ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις στην ΑΓΕΤ για τους μισθούς

ξεκινούν-οι-διαπραγματεύσεις-στην-αγ-23570

Μία μέρα μετά τη γενική 24ωρη απεργία στον ιδιωτικό τομέα ο Όμιλος της ΑΓΕΤ Ηρακλής καλεί τα σωματεία του Ομίλου των εργαζομένων προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

Στις 21 Φεβρουαρίου τα σωματεία της ΑΓΕΤ θα ακούσουν επισήμως τις προτάσεις της εταιρίας για τη νέα σύμβαση υπό τη σκιά φυσικά των όσων έχουν προηγηθεί και με την εταιρία να έχει εκδηλώσει ήδη τη βούληση να προχωρήσει σε μείωση του εργατικού κόστους κατά 16 εκ. ευρώ.

Οι διαθέσεις βέβαια της εταιρίας αναμένεται να διαγραφούν και την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς στο Βόλο αναμένεται αντιπροσωπεία της Λαφάρζ στο εργοστάσιο για την εκδήλωση κοπής της πίτας για το προσωπικό, όπου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η εταιρία θα παρουσιάσει σε χοντρές έστω γραμμές το σχεδιασμό της.

Η εικόνα που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι του Ομίλου παραπέμπει σε μεγάλες απώλειες σε κέρδη, μείωση ζήτησης, εξαγωγών και πελατών. Σύμφωνα με τα όσα πληροφορήθηκε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ οι Γάλλοι επικαλούνται μείωση πωλήσεων ακόμη και στο εσωτερικό σε επίπεδα ιδιαίτερα απογοητευτικά.

Το 2012 οι πωλήσεις στον ελλαδικό χώρο περιορίστηκαν στο 1,3 εκ. τόνους, ενώ για το 2013 η πρόβλεψη της ΑΓΕΤ είναι ότι οι πωλήσεις θα κινηθούν στους 2,5 εκ. τόνους και το 2020 στους 5 εκ. τόνους τσιμέντου, όταν το 2006 στην ελληνική επικράτεια οι πωλήσεις είχαν καταγράψει 11,5 εκ. τόνους.

Η κατάσταση αυτή σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Ομίλου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μέτρα που θα μειώνουν το συνολικό κόστος λειτουργίας των εργοστασίων, γι’ αυτό και τέθηκε το θέμα της ενέργειας, που όπως επισημάνθηκε είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές εταιρίες, αλλά και το εργατικό κόστος κατά 16 εκ. ευρώ τουλάχιστον για το 2013.

Σημειώνεται ότι τα σωματεία του Ομίλου έχουν ήδη αποστείλει το πλαίσιο των αιτημάτων προς την εταιρία με αιτήματα -όπως επισημαίνεται- που αποτυπώνουν την πραγματικότητα και «αφουγκράζονται» τη σημερινή κατάσταση, απαιτείται όμως να υπάρξει υπευθυνότητα, ωριμότητα και σοβαρότητα και από τις δύο πλευρές προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα και η εταιρία να παραμείνει όρθια.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων Βάιος Κουκλουμπέρης εξάλλου μιλώντας στους εργαζόμενους στην τελευταία συνέλευση του εργοστασίου ήταν σαφής ως προς τη στάση που θα κρατήσουν τα σωματεία, που δεν πρόκειται να αποδεχτούν μειώσεις στις αμοιβές.

Από τα σωματεία εξάλλου επιρρίπτονται ευθύνες στον Όμιλο για τους χειρισμούς που έχουν γίνει μέχρι στιγμής σε κρίσιμους τομείς όπως οι εξαγωγές, σημειώνοντας με έμφαση ότι έχουν χαθεί αγορές σημαντικές για την ΑΓΕΤ από τη θυγατρική εταιρία της Λαφάρζ που είναι επιφορτισμένη με το συγκεκριμένο τομέα και αναμένεται και την επόμενη Πέμπτη στην πρώτη συνάντηση με την εταιρία για τις διαπραγματεύσεις να υπογραμμιστεί ότι το κόστος αυτής της οικονομικής καθίζησης δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό να μετακυλιστεί στις πλάτες των εργαζομένων με μειώσεις αποδοχών και άλλες ενδεχομένως ρυθμίσεις.

Ο όμιλος όπως είναι γνωστό διαθέτει τρία εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου, στο Βόλο, τη Χαλκίδα και το Μηλάκι Εύβοιας, έξι κέντρα διανομής τσιμέντου, καθώς και εγκαταστάσεις παραγωγής και εμπορίας αδρανών υλικών και ετοίμου σκυροδέματος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου