ΤΟΠΙΚΑ

Βροχή δύο μηνών σε μια ώρα

βροχή-δύο-μηνών-σε-μια-ώρα-851206

Υφεση παρουσιάζουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν πολλά προβλήματα το Σαββατοκύριακο σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, αλλά και στους πυρόπληκτους νομούς. Δύο νεκροί, πλημμυρισμένα χωριά, υπερχειλισμένα ποτάμια και χιλιάδες στρέμματα κατεστραμμένων καλλιεργειών ο απολογισμός, ενώ ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών.
Η Ροδόπη παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι Αρχές στον Έβρο, όπου λόγω των βροχών υφίσταται ο φόβος της απελευθέρωσης υδάτων από τα φράγματα της Βουλγαρίας.
Νεκρός από την κακοκαιρία είναι ένας Ινδός μετανάστης στα Μέγαρα, ο οποίος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Αργά το βράδυ της Κυριακής έχασε τη ζωή του και ένας 45χρονος από τις Σέρρες.
Μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών πλημμύρισαν στην Ηλεία, καθώς ανέβηκε επικίνδυνα η στάθμη του νερού στον Αλφειό, ενώ και στην Αρκαδία πλημμύρισαν εκτάσεις χιλιομέτρων. Ένα χωριό (Τουρκολέικα) στο Δήμο Φαλαισίας παραμένει αποκλεισμένο, ενώ εκτεταμένα είναι και τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του νομού.
Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και τους περισσότερους νομούς της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας τα προβλήματα το πρωί της Δευτέρας αντιμετωπίζονταν, καθώς συνεργεία υπαλλήλων με τη βοήθεια μηχανημάτων καθάρισαν τους δρόμους από τα χώματα, τα κλαδιά και τα αδρανή υλικά που παρασύρθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, κυρίως στους νομούς Χαλκιδικής και Κιλκίς.
Σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο η κυκλοφορία των οχημάτων διεξαγόταν από το πρωί χωρίς προβλήματα. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργο Τσιότρα, σε κανένα νομό δεν έχουν καταγραφεί σε γεωργικές καλλιέργειες ζημιές από την κακοκαιρία, ενώ τα μικροπροβλήματα που παρουσιάστηκαν, αντιμετωπίστηκαν.
Σε Καβάλα, Ελευθερούπολη και Δράμα πλημμύρισαν σπίτια, καταστήματα και δρόμοι, ενώ ανεμοστρόβιλος χτύπησε δύο χωριά της Θήβας, ξηλώνοντας στέγες σπιτιών, δέντρα, αλλά και κολώνες της ΔΕΗ. Μικρές ζημιές προκλήθηκαν και σε αρκετά λιμάνια των Δωδεκανήσων,
Διακομματική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ειδικής μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Κυριάκο Μητσοτάκη, επισκέφθηκε χθες το νομό Ηλείας. Η περιοδεία ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία και κατέληξε στον Πύργο.
Εξάλλου, το απόγευμα κλιμάκιο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αποτελούμενο από τους Δ. Ρέππα, Γ. Μανιάτη και Π. Μπεγλίτη επισκέφθηκε τα χωριά της Φαλαισίας και θα έχουν συνάντηση με τον Δήμαρχο Γιάννη Φουσέκη.

Οικονομική ενίσχυση

Οικονομική ενίσχυση των πλημμυροπαθών προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Συγκεκριμένα, ο Θ. Ρουσόπουλος ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ζήτησε από τους περιφερειάρχες Πελοποννήσου και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης να κάνουν μέχρι το βράδυ, μια πρώτη εκτίμηση των αναγκών των πληγέντων από τις πλημμύρες σε δήμους.
Στη συνέχεια το υπουργείο Εσωτερικών θα προβεί σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ώστε οι πλημμυροπαθείς να καλύψουν τις πρώτες βασικές τους ανάγκες
Η εκτίμηση των ζημιών θα γίνει σε συνεργασία με τους δημάρχους των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου