ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκάθαρη γραμμή στα εθνικά θέματα

ξεκάθαρη-γραμμή-στα-εθνικά-θέματα-851206

Αυστηρό μήνυμα
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις Αθηνών-Σκοπίων διεξάγονται εδώ και, περίπου, 15 χρόνια με σκοπό να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στη βάση σύνθετης ονομασίας. «Αλλαγή πλεύσης δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι ειλικρίνεια, αποφασιστικότητα και εποικοδομητικό πνεύμα. Ήδη, αυτές οι μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει σε νέο στάδιο, με ιδιαίτερη σημασία» είπε ο κ. Καραμανλής και τόνισε:
«Μόνο μια οριστική και αμοιβαία αποδεκτή λύση, μόνο ο έμπρακτος σεβασμός στις Συμφωνίες και τις αρχές της καλής γειτονίας μπορεί να «ξεκλειδώσει» και να διασφαλίσει αντικειμενικές δυνατότητες για σχέσεις συμμαχίας, σχέσεις εταιρικότητας, σχέσεις αλληλεγγύης με το γειτονικό κράτος. Αλλος δρόμος, που να οδηγεί στην ένταξή του στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς, δεν υπάρχει. Είναι σαφές αυτό. Καθαρές κουβέντες».
Από την πλευρά του, ο κ. Καρατζαφέρης θεώρησε υποχώρηση από την αρχική εθνική θέση το να προστρέξει η κυβέρνηση -δια στόματος Υπουργού Εξωτερικών- να μιλήσει για σύνθετη ονομασία. Όσο για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι πρέπει να κατατεθεί νόμος που να προβλέπει ότι η διεύρυνση της Ευρώπης περνά με κύρωση από το λαό με δημοψήφισμα και όχι από τη Βουλή.
Υποστήριξε επίσης ότι οι πολιτικοί αλλάζουν θέσεις ενώ ο λαός έχει μείνει αμετακίνητος στη θέση του 1992. Εξάλλου, ζήτησε να μη γίνονται «λάθη μεμονωμένα, από άτομα που είναι εντεταλμένα ή όχι, σ’ αυτό το δύσκολο χειρισμό, από τον οποίο θέλουμε η χώρα μας να βγει νικήτρια και τουλάχιστον όχι πληγωμένη».
Ανταπαντώντας, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι «όπως προκύπτει από πρόσφατες, υπεύθυνες, δημόσιες τοποθετήσεις εκπροσώπων σχεδόν όλου του πολιτικού φάσματος έχουν διαμορφωθεί σήμερα ισχυρές προϋποθέσεις ευρείας πολιτικής σύμπλευσης στο ζήτημα αυτό. Αυτή η δυνατότητα συμπόρευσης, στην κρίσιμη αυτή στιγμή της διαπραγμάτευσης, είναι κεφάλαιο πολύτιμο. Και το κεφάλαιο αυτό οφείλουμε όλοι να το διαφυλάξουμε».

Επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο
Στη μία και μισή ακριβώς ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, έφθασε στην Αρχιεπισκοπική κατοικία στο Ψυχικό και συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο, ο οποίος τον ανέμενε στην είσοδο του σπιτιού του.
Περισσότερο από μισή ώρα παρέμεινε μέσα ο πρωθυπουργός και αναχώρησε λίγο μετά τις δύο χωρίς να κάνει δηλώσεις.
Νωρίτερα, τον Αρχιεπίσκοπο είχαν επισκεφθεί τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Οι συνοδικοί ιεράρχες είχαν ζητήσει να δουν τον Αρχιεπίσκοπο, καθένας χωριστά ή όλοι μαζί. Εκείνος τους είπε ότι θα τους δεχθεί σήμερα όλους μαζί και έτσι έγινε.
Ο Μητροπολίτης Χίου κ. Διονύσιος βγαίνοντας από την Αρχιεπισκοπική κατοικία, είπε ότι είδε τον Αρχιεπίσκοπο πολύ αισιόδοξο, ομιλητικό, με διάθεση να μάθει όλα τα τελευταία νέα γύρω από τις εργασίες της Ιεράς Συνόδου, τις οποίες άλλωστε παρακολουθεί και ενημερώνεται. Επίσης, είπε ότι ήταν ομιλητικός και ενδιαφερόταν να μάθει για όλα τα θέματα με τα οποία ασχολείται η Ιερά Σύνοδος αυτή την περίοδο.
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος δήλωσε ότι τον είδε και εκείνος αισιόδοξο, ενώ επανέλαβε κι εκείνος ότι τον ενημέρωσαν για όλα τα ζητήματα της Εκκλησίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου