας, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα.
Σε αυτή την «ΑΓΕΤ» τα αιωρούμενα σωματίδια όχι μόνο δεν χτυπάνε «κόκκινο», αλλά κινούνται πολύ χαμηλά από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο. Τα «μανιτάρια» σκόνης -γνωστά και συχνά στην πόλη του Βόλου- είναι φαινόμενο άγνωστο για την γαλλική πόλη, με την οποία γειτνιάζει το τσιμεντάδικο. Σε αντίθεση, ο όρος κοινωνική διαβούλευση δείχνει να αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας για την τοπική κοινωνία.
Για την τσιμεντοβιομηχανία Lafarge Ciments του Montpellier της Γαλλίας «κλειδί» για την προστασία του περιβάλλοντος από την αέρια ρύπανση και την υγεία των κατοίκων της πόλης του Port La Nouvelle, από την οποία το εργοστάσιο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, αποτελεί η χρήση σακόφιλτρων.
Η βιομηχανία δείχνει να συνυπάρχει αρμονικά με μια πόλη των 5.000 κατοίκων τους χειμερινούς μήνες, η οποία στηρίζει μεγάλο μέρος της οικονομίας της στον θερινό τουρισμό, πολλαπλασιάζοντας κατά δεκάδες χιλιάδες τους κατοίκους της το καλοκαίρι.
Η μέθοδος των σακόφιλτρων ακολουθήθηκε προ δεκαετίας από το γαλλικό τσιμεντάδικο. Έκτοτε, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν από όλες τις πλευρές με τις οποίες τα μέλη της αποστολής είχαν χθες διαδοχικές συναντήσεις, τα αιωρούμενα σωματίδια κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε ημερήσια βάση.
Η τιμή τους είναι κατά μέσο όρο 10 μg/m3, ενώ το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο είναι 30 μg/m3, καθώς μειώθηκε από το αντίστοιχο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, από διάταγμα του τοπικού κρατικού νομάρχη.
Εκτός από το ουσιαστικό αποτέλεσμα για την προστασία του περιβάλλοντος, που αποδεικνύεται ότι έχει επιφέρει η χρήση σακόφιλτρων, υπάρχει και ο αισθητικός τομέας. Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν απαιτεί ψεκασμό, με συνέπεια το τεράστιο φουγάρο του εργοστασίου να μην εκλύει την ελάχιστη ποσότητα άσπρου καπνού και οι εγκαταστάσεις να μοιάζουν είναι εκτός λειτουργίας…
Και όλα αυτά, ενώ η βιομηχανία χρησιμοποιεί για την παραγωγική διαδικασία κατά 70% πετ-κοκ και κατά 30% ζωικά άλευρα αλλά και χρησιμοποιημένα ελαστικά (!).
Κομβικό σημείο, πάντως, για τη φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία της Lafarge Ciments προκύπτει ότι αποτελούν οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες εποπτείας και αδειοδότησης των βιομηχανιών, δίνοντας την ευελιξία στις κατά τόπους αρχές να επέμβουν άμεσα σε οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί και να καθορίσουν όρους λειτουργίας με κριτήριο τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
Εντυπωσιακό στοιχείο που αναδείχθηκε από τις επαφές είναι η διαρκής κοινωνική διαβούλευση μεταξύ εταιρίας, δημοτικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, περιβαλλοντικών οργανώσεων και κατοίκων.
Κάθε εξάμηνο η διοίκηση του γαλλικού τσιμεντάδικου καλεί στο ίδιο τραπέζι διαλόγου όλες τις πλευρές, παρουσιάζει τα αποτελέσματα μετρήσεων των προηγούμενων μηνών και ενημερώνει για τυχόν νέα επενδυτικά σχέδια της.

Συναντήσεις

Διεξοδικές συζητήσεις με τη διοίκηση της βιομηχανίας του Montpellier, παρουσία του προϊσταμένου της αδειοδοτούσας αρχής, καθώς και με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο του Port La Nouvelle έγιναν στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.
Η αποστολή με επικεφαλής τον νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια αποτελείται από τους: αντινομάρχη Περιβάλλοντος Ν. Ντίτορα, τον αντιδήμαρχο Βόλου Απ. Φοινικόπουλο, τον καθηγητή του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ν. Ανδρίτσο, τον δημοτικό σύμβουλο Αγριάς (μεταλλειολόγο) Κ. Πρωτοσύγγελο, τον διευθυντή του εργοστασίου της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Βόλο Κ. Γιάνναρο και τον γενικό διευθυντή της εταιρίας στην Ελλάδα Jean Rock Licari.
Νωρίς το πρωί στις εγκαταστάσεις του τσιμεντάδικου στο Port La Nouvelle τους υποδέχθηκαν ο διευθυντής του εργοστασίου της Lafarge Ciments Paul Perez, διευθυντικά και τεχνικά στελέχη της βιομηχανίας, καθώς και ο διευθυντής του Τοπικού Τομέα Έρευνας Βιομηχανίας και Ανάπτυξης (αδειοδοτούσα και ελεγκτική αρχή) της κρατικής Νομαρχίας Jean Louis Rollot.
Μετά τη σύντομη παρουσίαση λειτουργίας του εργοστασίου, οι διοικούντες της Γαλλικής τσιμεντοβιομηχανίας, καθώς και ο εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Αρχής «βομβαρδίστηκαν» με ερωτήσεις.
Ο πολύωρος διάλογος συνεχίστηκε μετά από περιήγηση στους χώρους του εργοστασίου, ενώ ακολούθησε επίσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Jean Michel Monier να δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις σχέσεις μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και της βιομηχανίας.
Εκτενές ρεπορτάζ για την αποστολή στο Montpellier της Γαλλίας στο αυριανό φύλλο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου