ΤΟΠΙΚΑ

Δίωξη Εισαγγελέα για τους «κοπανατζήδες» γιατρούς

δίωξη-εισαγγελέα-για-τους-κοπανατζή-851206

Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για παράβαση καθήκοντος και απόπειρα απάτης σε βάρος του Δημοσίου άσκησε χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Βόλου κ. Αχιλλέας Ζήσης σε βάρος 20 γιατρών του Νοσοκομείου Βόλου. Αφορμή στάθηκαν τα γεγονότα που σημειώθηκαν
τη νύχτα της 16ης Μαρτίου 2006, οπότε και είχε γίνει εισαγγελική έφοδος στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο, όπου όπως προέκυψε μετά την προκαταρκτική εξέταση, οι 20 γιατροί (16 επιμελητές τέσσερις ειδικευόμενοι) απουσίαζαν από τις θέσεις τους.
Ο φάκελος της δικογραφίας απεστάλη από το γραφείο του Εισαγγελέα Βόλου, στην Πταισματοδίκη, οπότε τις επόμενες ημέρες, θα κληθούν σε απολογίες οι 20 κατηγορούμενοι γιατροί.
Παράλληλα ζητείται να διερευνηθεί από την Πταισματοδίκη Βόλου η οικονομική διαφορά ανάμεσα σε γιατρούς που βρίσκονται σε ενεργή εφημερία και σε εκείνους που τελούν σε ετοιμότητα, αλλά και την οικονομική ζημιά του Νοσοκομείου από τις πληρωμές των εφημεριών.
Σημειώνεται ότι οι εφημερίες των γιατρών διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: ενεργείς, ετοιμότητας και μικτές. Στην πρώτη περίπτωση, οι γιατροί υποχρεούνται να παραμένουν στη θέση τους έως τη λήξη της εφημερίας. Στις εφημερίες ετοιμότητας το ιατρικό προσωπικό μπορεί να βρίσκεται εκτός νοσοκομείου, με την υποχρέωση να προστρέχει όταν παραστεί ανάγκη. Στην τρίτη περίπτωση –μικτή εφημερία- ο γιατρός προβλέπεται να παραμένει εντός νοσοκομείου έως τις 10 το βράδυ και έπειτα μπορεί να εξέρχεται του νοσηλευτικού ιδρύματος με την υποχρέωση να επιστρέψει όταν κληθεί για περιστατικό.
Η ημερήσια αποζημίωση για τις ενεργείς εφημερίες είναι διπλάσια των εφημεριών ετοιμότητας, ενώ οι μικτές βρίσκονται ως προς το κόστος τους στο ενδιάμεσο μεταξύ της ενεργούς εφημερίας και εκείνης της ετοιμότητας.

ΕΔΕ
Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 16 Μαρτίου η Αντεισαγγελέας υπηρεσίας κ. Δημητριάδου με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας μετέβη στο Νοσοκομείο για έλεγχο παρουσίας γιατρών που εφημέρευαν. Στον έλεγχο συμμετείχαν και αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί στις εισόδους του Νοσοκομείου και με βάση την εισαγγελική εντολή ήλεγχαν ποιοι και πόσοι από τους «κοπανατζήδες» γιατρούς επέστρεφαν στις θέσεις τους.
Σημειώνεται ότι το πόρισμα της Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΔΥΠΕ), που έχει επισυναφθεί στην δικογραφίας καταγράφει μορφή παραπτώματος με ελαφρυντικά, για τους γιατρούς του Νοσοκομείου Βόλου, οι οποίοι απουσίαζαν από τις θέσεις τους κατά την διάρκεια εισαγγελικής εφόδου, που είχε πραγματοποιηθεί της 16 προς 17 Μαρτίου.
Το πόρισμα σημειώνει μεταξύ άλλων ότι οι γιατροί υπέπεσαν σε μια «μορφή παραπτώματος» του «άρθρου 107, παράγραφος 1Δ΄ του ν. 2683/99 με ελαφρυντικά». Πρόκειται για το νόμο που αφορά στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και ειδικότερα η 1ΣΤ΄ παράγραφος αφορά «σε αμέλεια ή ατελή ή μη έγκαιρη εκπλήρωση καθήκοντος», ενώ η παράγραφος 1Δ΄αφορά σε «αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση καθήκοντος». Τα ελαφρυντικά για τους γιατρούς στηρίζονται σε απόφαση του 1992 του υπουργείου Υγείας, η οποία αναφέρει ότι οι γιατροί νοσοκομείων που δεν διαθέτουν κοιτώνες, ευρισκόμενοι σε ενεργή εφημερία έχουν τη δυνατότητα να μην βρίσκονται στο Νοσοκομείο αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση (ολίγων λεπτών) από το Νοσοκομείο.
Πειθαρχικό παράπτωμα του άρθρου 107, παράγραφος 1ΣΤ΄ του ν. 2683/99 καταλογίζεται στην πρώην διοικήτρια του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ε. Κουρτέλη και στον υπεύθυνο εφημερίας. Για την κ. Κουρτέλη δεν υπήρξαν πειθαρχικές ευθύνες καθώς πρόκειται για πολιτικό πρόσωπο.
Παράλληλα στο πόρισμα αναφέρεται ότι το βράδυ της 16ης Μαρτίου 2006 εφημέρευαν συνολικά 45 γιατροί (επιμελητές και ειδικευόμενοι), από τους οποίους έλειπαν οι 16 ειδικοί και τέσσερις ειδικευόμενοι. Το σύνολο των παρόντων ιατρών ήταν σε ποσοστό 56%. Aπό τις οκτώ ειδικότητες αιχμής οι έξι ήταν καλυμμένες σε ποσοστό 75%. Επίσης καταγράφονται οι απολογίες των γιατρών που απουσίαζαν από τις θέσεις τους κατά την εισαγγελική έφοδο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου