ΤΟΠΙΚΑ

Ισόβια για το έγκλημα πάθους

ισόβια-για-το-έγκλημα-πάθους-31791

Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε τον 33χρονο Ιωάννη Κυριακάκη, από την Κρήτη, για την ανθρωποκτονία από πρόθεση της 31χρονης Μαντώς Ντάφου στο σπίτι της στο Βόλο, τον Νοέμβριο του 2009, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας. Η πολύωρη δίκη ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε χθες.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Η απόφαση του δικαστηρίου σε δεύτερο βαθμό παρέμεινε ίδια με την πρωτόδικη. Δικαστές και ένορκοι δεν αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό στο πρόσωπο του κατηγορούμενου, ο οποίος εμμένει να υποστηρίζει ότι έχει πέσει θύμα πλεκτάνης από τον πραγματικό θύτη, παρά τα αδιάσειστα στοιχεία ενοχής του, τα οποία παρουσιάστηκαν στη χθεσινή δίκη με καταθέσεις μαρτύρων, αλλά και στη διάρκεια της αγόρευσης του συνηγόρου πολιτικής αγωγής, δικηγόρου Βόλου Χρήστου Πούλιου.

Το στυγερό έγκλημα, το οποίο αποκαλύφθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2009, όταν η Μαντώ Ντάφου βρέθηκε νεκρή στο μπάνιο του σπιτιού της, στην οδό Αντιγονιδών 20, στο Καραγάτς, στραγγαλισμένη με καλώδιο σεσουάρ, είχε σοκάρει το Βόλο.

Οι αστυνομικές έρευνες δεν άργησαν να φτάσουν στα ίχνη του ενόχου, του 29χρονου τότε Ιωάννη Κυριακάκη, σε βάρος του οποίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης. Οι υπόνοιες των αστυνομικών αρχών στράφηκαν σε έγκλημα πάθους και τα πρώτα στοιχεία οδήγησαν στο πρόσωπο, με το οποίο η Μαντώ είχε χωρίσει για τρίτη φορά, εξαιτίας του εκρηκτικού του χαρακτήρα.

Χθες, στη διάρκεια της δίκης στο Εφετείο, σκηνές εκείνων των ημερών που τους βύθισαν στον πόνο και τον θρήνο, όταν έχαναν άδικα το αγαπημένο τους πρόσωπο, ζωντάνεψαν στη μνήμη μελών της οικογένειας αλλά και φίλων της Μαντώς.

Ο κατηγορούμενος στην απολογία του επέμεινε να δηλώνει αθώος, ισχυριζόμενος ότι δεν είναι θύτης, αλλά θύμα πλεκτάνης που έστησε ο πραγματικός δολοφόνος, ο οποίος έστησε, όπως είπε, πολύ προσεκτικά την υπόθεση σε βάρος του.

Στην αγόρευσή του ο δικηγόρος Χρήστος Πούλιος επεσήμανε τις αντιφάσεις του κατηγορουμένου, με τις οποίες επιχείρησε από την πρώτη στιγμή να αποπροσανατολίσει τις αρχές, αλλά και τα ακλόνητα, όπως είπε, στοιχεία που αποδεικνύουν την ενοχή του.

Ο Κρητικός στη διάρκεια της απολογίας του στον Ανακριτή, όταν μετά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του παρουσιάστηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, είχε πέσει σε μια σειρά από αντιφάσεις. Η βασική ήταν ότι την ημέρα της δολοφονίας δεν βρίσκονταν στο Βόλο, αλλά στην Κρήτη, ισχυρισμό που ανασκεύασε όταν η αστυνομική έρευνα αποκάλυψε τα εισιτήρια πλοίου, τα οποία έδειχναν το αντίθετο.

Δεύτερο στοιχείο αποτέλεσε το γενετικό υλικό που έδωσε για εξέταση DNA. Οι εργαστηριακές αναλύσεις «έδεσαν» την υπόθεση, καθώς δέρμα του προσώπου του βρέθηκε στα νύχια του θύματος. Εκτός από τα στοιχεία που απέδειξαν στη δίκη την ενοχή του -αναλύσεις DNA, ταυτοποίηση δακτυλικών αποτυπωμάτων, αεροπορικά εισιτήρια, άρση τηλεφωνικού απορρήτου- βαρύνουσας σημασίας ήταν η μαρτυρία του φιλικού προσώπου της 31χρονης, ο οποίος κατέθεσε ότι είδε τον Κρητικό να βγαίνει από το σπίτι της γυναίκας το βράδυ του φονικού.

Ο βασικός μάρτυρας κατέθεσε στο δικαστήριο ότι λίγο πριν τη δολοφονία έλαβε συνθηματικά κάλεσμα σε βοήθεια από τη Μαντώ, στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας. Όταν έφτασε όμως σπίτι και η Μαντώ του άνοιξε την πόρτα δεν τον άφησε τελικά να περάσει στο εσωτερικό, όπως υποστηρίζει, και τον κάλεσε να φύγει για λίγο. Είδε τον πρώην φίλο της Μαντώς μέσα στο σπίτι και παρέμεινε για δέκα περίπου λεπτά, μέχρι που ξαναχτύπησε το κουδούνι για να ανοίξει αυτή τη φορά ο 29χρονος Κρητικός.

Φοβήθηκε να μπει στο σπίτι, όταν ρώτησε πού είναι η Μαντώ και ο Κυριακάκης του απάντησε: «Είναι στο μπάνιο, πήγαινε να τη δεις». Ο δράστης έκλεισε την πόρτα, όταν εκείνος προειδοποίησε «ή θα τη φωνάξεις να δω ότι είναι καλά ή θα καλέσω την αστυνομία». Ο Κυριακάκης άνοιξε την πόρτα πέντε λεπτά αργότερα και τράπηκε σε φυγή. Ο φίλος της 31χρονης την αντίκρισε νεκρή στο πάτωμα του μπάνιου.

«Πρόκειται για δικαίωση της οικογένειας της Μαντώς Ντάφου. Το αγαπημένο τους πρόσωπο δεν μπορεί να γυρίσει στη ζωή, όμως ανθρωπίνως αποδόθηκε δικαιοσύνη», δήλωσε μετά το τέλος της χθεσινής δίκης ο συνήγορος πολιτικής αγωγής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου