ΤΟΠΙΚΑ

Καταστροφές σε Σκιάθο και Σκόπελο

καταστροφές-σε-σκιάθο-και-σκόπελο-851206

Σημαντικά προβλήματα προκάλεσε η καταρρακτώδης βροχή των τελευταίων ημερών στις πυρόπληκτες περιοχές της Σκιάθου, θέτοντας επί ποδός τόσο τις υπηρεσίες του Δήμου, όσο και ιδιώτες οι οποίοι διαθέτουν εκσκαπτικά μηχανήματα . Το επίκεντρο του προβλήματος εστιάζεται στις περιοχές Αγία Παρασκευή, “Ζορμπάδες” και Τρούλος, όπου εργάζονται πυρετωδώς πολυμελή συνεργεία, προκειμένου να αποκατασταθούν οι πολύ σοβαρές ζημιές που έχουν προκληθεί. Στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής ειδικότερα, η ορμητική κάθοδος του υδάτινου όγκου συμπαρέσυρε μεγάλη ποσότητα χώματος, προκαλώντας ζημιές σε ιδιοκτησίες που βρίσκονται στο συγκεκριμένο σημείο. Στην περιοχή “Ζορμπάδες” κρίθηκε αναγκαία η κατεδάφιση δύο γεφυριών προκειμένου να αποτραπούν ανάλογα φαινόμενα, ενώ στον Τρούλο το ύψος του νερού δεν υπερέβη, ευτυχώς, το προβλεπόμενο όριο. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση προκειμένου να αντιμετωπισθούν άμεσα οι ζημιές και όπως αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Διολέττας “επιστρατεύθηκαν άμεσα οι εργαζόμενοι και ο εξοπλισμός της υπηρεσίας καθαριότητας, ιδιώτες αλλά και μηχανήματα προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές”. Συγκεκριμένα, καταβάλλονται πυρετώδεις προσπάθειες προκειμένου να απομακρυνθεί το στρώμα λάσπης που κατέκλυσε ταβέρνα στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής αλλά και το οδόστρωμα, ενώ στην περιοχή “Ζορμπάδες” η διέλευση των πεζών γίνεται προς στιγμή δια μέσου ξύλινων “περασμάτων” που τοποθετήθηκαν σε κομβικό σημείο για την εξυπηρέτηση των διερχόμενων, έως ότου αποκατασταθούν τα γεφύρια που κατεδαφίστηκαν κατ ανάγκη.
Η ανάγκη δημιουργίας αντιπλημμυρικών έργων είναι άμεση προτεραιότητα κι όπως τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σκιάθου κ. Διολέττας “παρά το γεγονός ότι έγινε έγκαιρα εκβάθυνση και καθαρισμός των ρεμάτων του νησιού, εντούτοις δεν αποφεύχθηκαν τα προβλήματα. Είναι αναγκαία, υπογραμμίζει, η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές και ειδικότερα, προσθέτει, πρέπει να γίνουν αντιδιαβρωτικά έργα στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής ώστε να συγκρατείται το χώμα και να μην συμπαρασύρεται από την βροχή, κατ αντιστοιχία με τα μέτρα που ελήφθησαν στην επίσης πυρόπληκτη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, την οποία επισκέφτηκα πρόσφατα”, επισημαίνει.
Στο μεταξύ αναμένεται η εγκριτική της περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να δοθεί το “πράσινο φως” για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στις πυρόπληκτες περιοχές της Σκιάθου. Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η εγκατάσταση του εργολάβου για την κατασκευή αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στην Σκιάθο. Οπως εκτιμά μάλιστα ο δήμαρχος Σκιάθου κ. Πλωμαρίτης “είναι άμεση προτεραιότητα για μας η όσο το δυνατόν ταχύτερη εκκίνηση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος περαιτέρω προβλημάτων στο νησί”.

Ζημιές στην Σκόπελο
Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν εξάλλου και στην γειτονική Σκόπελο όπου οι καταρρακτώδεις βροχές σε συνάρτηση με την χαλαζόπτωση, είχαν καταστροφικές συνέπειες σε όλο το αγροτικό δίκτυο του νησιού. Οπως εκτιμά ο δήμαρχος του νησιού κ. Βασιλούδης το συνολικό ύψος των ζημιών υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ και έχουν ήδη ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς προκειμένου να συνδράμουν άμεσα την προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου