Ογκώδες συλλαλητήριο για την παιδεία

Τελευταία ενημέρωση: 2007-02-09, 00:00:00
Με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο το οποίο εξελίχθηκε ομαλά κορυφώθηκαν και αυτή την εβδομάδα οι αντιδράσεις για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και την κατάθεση του νόμου-πλαισίο για τα ΑΕΙ. Με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, φοιτητών και σπουδαστών το συλλαλητήριο, μεγαλύτερο σε όγκο από τις προηγούμενες φορές ξεκίνησε με την πορεία στις 2 μ.μ. για να καταλήξει και αποχωρήσει δύο ώρες αργότερα από τη Βουλή. Εκεί, οι διαδηλωτές "επικύρωσαν" την άρνησή τους στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση και στην ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ. Κατήγγειλαν την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για συναίνεση σε βάρος της "Δωρεάν Παιδείας για όλους", κατηγόρησαν τις αστυνομικές δυνάμεις για άσκηση της τρομοκρατίας και αποχώρησαν πετώντας τους πέτρες, μπουκάλια με μελάνι κ.α.
Οι διαδηλωτές αποχώρησαν προς τους χώρους της συγκέντρωσης ενώ το συντονιστικό πορεύθηκε προς το ΕΜΠ, όπου θα συνεδριάσει για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων. Ήδη έχει εξαγγελθεί η επόμενη κινητοποίηση για τις 22 Φεβρουαρίου, ενώ το συντονιστικό όργανο των φοιτητικών συλλόγων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών ζητούν από τα συνδικάτα να καλέσουν τα μέλη τους σε 24ωρες απεργίες στις 15 και 22 Φεβρουαρίου όπου έχουν προγραμματιστεί στη Βουλή οι ψηφοφορίες για τα υπό αναθεώρηση άρθρα.
Στη χθεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν και οι καθηγητές ΤΕΙ οι οποίοι πραγματοποιούν 48ωρη απεργία (σήμερα και αύριο) ενώ για τη διευκόλυνση των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης και διδασκάλων στο συλλαλητήριο, οι ομοσπονδίες τους είχαν ορίσει δίωρες στάσεις εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι οι πανεπιστημιακοί καθηγητές βρίσκονται από τη Δευτέρα σε απεργία διαρκείας την οποία αναμένεται να επιβεβαιώσουν στην αυριανή τους συνέλευση. Οι φοιτητικές καταλήψεις συνεχίζονται σε 303 σχολές και οι σπουδαστές σε οκτώ παρά τις έντονες αντιδράσεις για την ομαλή διεξαγωγή της εξεταστικής διαδικασίας. Έντονες αντιδράσεις για τις κινητοποιήσεις εκφράζει και η συντονιστική επιτροπή 1000 καθηγητών οι οποίοι ζητούν να ανοίξουν τα πανεπιστήμια και να διαβουλευτούν τα συλλογικά τους όργανα προκειμένου η πανεπιστημιακή κοινότητα να πρωτοστατήσει στις διαδικασίες αναβάθμισης των ιδρυμάτων.
Η πορεία εξελίχθηκε σχετικά ομαλά με μοναδικό επεισόδιο τη ρήψη μιας μολότοφ σε τράπεζα επί της Όθωνος και τις τρεις προσαγωγές "υπόπτων" για επεισόδια οι οποίοι μετά από λίγο αφέθησαν ελεύθεροι. Επίσης αντίδραση στο προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ προκάλεσε ανακοίνωση της ΓΑΔΑ για ετοιμότητα σε πιθανά επεισόδια που θα δημιουργούσαν "άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου" τα οποία ερχόντουσαν με άλλους φοιτητές με δεκατρία πούλμαν από μεγάλες πόλεις της επαρχίας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ Λ. Απέκη. Το γεγονός κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης Γ. Μαΐστρος στη ομιλία του στο χώρο της συγκέντρωσης στα Προπύλαια.
Τέλος, το κέντρο της Αθήνας ακινητοποιήθηκε για μια ακόμη φορά από τις 2 έως τις 5 μ.μ. όπου αποσύρθηκαν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, εκτός της περιοχής του Πολυτεχνείου. Οι σχετικές ρυθμίσεις, με τον αποκλεισμό των δρόμων, είχαν ξεκινήσει στις 12.30 μ.μ. με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στις συμβολές των κάθετων δρόμων περιμετρικά της πορείας. Στην παρουσία των Αστυνομικών Δυνάμεων αντιδρούσαν οι φοιτητές ζητώντας την απομάκρυνσή τους και γι αυτό καθυστέρησε να ξεκινήσει η πορεία.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
6
=