ΤΟΠΙΚΑ

Ναι στην αύξηση της ΔΕΗ με ορίζοντα την τριετία

ναι-στην-αύξηση-της-δεη-με-ορίζοντα-την-851206

Θετική αναμένεται να είναι η εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τις αυξήσεις-«φωτιά» στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Η ΡΑΕ φέρεται να υποστηρίζει το αίτημα του επικεφαλής της Επιχείρησης Τ. Αθανασόπουλου για μεσοσταθμικές αυξήσεις 21,7%, αλλά σε ορίζοντα τριετίας και όχι από την 1η Δεκεμβρίου που ζητά η διοίκηση της ΔΕΗ.
Επίσης, η ΡΑΕ φέρεται να αναγνωρίζει την «ανάγκη εξορθολογισμού» των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ απορρίπτει το αίτημα για την επιβολή ρήτρας καυσίμων.
Μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Μιχάλης Καραμανής τάχθηκε υπέρ της αύξησης.
«Η ΔΕΗ έχει λόγο να ζητά αυξήσεις, εάν αναλογιστούμε τις ανατιμήσεις στα καύσιμα» είπε ο κ. Καραμανής και προσέθεσε ότι η αύξηση θα πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου.
Τίθεται θέμα διαβίωσης των καταναλωτών, επισημαίνει το ΙΝΚΑ και ζητά από τον υπουργό Ανάπτυξης, καθώς και από τη ΡΑΕ να μην ενδώσουν στις πιέσεις για αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ.
Ειδικότερα το ΙΝΚΑ/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας ζητάει από τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Τ. Αθανασόπουλο να ανακαλέσει το αίτημα για αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Επίσης, ζητάει από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλια, καθώς και από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, «να μην ενδώσουν στις πιέσεις για αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, για λόγους αξιοπρεπούς διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών καταναλωτών».
Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, ο πρόεδρος Γ. Καρατζαφέρης μετά από συνάντηση με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, κατά την οποία η Ομοσπονδία των ενημέρωσε ενδελεχώς, δήλωσε πως «πράγματι έχει στηθεί ένας χορός εκατομμυρίων ευρώ. Πιστεύω ότι τα θέματα αυτά πρέπει να φωτιστούν επαρκώς και αν δεν φωτιστούν όσο πρέπει και όπως πρέπει από την εκτελεστική εξουσία, τότε ίσως χρειαστεί η παρέμβαση του προβολέα της δικαιοσύνης. Πιστεύω ότι το θέμα όπως τίθεται από το Προεδρείο, τίθεται στην σωστή βάση και πάμε για μία «Ολυμπιακίαση» της ΔΕΗ».

Οι αυξήσεις που προτείνει η ΔΕΗ είναι:

Χαμηλή τάση

Στο οικιακό τιμολόγιο:
– Για τετράμηνη κατανάλωση από 0 – 800 κιλοβατώρες 10%.
– Από 801 – 2000 κιλοβατώρες 20%.
– Από 2001 κιλοβατώρες και πάνω 30%.
– Για τους πολύτεκνους 10%.
– Για το εμπορικό τιμολόγιο προτείνεται αύξηση 20 % και για το βιομηχανικό 22%.

Μέση τάση

Η πρόταση είναι αύξηση 20% στο εμπορικό και 22% στο βιομηχανικό, ενώ για την υψηλή τάση προτείνεται αναπροσαρμογή κατά 30%.
Χθες η μετοχή της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο, ανήλθε έως και τα 31,34 ευρώ, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν την αύξηση των τιμολογίων και συνεπώς των εσόδων της ΔΕΗ.
Λίγο μετά τις 11:30, η ΔΕΗ σημείωνε κέρδη 8,56% στα 30,68 ευρώ. Το τελευταίο έτος σημειώνει κέρδη 42%.

ΣΥΝ

“Κάτω τα χέρια από τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Αρκετά ακριβά πληρώνει σήμερα ο καταναλωτής και ειδικά από τα φτωχότερα στρώματα, μέσα σε συνθήκες τεράστιας ακρίβειας και εξαιρετικά χαμηλών μισθών και συντάξεων” τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος μετά τη συνάντηση που είχε χθες με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν τα ενεργειακά ζητήματα, η κατάσταση της ΔΕΗ και τα τιμολόγια. Σημείωσε ότι οι ανατιμήσεις που προτείνονται από τη διοίκηση της ΔΕΗ δεν είναι αποτέλεσμα του ακριβού πετρελαίου, αλλά το γεγονός ότι η ΔΕΗ αγοράζει ρεύμα ακριβότερα απ ό,τι υποχρεώνεται να το πουλήσει, ενώ παράλληλα η εταιρία αποκλείεται από τη δυνατότητα να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου