ΤΟΠΙΚΑ

Ο Ταχυδρόμος χτυπάει πάντα … 2 φορές

ο-ταχυδρόμος-χτυπάει-πάντα-2-φορές-851206

Κρίσιμος ρόλος του αντιδημάρχου
Από τη σημερινή δημοσκόπηση της GPO καταδεικνύεται ο κρίσιμος ρόλος του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Βαγγέλη Καπούλα για τα επόμενα χρόνια. Οι πολίτες ζητούν να επικεντρωθούν οι προσπάθειες σε θέματα περιβάλλοντος, καθαριότητας και οδοποιίας. Αν εξαιρέσει κανείς το πρώτο θέμα, με διαφορά, που είναι το κυκλοφοριακό, τα υπόλοιπα θέματα αιχμής ανήκουν στη σφαίρα αρμοδιοτήτων του αντιδημάρχου Βαγγέλη Καπούλα.
Βέβαια οι προσπάθειες δεν είναι θεωρητικό σχήμα. Απαιτούνται κονδύλια, μέσα και ανθρώπινο δυναμικό. Ωστόσο, οι απαιτήσεις των Βολιωτών για τα συγκεκριμένα ζητήματα είναι πολύ υψηλές, αφού το επίπεδο των συγκεκριμένων υπηρεσιών την τελευταία επταετία είναι εξίσου υψηλό. Κοντολογίς είναι τα θέματα που θα συνθέσουν την εικόνα του Βόλου κατά τη διάρκεια των Μεσογειακών Αγώνων του 2013.
Χ.Μ.

Ματαιοπονούν…
Δεν κρύβει σε συνεργάτες του την ενόχλησή του ο Νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας για την απόπειρα πολιτικών κύκλων της περιοχής μας να του χρεώσουν ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στον ίδιο και τον πρώην Δήμαρχο Δημήτρη Πιτσιώρη. Μακριά, λέει, από μένα τέτοιες πρακτικές, απέναντι σε έναν πολιτικό που αν μη τι άλλο είναι σεβαστή και η πολιτική του διαδρομή, αλλά και οι όποιες απόψεις εκφράζει κατά καιρούς και οι οποίες είναι θεμιτό ότι μπορούν να είναι η αφετηρία για έναν ευρύτερο πολιτικό προβληματισμό. Όσοι προσπαθούν, σημειώνει με νόημα, να σπείρουν… ζιζάνια ανάμεσά μας και σκοπίμως επιχειρούν να δηλητηριάσουν τις σχέσεις μας, ματαιοπονούν…
Α.Τ.

Οι οκτώ Δήμοι
Με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου της ΤΕΔΚ Απ. Αρέθα για το διοικητικό τοπίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Μαγνησία μπορεί να εικάσει κάποιος ότι αυτοί θα είναι ένας στο Βόλο, ένας στο Βελεστίνο, ένας στον Αλμυρό, δύο στο Πήλιο, ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι τρεις οι ξεχωριστοί Δήμοι στα ισάριθμα νησιά των Βορείων Σποράδων. Σύνολο οκτώ Δήμοι από τους 22 που είναι σήμερα…
Α.Τ.

Ταμείο
Αντιδρούν οι μηχανικοί στα οποιαδήποτε σχέδια για ενοποίηση του ταμείου τους (ΤΣΜΕΔΕ) με άλλα ταμεία επιστημονικών κλάδων, όπως ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Βασίλη Μαγγίνα. Και είναι λογική η αντίδρασή τους, καθώς το ΤΣΜΕΔΕ απέχει μακράν από τα άλλα ταμεία σε μια σειρά σημαντικούς δείκτες: σε ύψος αποθεματικών, σε αναλογία ασφαλισμένων προς συνταξιούχους, στην αντιστοιχία περιουσίας ανά ασφαλισμένο. Ασε που είναι και ο κύριος μέτοχος της Τράπεζας Αττικής…
Ωστόσο αν ρωτήσει κανείς από τους ασφαλιζόμενους στο ταμείο πόσο ευχαριστημένοι είναι από τις παροχές, η απάντηση θα είναι… πάπαλα.
Δ.Χ.

Κορύνες
Αύριο το βράδυ το Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας βγάζει απόφαση για την τοποθέτηση κορυνών στις οδικές αρτηρίες της πόλης, ενώ το μεσημέρι το θέμα συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Αν και όπως έχει δείξει με την μέχρι σήμερα στάση του ο επιστημονικός σύμβουλος της πολιτείας συμφωνεί με την εφαρμογή του μέτρου αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις…
Δ.Χ.

Προγραμματική
Η διαδικασία της «προγραμματικής σύμβασης» φαίνεται να βρίσκει πολλούς οπαδούς στην αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή της. Ούτε διαγωνισμοί ούτε ενστάσεις, ο φορέας επιλέγει τον ανάδοχο και όλα καλά και ωραία. Για το υγιή ανταγωνισμό ποιος μίλησε;
Δ.Χ.

«Καμπάνες»
Χρηματιστηρίου
Ακόμα πέφτουν «καμπάνες» για τα όσα αμαρτωλά έγιναν την περίοδο της μεγάλης άνθησης του Χρηματιστηρίου. Τότε που όλοι εμφανίστηκαν ως πεφωτισμένοι χρηματιστές και εκμεταλλευόταν το ντελίριο ενθουσιασμού του κόσμου. Τέσσερα χρόνια φυλάκιση για 60.000.000 δρχ. που έγιναν καπνός είναι πολλά;
Δ.Χ.

Πόλοι
Η Επιτροπή Στήριξης του Γιώργου Παπανδρέου πραγματοποίησε προχθές συνάντηση στο Βόλο, όπου αναλύθηκαν τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί μετά την καθαρή νίκη του Γιώργου.
Μπορεί οι περισσότεροι να κράτησαν χαμηλούς τόνους όσον αφορά στα επινίκια, δεν έλειψαν βέβαια και οι πιο “ένθερμοι” .
Η συζήτηση μοιραίως ήρθε και στις εσωκομματικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν εν όψει συνεδρίου αλλά και μετά με την εκλογή νέων οργάνων, όπου φάνηκε καθαρά ότι δημιουργούνται χαλαρά δύο και τρεις διαφορετικοί πόλοι στους “Παπανδρεϊκούς”.
Β.Κ

Λυμένα χέρια
Σε κεντρικό πάντως επίπεδο αυτό που φαίνεται διάχυτα είναι ότι όλα θα εξαρτηθούν από την αποφασιστικότητα του προέδρου. Αφενός να μην επιτρέψει αλλοίωση ή παρερμηνεία του μηνύματος των εκλογών (για νικητές και ηττημένους) και αφετέρου να δείξει ότι τις όποιες επιλογές και αλλαγές θα τις κάνει με “λυμένα χέρια”.
Εύστοχα άνθρωπος που βρίσκεται πολύ κοντά στο Γιώργο και συνομιλεί καθημερινά μαζί του στο κόμμα, έλεγε χθες στη στήλη, ότι το “πρόβλημα” αυτή τη στιγμή δεν είναι ο Βενιζέλος αλλά οι “βαρόνοι” που πρέπει να διαχειριστεί ο Γιώργος Παπανδρέου.
Οι θέσεις στα όργανα είναι συγκεκριμένες, ορθώς ανακοίνωσε ότι στην ΚΟΕΣ δεν θα συμμετέχουν εκλεγμένοι βουλευτές ή από τα κομματικά θεσμικά όργανα, οπότε βλέπω να μειώνονται διαρκώς οι ρόλοι… Ποιοι άραγε θα μείνουν εκτός νυμφώνος και πώς θα αντιδράσουν; Εάν αντιδράσουν δηλαδή, διότι οι πολίτες πλέον δεν πρόκειται να ανεχτούν μπαϊράκια, ειδικά όταν αφορούν σε ρόλους και αξιώματα και καλά θα κάνουν.
Β.Κ

Προ των πυλών
Σοφότεροι αλλά και πιο προβληματισμένοι επέστρεψαν οι δήμαρχοι από την Κυλλήνη όπου βρέθηκαν στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.
Το μεγάλο θέμα του Καποδίστρια 2 μπαίνει για τα καλά πλέον στο δημόσιο διάλογο και θα πρέπει να ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση. Είτε το 2010 είτε το αργότερο το 2014 η διοικητική μορφή της χώρας θα είναι εντελώς διαφορετική.
Οι περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι οι Δήμοι, έτσι όπως λειτουργούν σήμερα διάσπαρτοι, δεν μπορούν να προσφέρουν και πολλά.
“Το σχήμα” πρέπει να είναι πιο σφικτό. Εάν η συζήτηση ξεκινήσει από τώρα είναι σίγουρο ότι μέχρι το 2010 θα υπάρχει ένα αποτέλεσμα. Αρκεί βέβαια και σε επίπεδο Μαγνησίας που μας ενδιαφέρει να αφεθούν κατά μέρους οι τοπικιστικές αντιλήψεις και οι ισορροπίες τρόμου.
Β.Κ

Πόροι
Για να επιτευχθεί βέβαια η οικονομική αυτονομία των ΟΤΑ και οι νέοι δήμοι που θα προκύψουν να είναι βιώσιμοι θα πρέπει το Κράτος να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αλλιώς όσα βήματα και να γίνουν πάλι “χρεοκοπημένοι” θα είναι όλοι και θα αναζητούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση διέξοδο.
Οι δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών με μία πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι ικανοποίησαν όλες τις πλευρές. Εάν τηρηθούν, γιατί και άλλες φορές πήραν δεσμεύσεις από όλες τις κυβερνήσεις, μόνο που ξεχάστηκαν στο δρόμο. Την ίδια ώρα όμως οι Δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και αδυναμία να αντεπεξέλθουν στα οικονομικά τους προβλήματα.
Β.Κ

Διεθνή παρουσία
Την δεύτερη διεθνή παρουσία του πραγματοποίησε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού “Χείρων” της ΕΚΠΟΛ, το οποίο συμμετείχε στην Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού στο Λονδίνο. Εντονο τοπικό χρώμα έδωσαν στην World Travel Market του Λονδίνου τα μέλη της “Εστουδιαντίνας” Νέων που ερμήνευσαν παραδοσιακά τραγούδια, ενθουσιάζοντας τους πολυπληθείς επισκέπτες. Οι παραδοσιακοί ήχοι της περιοχής σε συνάρτηση με το dvd και τον Οδηγό Πολιτιστικού Τουρισμού που συνόδευαν την αποστολή, ήταν μερικά από τα ισχυρά εφόδια της περιοχής, προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον των εν δυνάμει Αγγλων τουριστών. Η οργανωμένη παρουσίαση αλλά και συμμετοχή σε ανάλογων προδιαγραφών διοργανώσεις, δημιουργεί πρόσφορο πεδίο για την ανάπτυξη κάθε περιοχής, πολλώ δε μάλλον της Μαγνησίας που διαθέτει εκτός των άλλων, πολιτιστικό υπόβαθρο το οποίο ενισχύει την βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος.
ΓΛ. ΥΔΡ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου