ΤΟΠΙΚΑ

Μουσική βραδιά αφιερωμένη στο Νίκο Ξυλούρη

μουσική-βραδιά-αφιερωμένη-στο-νίκο-ξυ-851206

Αφιέρωμα στον αξέχαστο Νίκο Ξυλούρη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 9.30 το βράδυ στο Αμφιθέατρο “Κορδάτος” του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με πρωτοβουλία της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας και της Εφημερίδας “Οικο-Ενημέρωση”. Προηγουμένως, μεταξύ 8 και 9 το βράδυ προγραμματίζεται η παράσταση “Ο Καραγκιόζης και το βρωμ-όζον” από τον Παναγιώτη Φιλιππίδη. Το οπτιοκοακουστικό αφιέρωμα με τίτλο “Εβαλε ο Θεός σημάδι” το οποίο αναφέρεται στον Νίκο Ξυλούρη πραγματοποιείται με χορηγό επικοινωνίας την εφημερίδα “Ταχυδρόμος” στο πλαίσιο της συμπλήρωσης δέκα χρόνων παρουσίας της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας αλλά και της εφημερίδας “Οικο-ενημέρωση”. Το βράδυ του Σαββάτου θα παρουσιαστεί σπάνιο οπτικό και ηχητικό υλικό από την ζωή και την καλλιτεχνική πορεία του πρόωρα χαμένου ερμηνευτή, ο οποίος σημάδεψε με την ανυπέρβλητη φωνή του την ελληνική μουσική. Συμμετέχει η Γεωργία Νταγάκη, λύρα, φωνή και φιλικά ο Νίκος Παρθένης.
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος έγραψε για τον Νίκο Ξυλούρη “ήρθε από τα κρητικά βουνά κουβαλώντας τον αέρα μιας ανόθευτης παράδοσης, ήρθε στην υπνώττουσα πρωτεύουσα, σε μέρες μαύρες, βαριές. Η ριζιμιά φωνή του, το σιδερένιο ήθος του, η παιδική του ψυχή έδειχναν το δύσκολο δρόμο που οδηγούσε στην αξιοπρέπεια. Οσοι είχαν ήχο, όσοι είχαν στίχο και δεν είχαν στόμα να τα σαρκώσει, βρήκαν στα χείλη του Ξυλούρη την αληθινή άρθρωση. Και εγένετο φως μες στο σκοτάδι. Εκείνη η φωνή μιλούσε τίμια, μοίραζε αφειδώλευτα τα “μέσα” ελληνικά σάμπως να μοίραζε αντίδωρο μετά τη λειτουργία. Είχε ιστορία εκείνη η φωνή, έρχονταν από μακριά, αγγελιοφόρος τραγωδίας, βυζαντινός ψάλτης, τροβαδούρος και λυράρης. Εδειξε έμπρακτα ότι ένας ήχος, η λέξη μια, το τέλος κοινό που ενώνουν το Ρωμανό, τον Κορνάρο, το Σολωμό και το Σεφέρη. Τόσα χρόνια χωρίς Ξυλούρη, τόσα χρόνια χωρίς φωνή. Πώς να τραγουδήσω, πώς να σας μιλήσω; Πώς να φωνάξω, πώς να σας το πω”; Η Γεωργία Νταγάκη που θα εμφανιστεί στο αφιέρωμα για τον Νίκο Ξυλούρη είναι μια νεαρή, ταλαντούχα κοπέλα, η οποία έχει δισκογραφίσει με τον Μάνο Πυροβολάκη, τον Ερικ Μπάρτον, τον Κώστα Μπραβάκη και έχει συνεργαστεί με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τον Ορφέα Περίδη.
Η αποψινή εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή τα δεκάχρονα μιας δυναμικής οικολογικής προσπάθειας, που γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1997 κι είχε ως αποτέλεσμα να αποτελέσει την έδρα του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων ο Βόλος. Εξίσου σημαντική είναι η παρουσία της εφημερίδας “Οικο-Ενημέρωση” που διαθέτει 4.300 συνδρομητές σήμερα και καλύπτει όλο το οικολογικό ενημερωτικό φάσμα από την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου