ΤΟΠΙΚΑ

Οι Βολιώτες αποκαλύπτονται με τη σημερινή δημοσκόπηση

οι-βολιώτες-αποκαλύπτονται-με-τη-σημε-851206

Οπως η κάθε δημοσκόπηση, έτσι και η σημερινή που διενήργησε η GPO για λογαριασμό του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από μια εικόνα της στιγμής σχετικά με την άποψη της κοινωνίας για συγκεκριμένα ζητήματα. Αναμφίβολα όμως αποτελούν και ένα χρήσιμο εργαλείο για όσους ασχολούνται από θέσεως με τα προβλήματα των πολιτών. Οι πολιτικοί κατά κύριο λόγο πρέπει να μελετούν προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις και στο βαθμό που γίνεται λόγος για μια τοπική δημοσκόπηση και κατά συνέπεια τοπικά προβλήματα, οι τοπικές αρχές (δήμοι, νομαρχίες αλλά και βουλευτές) πρέπει να τις μελετούν και να τις αναλύουν, χωρίς όμως να οδηγούνται από αυτές. Πολλές φορές το ενδιαφέρον των πολιτών συγκεντρώνεται στις δημοσκοπήσεις, προκειμένου να επιβεβαιωθούν ή να προβληματισθούν για τις προσωπικές τους θέσεις.
Η σημερινή δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στις σελίδες 6 και 7 μπορεί άνετα να θεωρήσει κανείς ότι έδωσε αποτελέσματα φυσιολογικά και αναμενόμενα. Ωστόσο οι απαντήσεις σε ορισμένα ερωτήματα χρειάζονται και μια δεύτερη, ίσως και μια τρίτη ανάγνωση, προκειμένου να προσεγγίσει κανείς πραγματικά και χρήσιμα συμπεράσματα.

Μεγάλες προσδοκίες
για τους Μεσογειακούς

Το μεγάλο γεγονός του τελευταίου καιρού για τον Βόλο αλλά και για την ευρύτερη περιοχή είναι αναμφίβολα η ανάληψη της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων.
Ένα ποσοστό 90% των πολιτών σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αφήνει να διαφανεί η έκδηλη ικανοποίησή του για το επίτευγμα. Οι Μεσογειακοί Αγώνες θα φέρουν ανάπτυξη στην περιοχή και θα επιλύσουν ουσιαστικά προβλήματα της καθημερινότητας πιστεύουν οι Βολιώτες. Παράλληλα όμως υποδεικνύουν στις τοπικές αρχές και κυρίως στην δημοτική αρχή του Βόλου σε ποιους τομείς θα πρέπει να δώσουν βάση, προκειμένου να μην περάσει ανεκμετάλλευτη η ευκαιρία για την πόλη. Μεσογειακοί Αγώνες χωρίς την επίλυση του κυκλοφοριακού θα είναι αποτυχημένη λένε όσοι συμμετέχουν στη σημερινή δημοσκόπηση. Επίσης οι πολίτες ζητούν με έντονο τρόπο να επικεντρωθούν οι προσπάθειες τα επόμενα χρόνια στα ζητήματα περιβάλλοντος, καθαριότητας και οδοποιίας. Είναι φυσικό να συνδέουν οι πολίτες την διοργάνωση του μεγάλου αθλητικού γεγονότος με την οριστική αν είναι δυνατόν επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητάς τους. Αν συνυπολογισθεί και το γεγονός ότι είναι αίτημα προς τον τοπικό τύπο η προβολή των περιβαλλοντικών θεμάτων, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πόσο τα συγκεκριμένα ζητήματα έχουν ανέβει στην ιεραρχία της καθημερινής ατζέντας των πολιτών.

Επειδή τον τελευταίο καιρό ακούστηκαν κάποιες απόψεις και διατυπώθηκαν και ορισμένα ερωτήματα προς την επιτροπή διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων για το πώς βρέθηκε το τόσο μεγάλο ποσοστό υποστήριξης της προσπάθειας, πιστεύουμε ότι η σημερινή δημοσκόπηση επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο ότι εννέα στους δέκα Βολιώτες θέλουν τους Μεσογειακούς Αγώνες. Μάλιστα το υψηλότερο ποσοστό καταδεικνύει ότι η υπόθεση αντιμετωπίζεται ως χρυσή ευκαιρία.

Μποτιλιαρισμένοι
στην καθημερινότητά μας

Οπως και παλιότερες δημοσκοπήσεις αν και δεν διενεργούνται τακτικά στην περιοχή μας, έτσι και η σημερινή αποδεικνύει ότι οι πολίτες του Βόλου θεωρούν το κυκλοφοριακό, νούμερο ένα πρόβλημα με σημαντική μάλιστα διαφορά από τα υπόλοιπα. Οι δρόμοι παραμένουν οι ίδιοι. Τα αυτοκίνητα αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς και αν δεν βρεθούν ρηξικέλευθες λύσεις το κυκλοφοριακό θα παραμείνει για πολλά χρόνια πρώτο στην ατζέντα των Βολιωτών. Είναι αμφίβολο μάλιστα ακόμα αν και η κατασκευή του περιφερειακού θα καταφέρει να αμβλύνει το πρόβλημα.
Ως γνωστό η δημοτική αρχή Βόλου τον τελευταίο καιρό έλαβε το μέτρο των κορυνών. Η σημερινή δημοσκόπηση όπως ήταν φυσικό ρώτησε τους πολίτες και για το συγκεκριμένο θέμα. Οι απαντήσεις χρειάζονται μελέτη και δεν προσφέρονται για τη διεξαγωγή εύκολων συμπερασμάτων. Μπορεί να φαντάζει συντριπτικό το ποσοστό που τάσσεται υπέρ του μέτρου δηλ. το 62%, καταγράφεται όμως και ένα ισχυρό ποσοστό της τάξεως του 35% που διαφωνεί με το μέτρο. Με μια πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε να πει κανείς ότι το 62% αποτελείται κατά κύριο λόγο από πολίτες που διέρχονται καθημερινά με το αυτοκίνητό τους από τους κεντρικούς δρόμους του Βόλου, πηγαίνοντας ή επιστρέφοντας από τη δουλειά τους. Όλοι αυτοί, θεωρούν ότι η εικόνα του κυκλοφοριακού βελτιώθηκε. Είναι λογικό. Επειδή όμως στη δημοκρατία οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρώνονται στην επίλυση των προβλημάτων των περισσοτέρων χωρίς την παράλληλη δημιουργία προβλημάτων στους υπόλοιπους, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και το 35%. Σίγουρα δεν είναι οι έμποροι των συγκεκριμένων δρόμων που εκτινάσσουν το ποσοστό της διαφωνίας. Άλλωστε το σύνολο του εμπορικού κόσμου του Βόλου δεν ξεπερνά σε καμιά περίπτωση το 5%. Δεν υπάρχει αμφιβολία και αυτό διαφαίνεται από τη δημοσκόπηση ότι το συγκεκριμένο μέτρο λειτουργεί, αλλά παράλληλα χρειάζεται βελτιώσεις, ενδεχομένως και τροποποιήσεις.

Συντριπτική υπεροχή
στις συνενώσεις δήμων.

Περίπου οκτώ στους δέκα πολίτες του Βόλου τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της συνένωσης με τη Νέα Ιωνία. Οι πολίτες θεωρούν ότι η πόλη είναι μία και κατά συνέπεια και ο Δήμος μπορεί να γίνει ένας. Μάλιστα θεωρούν την ενδεχόμενη εξέλιξη σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία. Το λαϊκό ένστικτο δεν κάνει λάθος.
Αντιλαμβάνεται τις δυνατότητες του πολεοδομικού συγκροτήματος και δηλώνει με ηχηρό τρόπο ότι οι διασπάσεις και η σπατάλη δυνάμεων δεν οδηγούν πουθενά. Έχουν άλλωστε κατά νου οι Βολιώτες το παράδειγμα της πολυδιάσπασης τον τοπικών ποδοσφαιρικών ομάδων που έχει οδηγήσει την ανυποληψία το τοπικό ποδόσφαιρο και επιθυμούν άλλα πράγματα για την πόλη τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι παρόμοια θα είναι τα ποσοστά και σε μια ενδεχόμενη δημοσκόπηση στη Νέα Ιωνία, αρκεί να σημειώσουμε ότι η συνένωση οδηγεί σε ένα δήμο μεγαλύτερο από τον αντίστοιχο της γειτονικής Λάρισας. Μάλιστα αν κάτι τέτοιο είχε επιτευχθεί εγκαίρως, ενδεχομένως διαφορετικός θα ήταν ο ρόλος του Βόλου σε πανθεσσαλικό επίπεδο σε σχέση με αυτό της Λάρισας, που εδώ και αρκετά χρόνια ηγεμονεύει. Στο πλαίσιο των διοικητικών αλλαγών πρέπει να επισημανθεί και η θετική άποψη των δημοτών για την επαναλειτουργία των συνοικιακών συμβουλίων. Θεωρούν οι πολίτες ότι θα λειτουργήσουν τα Σ.Σ. ως ιμάντες μεταφοράς των προβλημάτων τους στις υπηρεσίες του Δήμου.

Σημαντικός ο ρόλος
του τοπικού τύπου

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία της δημοσκόπησης από την GPO προκειμένου να διερευνήσει τις προτιμήσεις των πολιτών στη θεματολογία των τοπικών εφημερίδων. Εκτός από το μεγάλο ποσοστό της θετικής άποψης για τη συμβολή του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ στην ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην ιεράρχηση της θεματολογίας σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα των πολιτών. Οι πολίτες δείχνουν ότι εμπιστεύονται τις τοπικές εφημερίδες σε μεγάλο ποσοστό που φθάνει το 47% για τα τοπικά θέματα. Επίσης ψηλά στις προτιμήσεις των πολιτών βρίσκονται τα θέματα περιβάλλοντος 21,3%, τα κοινωνικά με 10,3% και τα πολιτιστικά με 5,1%. Έχουν πατώσει κυριολεκτικά τα πολιτικά θέματα με 3,3% απόδειξη ότι ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη του στην πολιτική με τον τρόπο που σήμερα ασκείται.
Ας αποτελέσει και αυτή η δημοσκόπηση ένα εργαλείο για τους υπεύθυνους και μια βάση προβληματισμού για πολίτες και πολιτικούς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου