ΤΟΠΙΚΑ

Αλλη μία χαμένη ευκαιρία για την ΑΓΕΤ

αλλη-μία-χαμένη-ευκαιρία-για-την-αγετ-851206

Αγνοια για το νόμο του 2003 ο οποίος υποχρέωνε βιομηχανίες, βιοτεχνίες και παραγωγικά εργαστήρια και κατά συνέπεια την ΑΓΕΤ για την αντικατάσταση υγρών καυσίμων με φυσικό αέριο, δήλωσε ο πρώην νομάρχης Ι. Πρίντζος, στη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του νομαρχιακού συμβουλίου.
Στο πολιτικό ερώτημα, το οποίο σύμφωνα με τον νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια, συνεχίζει να αιωρείται και συγκεκριμένα γιατί με ευθύνη της προηγούμενης νομαρχιακής αρχής χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για τη βελτίωση του περιβάλλοντος, η παραδοχή του προκατόχου του προκάλεσε έκπληξη: «Ειλικρινά τον νόμο δεν τον γνώριζα. Δεν ξέρω εάν έφτασε ποτέ εδώ…»
Νόμος του 2001, ο οποίος επέβαλε την αντικατάσταση υγρών καυσίμων με φυσικό αέριο μόνο στις βιομηχανίες της Αττικής επεκτάθηκε και σε άλλους νομούς της χώρας, μεταξύ αυτών και στη Μαγνησία, τον Αύγουστο του 2003. Η αντικατάσταση του μαζούτ στην περίπτωση της τοπικής τσιμεντοβιομηχανίας, σύμφωνα με το νόμο, με φυσικό αέριο έπρεπε να γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους.
Η υποχρέωση καταργήθηκε για τις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες με μεταγενέστερο νόμο τον Μάρτιο του 2005.
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Παπατόλιας τα ερωτήματα παραμένουν: «Γιατί στη Μαγνησία δεν αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες, ενώ υπήρχε νομική υποχρέωση για την ΑΓΕΤ; Για ποιο λόγο τρία χρόνια πήγαν χαμένα; Γιατί δεν πράξαμε τίποτε και χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία την τριετία 2003-2005;».
«Δεν το γνώριζα», ήταν η απάντηση του πρώην νομάρχη, προκαλώντας το σχόλιο του κ. Παπατόλια ότι «η υπόθεση είναι απίστευτη και όμως αληθινή. Κάνατε τρία χρόνια για να συμμορφωθείτε με την υποχρέωση χρήσης φυσικού αερίου. Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία, η οποία θα συνέβαλε θετικά στη βελτίωση του περιβάλλοντος», απευθύνθηκε στη μείζονα μειοψηφία.
Συμπλήρωσε ότι η προηγούμενη νομαρχιακή αρχή περίμενε τη νέα για να υλοποιήσει ένα νόμο, ο οποίος δυστυχώς έπαψε να ισχύει το 2005.
Σήμερα, όπως πρόσθεσε ο κ. Παπατόλιας, μόνο με άτυπες διαδικασίες διαβούλευσης, αφού δεν υφίσταται πλέον το νομικό πλαίσιο, μπορεί να επιτευχθεί η αντικατάσταση του μαζούτ με φυσικό αέριο και επισήμανε ότι η σημερινή νομαρχιακή αρχή, αν και ο νόμος είχε χάσει την ισχύ του, από το 2005, πίεσε την ΑΓΕΤ για την εγκατάσταση φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα την δέσμευση της τσιμεντοβιομηχανίας, η οποία ενημέρωσε με έγγραφό της τη ΝΑΜ και το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι προτίθεται να εγκαταστήσει και να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο εντός του 2008.
Πάντως, εξήγηση που έδωσε ο κ. Πρίντζος για την κατάργηση του νόμου το 2005 είναι ότι «δούλεψαν παρασκηνιακά εταιρίες, που αντιδρούσαν».
Συζήτηση έγινε γύρω από την επίσκεψη κλιμακίου, με επικεφαλής τον νομάρχη Μαγνησίας, στη Γαλλία και σε αντίστοιχη με την ΑΓΕΤ βιομηχανία του Ομίλου Lafarge.
Ο κ. Πρίντζος υποστήριξε ότι σκέφτηκε την πρόταση που του έγινε να μεταβεί στο εργοστάσιο και έκρινε «ότι αφού η Lafarge πέτυχε εκεί, γιατί δεν τα εφαρμόζει και εδώ και να τελειώνει η ιστορία», όπως είπε.
Ο επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας Απ. Νάνος επανέλαβε τη διαφωνία της παράταξής του για την Επιτροπή Κοινωνικής Διαβούλευσης, «από τη στιγμή το μόνο που κάνει είναι να συζητά ο εργοδότης με την αυτοδιοίκηση και τους φορείς, σε μια προσπάθεια τα μέτρα που πρέπει να λάβει για την προστασία του περιβάλλοντος να πηγαίνουν πίσω». Χαρακτήρισε δε την επίσκεψη στη Γαλλία «ταξίδι αναψυχής».
Επιθετικός ο νομαρχιακός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Γ. Μουλάς, ο οποίος πρότεινε στον νομάρχη να μη γίνει η επίσκεψη στο εργοστάσιο της Lafarge, εκτός αν το επισκεφθεί τεχνοκράτης.
«Όπως μεθοδεύεται, είναι ένα ταξίδι καλοπιάσματος. Πάτε ένα μάτσο άσχετοι», ανέφερε.
«Εάν όσοι ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση είναι «ένα μάτσο άσχετοι» τότε κάντε την αυτοκριτική σας», τον κάλεσε ο νομάρχης, επισημαίνοντας ότι η αυτοδιοίκηση έχει πολιτικά στελέχη που γνωρίζουν να διαβάζουν τη νομοθεσία. Δεν χρειάζεται ειδικός, όπως είπε, για να εξετάσεις πως οι αρμόδιες αρχές σε μια άλλη χώρα εφαρμόζουν τη νομοθεσία.
Σύμφωνα με τον κ. Παπατόλια, η πολιτική ηγεσία της ΝΑΜ θα συμμετέχει στην επίσκεψη, καθώς πρόκειται για κρισιμότατο θέμα, ενώ στο κλιμάκιο θα μετέχει και τεχνοκράτης.
«Δεν ζούμε μόνοι μας σε αυτό τον κόσμο. Καλό είναι να διδασκόμαστε τις καλές πρακτικές άλλων χωρών και να τις μεταφέρουμε στον τόπο μας. Άλλωστε, οι αδελφοποιήσεις πόλεων δεν είναι μόνο φολκλόρ», πρόσθεσε.
Στο κλιμάκιο που αναχωρεί αύριο το πρωί για τη Γαλλία συμμετέχουν εκτός από τον νομάρχη, ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος Ν. Ντίτορας, ο αντιδήμαρχος Βόλου Απ. Φοινικόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Αγριάς κ. Πρωτοσύγκελος και ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ανδρίτσος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου