ΤΟΠΙΚΑ

Καταδίκη για ρύπανση στο Π. Λιμεναρχείο

καταδίκη-για-ρύπανση-στο-π-λιμεναρχεί-36287

Σε φυλάκιση οκτώ μηνών με αναστολή καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου που παραπέμφθηκε ως υπαίτιος ρύπανσης του περιβάλλοντος. Η υπόθεση αφορούσε σε εκτεταμένη ρύπανση στη συνοικία του Παλιού Λιμεναρχείου το Νοέμβριο του 2007. Για αρκετές ημέρες οι κάτοικοι της συνοικίας είχαν ξεσηκωθεί, καθώς δεν μπορούσαν να αντέξουν τη ρύπανση που προερχόταν από δραστηριότητες του λιμανιού. Η κατάσταση ήταν ανυπόφορη από φορτοεκφορτώσεις, προκαλώντας συλλαλητήρια και διαμαρτυρίες των κατοίκων.

Τα σχετικά δημοσιεύματα είχαν οδηγήσει τον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Βόλου κ. Ζήση να προχωρήσει σε αυτεπάγγελτη δικαστική έρευνα, που οδήγησε στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά του τότε Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε δίκη με την κατηγορία της πρόκλησης ρύπανσης, καθώς το όλο σκεπτικό εντοπίστηκε στη μη λήψη μέτρων από την πλευρά των υπευθύνων του λιμανιού για την προστασία των κατοίκων της συνοικίας που βρίσκεται το λιμάνι του Βόλου.

Στο ακροατήριο της υπόθεσης που εκδικάστηκε την περασμένη Πέμπτη κατέθεσαν κάτοικοι της συνοικίας, περιγράφοντας τα προβλήματα από τη συνεχή ρύπανση και τον κίνδυνο που διατρέχει η υγεία τους από τις δραστηριότητες του λιμανιού. Ένας από τους μάρτυρες ήταν και ο πρώην πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου της συνοικίας, ο οποίος αναφέρθηκε στην κινητοποίηση των κατοίκων, ώστε να ασκηθούν πιέσεις στη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου προκειμένου να ληφθούν μέτρα προστασίας.

Εκ μέρους του Οργανισμού κατέθεσαν δύο υπάλληλοι, οι οποίοι μίλησαν για προσπάθειες προώθησης των διαδικασιών και σύνταξης περιβαλλοντικής μελέτης. Την ακροαματική διαδικασία παρακολούθησαν πολλοί κάτοικοι της συνοικίας του Παλαιού Λιμεναρχείου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου