ΤΟΠΙΚΑ

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ Νο 2: «Οροφή» οι εννιά Δήμοι

καποδιστριασ-νο-2-οροφή-οι-εννιά-δήμο-851206

Με “οροφή” τον αριθμό 9 θα κινηθεί ο νέος Καποδίστριας στο Νομό Μαγνησίας από τους 22 που λειτουργούν σήμερα και στις τέσσερις κοινότητες.
Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από το εάν ειδικά με βάση τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά και τα διοικητικά όρια συνενωθούν σε ένα ενιαίο Δήμο τα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων ή παραμείνουν τρεις ξεχωριστοί ΟΤΑ.

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση έχει ανοίξει. Μία πρώτη γεύση πήραν οι αιρετοί της Μαγνησίας που συμμετείχαν στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, όπου τόσο Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, όσο και ο ίδιος ο θεσμικός εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μίλησαν για την νέα διοικητική μορφή της χώρας, συμφωνώντας ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα και κυρίως με κοινωνική συναίνεση.
Στο τελευταίο φαίνεται ότι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα η Κυβέρνηση, γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι ο νέος Καποδίστριας ενδεχομένως να μην εφαρμοστεί εξ ολοκλήρου από το 2010 αλλά το 2014.
“Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά” επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Μαγνησίας και δήμαρχος Μηλεών Απόστολος Αρέθας, που αναγνώρισε ότι για πρώτη φορά ξεκινάει συντονισμένα και υπεύθυνα ένας δημόσιος διάλογος για τη νέα διοικητική μορφή της χώρας, που περιλαμβάνει ασφαλώς και τις τρεις βαθμίδες της Αυτοδιοίκησης.
Η Κυβέρνηση σχεδιάζει το νέο Καποδίστρια αυτή τη φορά, όμως όχι με υποχρεωτικές συνενώσεις δήμων, αλλά με εθελοντικές, μέσω παροχής ισχυρών οικονομικών κινήτρων.
Με τις συνενώσεις -όταν προχωρήσουν- η κυβέρνηση επιδιώκει να περιοριστούν πανελλαδικά οι δήμοι από 1.000 σήμερα σε 400.
Στα σχέδια της κυβέρνησης για την τοπική αυτοδιοίκηση περιλαμβάνονται επίσης ο περιορισμός των νομαρχιών από 54 σε 17 και των περιφερειών από 13 σε 7.

Η νέα
διοικητική
μορφή
στη Μαγνησία

Το επικρατέστερο σενάριο για τη νέα διοικητική μορφή της Μαγνησίας στα πλαίσια του Καποδίστρια Νο 2, είναι από τους 22 Δήμους να περιοριστούν οι ΟΤΑ από 6 μέχρι 8.
Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα διαμορφωθεί η νέα δομή στην νησιωτική Μαγνησία, όπου σήμερα έχουν συγκροτηθεί τρεις Δήμοι.
Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, ένας νέος ΟΤΑ πρέπει να έχει ένα ελάχιστο όριο πληθυσμού ικανό να συμβάλλει στην οικονομική του αυτοτέλεια, στο πλαίσιο ασφαλώς και της αναμενόμενης φορολογικής αποκέντρωσης. Κανένας ΟΤΑ κατά κανόνα δεν μπορεί να μείνει κάτω από αυτό το όριο, με εξαίρεση τον ΟΤΑ της νησιωτικής Ελλάδας.
Παράλληλα στη νέα διοικητική διαίρεση θα ληφθεί υπόψη η ιστορική και πραγματική γεωγραφική ενότητα που ανταποκρίνεται στους στόχους της νέας μεταρρύθμισης. Θα αξιολογηθούν δηλαδή οι υφιστάμενοι Δήμοι με βάση την ένταξή τους στα ευρύτερα γεωγραφικά σύνολα, όπως αυτά διαμορφώθηκαν τόσο ιστορικά (προηγούμενες διοικητικές διαιρέσεις), όσο και πραγματικά (επιρροή από πόλεις ή μικρές πόλεις –τοπικά κέντρα).

“Η ενίσχυση της αυτοδιοικητικής αυτοτέλειας των δήμων και οι πολιτικές προγραμματικής, οργανωτικής και λειτουργικής αναβάθμισης των δήμων, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος των συνενώσεων, υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, που επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να διασφαλιστεί η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και πρόσθεσε ως θετικό το γεγονός ότι σε αυτή τη λογική “συμπορεύεται τόσο η πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ με τον πρόεδρο κ. Νικήτα Κακλαμάνη, όσο και η προηγούμενη πλειοψηφία με τον κ. Πάρι Κουκουλόπουλο.
“Στην διαδικασία αυτή, συμπληρώνει ο κ. Αρέθας, πρέπει να οδηγηθούμε μέσα από λύσεις συναίνεσης μετά από διάλογο στα ουσιαστικά προβλήματα και προοπτικές. Στο διάλογο αυτό σημαντικό ρόλο θα παίξει ένα σύστημα κινήτρων και εγγυήσεων από την πλευρά της κεντρικής διοίκησης”.

Νέοι
ρόλοι

Στη νέα διοικητική δομή αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΤΑ προβλέπεται επαναπροσδιορισμός του ρόλου των δημάρχων και των δημοτικών συμβουλίων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο νέος δήμαρχος και το νέο Δ.Σ. οφείλουν να λειτουργήσουν ασκώντας επιτελικά και προγραμματικά καθήκοντα, με στόχο τη συγκρότηση ισχυρών μονάδων σχεδιασμού και προώθησης της τοπικής ανάπτυξης.

Σε γενικές γραμμές στο νέο σύστημα διακυβέρνησης:

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο ασκούν επιτελικές και προγραμματικές αρμοδιότητες. Ο Δήμαρχος έχει την άμεση ευθύνη για την Τεχνική Υπηρεσία, την Υπηρεσία Προγραμματισμού και την Οικονομική Υπηρεσία.

Σε κάθε πρώην ΟΤΑ που συνενώνεται εκλέγεται με το ψηφοδέλτιο του Δημάρχου ένας Αντιδήμαρχος, ο οποίος θα είναι επικεφαλής των αποκεντρωμένων Υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων θα είναι: το ΚΕΠ, το Δημοτολόγιο, το Ταμείο, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας, τα Συνεργεία κ.ο.κ.

Στα σημερινά Δημοτικά Διαμερίσματα παραμένουν τα Τοπικά Συμβούλια ως όργανα εισηγητικά αλλά και αποφασιστικά. Ενδεχόμενα ενισχύονται εσωτερικές τοπικές δομές στα Δημοτικά Διαμερίσματα σε επίπεδο γειτονιάς (στους αστικούς ΟΤΑ) ή οικισμού (στους αγροτικούς ή ημιαστικούς ΟΤΑ).

Ως προς το ανθρώπινο δυναμικό προτείνεται να γίνει εκείνο που δεν έγινε με το Πρόγραμμα «Ιωάννης Καποδίστριας». Να δοθούν κίνητρα για την αποχώρηση όσων παλαιών υπαλλήλων (Γραμματέων Κοινοτήτων) υπηρετούν ακόμη. Στους νέους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας να προβλεφθούν νέες ειδικότητες κυρίως Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου