ΤΟΠΙΚΑ

Οικιστική σύνδεση του Βόλου και της Λάρισας!!!

οικιστική-σύνδεση-του-βόλου-και-της-λά-851206

«Σάρκα και οστά» στην ενιαία αντίληψη που πρέπει να διαπερνά τις πόλεις του Βόλου και της Λάρισας στα πλαίσια της προσπάθειας για ενίσχυση του διπόλου Βόλου-Λάρισας μετά και την ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, δίνουν οι προτάσεις που έκανε ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης στη χθεσινή εκδήλωση για τις Αστικές Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις που έγινε στη Λάρισα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο δήμαρχος Βόλου στην εισήγησή του με έμφαση υπογράμμισε ότι «το ουσιαστικό αποτέλεσμα ανάπτυξης του διπόλου Βόλου-Λάρισας με αφορμή τους Μεσογειακούς Αγώνες περνάει μέσα από κοινή διεκδίκηση σε έργα τεχνικής υποδομής, έργα και παρεμβάσεις στο πλαίσιο των «Ολοκληρωμένων Αστικών» του Δ΄ ΚΠΣ, ενώ αίσθηση προκάλεσε η πρότασή του για κοινή διεκδίκηση στα πλαίσια και των δύο Ρυθμιστικών Σχεδίων Βόλου- Λάρισης οικιστικής σύνδεσης των δύο πολεοδομικών συγκροτημάτων κατά μήκος της Παλαιάς Εθνικής Οδού Βόλου- Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής της Κάρλας.

Οικιστική σύνδεση
κατά μήκος
Βόλου – Λάρισας

Σύμφωνα με το δήμαρχο Βόλου οι δύο πόλεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε κοινή διεκδίκηση σε έργα τεχνικής υποδομής όπως π.χ. το γρήγορο τρένο με ηλεκτροκίνηση που θα συνδέσει τις δυο πόλεις, όπως επίσης:

• Τη διαμόρφωση, στο πλαίσιο του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου αλλά και των δύο Ρυθμιστικών Σχεδίων Βόλου- Λάρισας, πρότασης οικιστικής σύνδεσης των δυο πολεοδομικών συγκροτημάτων κατά μήκος της παλαιάς Εθνικής οδού Βόλου-Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής της Κάρλας.

• Κοινή διεκδίκηση σε έργα και παρεμβάσεις στο πλαίσιο των «Ολοκληρωμένων Αστικών» του Δ΄ ΚΠΣ με μεγαλύτερες πιθανότητες επιλεξιμότητας.
• Κοινή διεκδίκηση, εκτός των Μεσογειακών Αγώνων, μεγάλων αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων με τη χρήση κοινών και συμπληρωματικών αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών. Mέχρι το 2013 κοινές πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις στα πλαίσια της Πολιτιστικής Μεσογειάδας

• Κοινή διεκδίκηση υλοποίησης της πρότασης που υποβλήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο των καινοτόμων προγραμμάτων Global Grands για ανάπτυξη, με ιδιωτικές επενδύσεις στην περιοχή της Κάρλας, όπου έχουν χωροθετηθεί τα αθλήματα της κωπηλασίας και του κανόε καγιάκ.

Κοινό όνειρο,
κοινός ο στόχος

Στη σημασία της συναντίληψης και της συνεργασίας ως βασικό στοιχείο της επιτυχίας του εγχειρήματος κοινής διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων αναφέρθηκε ο δήμαρχος Βόλου για να καταδείξει την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν οι δύο πόλεις για να αναπτύξουν το δίπολο Βόλου –Λάρισας, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.
«Η επιτυχία της Πεσκάρας δίνει ουσιαστικό περιεχόμενο στο αναπτυξιακό δίπολο Βόλου-Λάρισας και ενισχύει τις κατευθύνσεις του εθνικού, χωροταξικού σχεδιασμού, όπως αυτός προβλέπεται από το Σχέδιο Νόμου για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή, αλλά και τον εγκεκριμένο περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό που προτείνει σε επίπεδο Περιφέρειας Θεσσαλίας 2 αναπτυξιακούς πόλους Βόλου-Λάρισας και Καρδίτσας-Τρικάλων.
Η ανάληψη της οργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από το Βόλο και τη Λάρισα αποτελεί κατά γενική ομολογία μια Εθνική Επιτυχία, μια Επιτυχία της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι οι δυο όψεις του ιδίου νομίσματος που αναδεικνύει την εξαιρετική συνεργασία κράτους και αυτοδιοίκησης. Τα οφέλη, οικονομικά και κοινωνικά, επίσης κατά γενική ομολογία είναι σημαντικά, αρκεί αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί μέχρι το τελικό αποτέλεσμα. Ο δρόμος είναι μεγάλος, η δουλειά πολυεπίπεδη, ο χρόνος λίγος για τα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν, με στόχο να διοργανώσουμε τους καλύτερους Μεσογειακούς Αγώνες. Καταφέραμε το όνειρο να το κάνουμε πραγματικότητα, οι τοπικές μας όμως κοινωνίες -και εδώ είναι η μεγάλη μας ευθύνη- αυτήν την πραγματικότητα περιμένουν να την κάνουν χειροπιαστό αποτέλεσμα, που τα οφέλη θα είναι μετρήσιμα τόσο για τη βελτίωση των εισοδήματος και της αντιμετώπισης της ανεργίας, όσο και της ποιότητας της ζωής των πολιτών» υπογράμμισε ο κ. Αλ. Βούλγαρης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου