ΤΟΠΙΚΑ

Προ των πυλών η αύξηση του ρεύματος

προ-των-πυλών-η-αύξηση-του-ρεύματος-851206

Οι προτάσεις της ΔΕΗ θα υποβληθούν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για γνωμοδότηση και ύστερα θα εκτιμηθούν από το υπουργείο Ανάπτυξης, δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Στ. Καλαφάτης. Οι προτάσεις της ΔΕΗ έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε συνδικαλιστές και κόμματα.
Η δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης έγινε στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνη.
Εξάλλου, ο κ. Καλαφάτης διέψευσε δημοσιεύματα που φέρουν τη ΔΕΗ να έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την γερμανική εταιρεία RWE.
Στην ερώτησή του, ο κ. Λαφαζάνης, είχε επικαλεστεί δημοσιεύματα, που θέλουν τη ΔΕΗ να έχει υπογράψει «κάτω από το τραπέζι» μνημόνιο συνεργασίας με την RWE, βάσει του οποίου η ξένη εταιρεία θα έχει το 51% και το μάνατζμεντ όλων των νέων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ.
Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος συναντήθηκε με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. «Εμείς, ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς θέλουμε να πούμε, κάτω τα χέρια από τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Αρκετά ακριβά πληρώνει σήμερα ο καταναλωτής και ειδικά από τα φτωχότερα στρώματα, μέσα σε συνθήκες τεράστιας ακρίβειας και εξαιρετικά χαμηλών μισθών και συντάξεων» δήλωσε ο κ. Αλαβάνος, για να καταλήξει:
» Στην πραγματικότητα, μέσα από τις ανατιμήσεις που προτείνονται, δεν πληρώνει το ακριβότερο πετρέλαιο, το οποίο έχει μια πολύ μικρή συμβολή στην ενεργειακή παραγωγή της χώρας μας. Πληρώνει τους φίλους της ΝΔ οι οποίοι πουλάνε ρεύμα στη ΔΕΗ μέσα από την οριακή τιμή συστήματος, ακριβότερα από ότι υποχρεώνεται να το πουλήσει η ΔΕΗ.
» Πληρώνει τους φίλους της ΝΔ οι οποίοι έχουν αποκλειστικό ρόλο στις νέες επενδύσεις, από τις οποίες αποκλείεται η ΔΕΗ και οι οποίοι επιδοτούνται με 70% για πάρα πολλά χρόνια από το ελληνικό κράτος.»
Το ΚΚΕ από την πλευρά του επισήμανε μεταξύ άλλων: «Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να απορρίψουν οποιαδήποτε αύξηση των τιμολογίων της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ. Και αυτές που απαιτεί η διοίκησή της και αυτή που θα αποφασίσει η κυβέρνηση.
To ΛΑΟΣ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Σοβαρή τιμολογιακή πολιτική αυτή της ΔΕΗ. Από τη μία αυξήσεις μισθών στους μεγαλοδιευθυντές της και από την άλλη χαράτσι στον απλό λαϊκό καταναλωτή. Από ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση Καραμανλή ακολουθεί τα βήματα της Ολυμπιακής και για την ΔΕΗ».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου