ΤΟΠΙΚΑ

Τίμησαν την εξέγερση της 17ης του Νοέμβρη

τίμησαν-την-εξέγερση-της-17ης-του-νοέμβρ-851206

“Πολυτεχνείο τριάντα τέσσερα χρόνια μετά, ασφυκτικά γεμάτο. Από τους φυσικούς του κληρονόμους. Τη γενιά του άρθρου 16 που συνεχίζει αγωνιστικά. Από προχθές το πρωί στο ιστορικό κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, είχε πλήθος κόσμου. Που έκανε το πέρασμα. Το καθιερωμένο πέρασμα μνήμης και ανανέωσης της υπόσχεσης. Και ανάμεσα σε όλους αυτούς παιδιά. Πολλά παιδιά. Που τα συνόδευαν οι γονείς τους για να πάρουν το πρώτο τους μάθημα αγώνα.
Με τη μεγάλη πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ ολοκληρώθηκαν χθες οι εκδηλώσεις που ξεκίνησαν την Πέμπτη για τη φετινή 34η επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης της 17 Νοεμβρίου του 1973.
Η πορεία διεξήχθη υπό βροχή, αλλά παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, χιλιάδες πολίτες τίμησαν την 34η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με τις εκδηλώσεις να κορυφώθηκαν με την μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.
Στην Αθήνα, σύμφωνα με τους διαδηλωτές, στην πορεία συμμετείχαν περίπου 10.000 άτομα, ενώ κατά τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας η συμμετοχή ήταν πολύ μικρότερη, καθώς η βροχή κράτησε πολλούς πολίτες στα σπίτια τους.
Η μαζική πορεία, με παλμό και αρκετά συνθήματα, έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.
Στην Αθήνα, οι εκδηλώσεις που ξεκίνησαν την Πέμπτη ολοκληρώθηκαν στο κτίριο Γκίνη του ΕΜΠ λίγο μετά τις 13:30 το μεσημέρι.
Νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος μετά τις 14:30 και κατευθύνθηκαν με αργό ρυθμό στην αμερικανική πρεσβεία.
Και στη Θεσσαλονίκη, η πορεία μνήμης για τους εξεγερθέντες ενάντια στην χούντα έγινε με ειρηνικό και ομαλό τρόπο.
Νωρίτερα το Σάββατο, προκλήθηκε ένταση μεταξύ φοιτητικών παρατάξεων, χωρίς να δοθεί συνέχεια, ενώ ομάδα αντιεξουσιαστών κατέθεσε κάμερα παρακολούθησης της κυκλοφορίας.

Η προσυγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 14:30 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ η πορεία ξεκίνησε στις 16:00 μ.μ. Τα μέτρα που είχαν ληφθεί από τη ΓΑΔΑ για την πορεία, περιλαμβάνουν ισχυρή αστυνομική περιφρούρηση του Πολυτεχνείου, ενώ κατά μήκος της διαδρομής έως την αμερικανική πρεσβεία είχαν λάβει θέση περίπου 8.000 αστυνομικοί
Οι φετινές εκδηλώσεις τιμής της γενιάς του Πολυτεχνείου περιελάμβαναν εκθέσεις με φωτογραφίες – ντοκουμέντα της περιόδου και προβολή σλάιτς και ντοκιμαντέρ με αντίστοιχο θέμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου