ΤΟΠΙΚΑ

Οι Κινέζοι αυξάνουν την τιμή του γάλακτος στη Μαγνησία!

οι-κινέζοι-αυξάνουν-την-τιμή-του-γάλακ-851206

Η διοίκηση της ΕΑΣ Βόλου προφανώς αντιλαμβανόμενη την δυσκολία στην οποία έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών των ζωοτροφών, αποφάσισε χθες να προχωρήσει σε νέα αύξηση της τιμής παραλαβής του αγελαδινού γάλακτος. Έτσι από σήμερα η Ενωση θα καταβάλει στους παραγωγούς 50 λεπτά ανά κιλό αγελαδινού γάλακτος έναντι 48 λεπτών που ήταν η προηγούμενη τιμή μετά την τελευταία ανατίμηση.
Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο η τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα στην περιοχή μας είχε διαμορφωθεί στα 46 λεπτά. Τον Οκτώβριο η τιμή διαμορφώθηκε στα 48 λεπτά και μετά τη χθεσινή απόφαση του προέδρου Νικήτα Πρίντζου και του διοικητικού συμβουλίου της ΕΑΣ οι παραγωγοί θα απολαμβάνουν την τιμή των 50 λεπτών, η οποία προς το παρόν θεωρείται ικανοποιητική.
Να σημειωθεί ότι στην αγορά γάλακτος έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση και αναμένονται μεγάλες ανακατατάξεις, με σοβαρό παράγοντα διαμόρφωσης των τιμών την αχανή αγορά της Κίνας. Με την αύξηση του βιοτικού επιπέδου του κινέζικου πληθυσμού υπάρχουν ανάγκες για όλο και μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος. Μέχρι σήμερα η κινέζικη αγορά τροφοδοτούνταν με γάλα από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, όμως οι μακροχρόνιες ξηρασίες που έπληξαν την νέα ήπειρο, καθώς και η ραγδαία μείωση του ζωικού της κεφαλαίου λόγω ασθενειών, δημιούργησαν τεράστιο κενό στην τροφοδοσία της κινέζικης αγοράς. Κινέζικες εταιρίες τροφίμων στρέφονται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη, αναζητώντας γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διαρκείας), εκτινάσσοντας στα ύψη τον ανταγωνισμό με τις ευρωπαϊκές κατ΄ επέκταση και τις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος υπογράμμισε ότι: «Πέρα από την ανάγκη να λάβουν οι παραγωγοί μας καλύτερες τιμές εξαιτίας της τεράστιας αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών, εκτιμούμε ότι ο διεθνής ανταγωνισμός για την πρώτη ύλη του γάλακτος βρίσκεται ακόμα στο ξεκίνημά του και θα συνεχίσει να παρασύρει και το επόμενο χρονικό διάστημα τις τιμές ανοδικά. Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και κυρίως η αύξηση του βιοτικού επιπέδου της Κίνας που είναι μια νέα τεράστια αγορά με αυξημένες ανάγκες σε γάλα. Η παγκόσμια παραγωγή αυτή τη στιγμή δεν επαρκεί για την πλήρη κάλυψη των αναγκών και της αυξανόμενης ζήτησης. Κατά συνέπεια θα έχουμε έντονες ανοδικές πιέσεις τόσο στις τιμές παραγωγού, όσο και στις λιανικές τιμές πώλησης».
Πάντως η ΕΑΣ Βόλου με το εργοστάσιο της ΕΒΟΛ είναι από τις πρώτες βιομηχανίες που αντιλαμβάνεται την ανάγκη καλύτερων τιμών για τους παραγωγούς, αφού οι ίδιοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι οι μέτοχοι της συνεταιριστικής εταιρίας. Από την άλλη πλευρά πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι και οι καταναλωτές του Βόλου το επόμενο χρονικό διάστημα θα βρούνε στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων το γάλα σε σαφώς υψηλότερες τιμές από τις τρέχουσες παρά το γεγονός ότι μόνο το τελευταίο τρίμηνο το σύνολο των γαλακτομικών προϊόντων στις τιμές καταναλωτή έχει αυξηθεί περίπου 15 έως 20%.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου