ΤΟΠΙΚΑ

Στο έλεος του καιρού η Ελλάδα

στο-έλεος-του-καιρού-η-ελλάδα-851206

Εντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν από νωρίς το πρωί χθες περιοχές στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός, μετά το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για όλη τη χώρα, που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις σημειώθηκαν σε Αρκαδία, Αργολίδα και Κορινθία, ενώ βροχές και ισχυροί άνεμοι συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στη Μεσσηνία.
Από την έντονη βροχόπτωση στις καμένες περιοχές της Αρκαδίας και στο λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης έχουν σημειωθεί εκτεταμένες κατολισθήσεις στα χωριά Ποταμιά και Λεοντάρι. Αποκλεισμένα λόγω κατολισθήσεων είναι 12 χωριά στο Δήμο Φαλαισίας, μεταξύ των οποίων τα Ανεμοδούρι, Καμάρα, Τουρκολέικα και Σκορτσινού. Mηχανήματα της νομαρχίας και της ΔΕΗ δουλεύουν για να αποκαταστήσουν την επικοινωνία.
Περισσότερα από δύο γεφύρια έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά του Αλφειού ποταμού, το ένα στην Καμάρα και το άλλο στα Τουρκολέϊκα, ενώ παρακολουθείται το γεφύρι της Θωκνίας στο Λεύκτρο προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην εθνική οδό Μεγαλόπολης – Καλαμάτας.
Σε 15 χωριά στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης παρουσιάζονται επίσης προβλήματα.
Σύμφωνα με το δήμαρχο Φαλαισίας, Γιάννη Φουσέκη, υπάρχουν αρκετά πλημμυρισμένα σπίτια και είναι άγνωστο σε πόση έκταση είναι η ζημιά στο οδικό δίκτυο του δήμου. Στην περιοχή έσπευσαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Νίκος Αγγελόπουλος, και ο νομάρχης Αρκαδίας, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.
Ο Δήμος Φαλαισίας αναμένεται να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ στην περιοχή έχουν κληθεί και δυνάμεις του στρατού.
Ο ποταμός Αλφειός φούσκωσε και η στάθμη του νερού ανέβηκε επικίνδυνα. Το πρόβλημα με τον Αλφειό εστιάζεται αυτή την ώρα στην περιοχή του Δήμου Γόρτυνος όπου το ποτάμι υπερχείλισε στην θέση «Καρβουναραίικη Παναγία» και τα νερά μπήκαν σε διάφορα σημεία και στα ορυχεία της ΔΕΗ. Στο σημείο της υπερχείλισης βρίσκονται μηχανήματα και επιχειρούν.
Δεν κινδυνεύουν άνθρωποι, ενώ τα καιρικά φαινόμενα αυτή την ώρα δείχνουν να εξασθενούν.
Νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου στη θέση Καλυβάκια είχαν εγκλωβιστεί πέντε αυτοκίνητα, τα οποία απεγκλωβίστηκαν επιτυχώς με συντονισμένη επιχείρηση της Πυροσβεστικής. Σπίτια και άνθρωποι δεν κινδυνεύουν, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, καθώς και η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Χαλαζόπτωση στην Κινέτα το πρωί του Σαββάτου προκάλεσε κυκλοφοριακά προβλήματα στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου. Με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία και στην εθνική Τρίπολης-Καλαμάτας. Επαρχιακοί δρόμοι έκλεισαν λόγω πλημμυρών και κατολισθήσεων.
Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται και στην Κομοτηνή, καθώς η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί περισσότερες από 30 κλήσεις για απάντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια. Τουλάχιστον επτά χωριά απειλούνται από τα νερά του ποταμού Τράβου, όπου εντοπίζεται κίνδυνος υπερχείλισης.
Προβλήματα υπάρχουν και περιμετρικά της πόλης της Κομοτηνής, όπου η κυκλοφορία διακόπηκε σε δύο τσιμεντοδιαβάσεις διέλευσης μικρών ποταμών. Από τις άσκοπες κινήσεις κατοίκων υπήρξαν εγκλωβισμοί, ενώ προβλήματα εντοπίζονταν στην ανταπόκριση εκ μέρους του μηχανισμού της Νομαρχίας.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο νομός Ροδόπης έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση του συντονιστικού νομαρχιακού οργάνου.
Τα ορμητικά νερά μπήκαν στην κοινότητα Μελέτη, όπου οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να σπάσουν το ανάχωμα και να τα στρέψουν προς τα χωράφια, ενώ στη συνέχεια το χωριό εκκενώθηκε από τους περίπου 500 κατοίκους που διαβιούν εκεί.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής, με τη συνδρομή δυνάμεων από Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, παρεμβαίνει συνεχώς με 15 αντλητικά συνεργεία και τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ έγιναν απεγκλωβισμοί κατοίκων από τις περιοχές Παραδινής και Υφαντών.
Πιο συγκεκριμένα, ένας κτηνοτρόφος εγκλωβίστηκε από τα νερά στο χωριό Υφαντές, ωστόσο ειδικό άρμα της ΕΜΑΚ επιχείρησε και πέτυχε τον απεγκλωβισμό του. Νωρίτερα, στο ίδιο χωριό, άνδρες της ΕΜΑΚ διέσωσαν τρία άτομα, που είχαν εγκλωβιστεί σε ποιμνιοστάσιο.
Πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης έμειναν ολόκληρη τη νύχτα χωρίς ρεύμα. Προβλήματα με διακοπή ρεύματος σημειώθηκαν και στην περιοχή της Καρδίτσας.
Ακόμη, στην Κεφαλλονιά σημειώθηκε κατολίσθηση σε δρόμο από το Αργοστόλι προς το Ληξούρι, ενώ στο Αγρίνιο πολλά δέντρα ξεριζώθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου