ΤΟΠΙΚΑ

«Μπαλάκι» οι αρμοδιότητες για την αέρια ρύπανση

μπαλάκι-οι-αρμοδιότητες-για-την-αέρ-851206

«Μπαλάκι» οι αρμοδιότητες για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα στο Βόλο. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας αλλά και του ΥΠΕΧΩΔΕ υποστήριξαν στο πλαίσιο έρευνας του Συνηγόρου του Πολίτη ότι η αρμοδιότητα για την ατμοσφαιρική ρύπανση έχει μεταβιβαστεί στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση…

«Έχουμε όλα τα στοιχεία που τεκμηριώνουν το αντίθετο. Όχι μόνο δεν έχει μεταβιβαστεί η αρμοδιότητα, αλλά η Περιφέρεια είναι ανύπαρκτη από τις υποχρεώσεις της», ήταν χθες η αντίδραση του αντινομάρχη Περιβάλλοντος Ν. Ντίτορα.
Η «παρεξήγηση» αναμένεται να λάβει σύντομα τέλος, καθώς το διήμερο 28 και 29 Νοεμβρίου στο Βόλο θα βρίσκεται κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων της Ανεξάρτητης Αρχής.
Φάκελο στοιχείων, με τον οποίο θα διαψεύδει τον ισχυρισμό της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Χωροταξίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ότι στην περίπτωση του Βόλου έχει γίνει μεταβίβαση αρμοδιότητας για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας ετοιμάζει ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος Ν. Ντίτορας.
Η «διευκρίνιση» περί μεταβίβασης της αρμοδιότητας έγινε από εκπροσώπους της Διεύθυνσης ΕΑΡΘ του ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην ειδική επιστήμονα του Συνηγόρου του Πολίτη Αικατερίνη Φλιάτουρα, η οποία ερευνά την υπόθεση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο.
Ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος ήταν χθες κατηγορηματικός: «Δεν έχει μεταβιβαστεί η αρμοδιότητα. Δεν υφίσταται τέτοιο θέμα από τη νομοθεσία, ούτε έχει μεταφερθεί. Οποιοσδήποτε έχει σχετικό έγγραφο ας το προσκομίσει».
Η Συνήγορος του Πολίτη που ερευνά την υπόθεση –αναφορά στην Ανεξάρτητη Αρχή έγινε από τον σύλλογο εργαζομένων του Νοσοκομείου Βόλου, όταν η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Μαγνησίας καθυστέρησε να προσκομίσει στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση- έχει καλέσει όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, η κάθε μια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, να ενημερώσουν για το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο.
Προσπαθώντας να ξεμπλέξει το «κουβάρι» των αρμοδιοτήτων, η Συνήγορος του Πολίτη έχει ζητήσει να ενημερωθεί με βάση ποιες αποφάσεις οι αρμοδιότητες για την εκτίμηση και διαχείριση της ποιότητας του αέρα του περιβάλλοντος παραχωρήθηκαν από την Διεύθυνση ΠΕ.ΧΩ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας. Συγκεκριμένα, έχει ζητήσει να αποσταλεί αντίγραφο κάθε σχετικής απόφασης και αλληλογραφίας μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
Χθες ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος παρέπεμψε στη νομοθεσία, επισημαίνοντας ότι από κανένα νόμο δεν προκύπτει μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητας στη Νομαρχία.
Επικαλούμενος τον Ν. 2647/98 επισήμανε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ μεταβίβασε στις Περιφέρειες την αρμοδιότητα εγκατάστασης σε αντιπροσωπευτικές θέσεις, εθνικού δικτύου σταθμών για την παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, ενώ αναφέρθηκε σε έγγραφο το οποίο το 2004 έστειλε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο ΥΠΕΧΩΔΕ, με το οποίο ζητούσε χρηματοδότηση για σταθμούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο και τη Λάρισα.
Το σύνολο των στοιχείων που θα τεκμηριώνουν ότι οι ισχυρισμοί της Διεύθυνσης ΠΕ.ΧΩ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας είναι «μετέωροι» θα καταθέσει σε επιστήμονες του Συνηγόρου του Πολίτη, ο αντινομάρχης.
Κλιμάκιο επιστημόνων του Συνηγόρου του Πολίτη θα βρίσκονται στο Βόλο στις 28 και 29 Νοεμβρίου, προκειμένου να διερευνήσουν αναφορές και καταγγελίες που έχουν γίνει στην Ανεξάρτητη Αρχή για την ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και άλλες υποθέσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου