ΤΟΠΙΚΑ

Ξύπνησαν μνήμες του ΄73

ξύπνησαν-μνήμες-του-΄73-851206

Οι μνήμες μιας καθοριστικής περιόδου της νεότερης ιστορίας ζωντάνεψαν μέσω της χθεσινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Παλιά Ηλεκτρική, με αφορμή την 34η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Στην εκδήλωση τιμής που διοργάνωσε ο Δήμος Βόλου παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τεκμήρια από το προσωπικό αρχείο του Δημάρχου Βόλου κ. Αλέκου Βούλγαρη, τα οποία θα κοσμήσουν το Μουσείο της πόλης του Βόλου, ενώ παράλληλα προβλήθηκαν εικόνες από εκείνη την περίοδο. Τα τεκμήρια που εκτέθηκαν για πρώτη φορά στο κοινό “αποτελούν ένα κομμάτι από τη ζωή μου, ένα κομμάτι από την καρδιά μου” όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούλγαρης, για να προσθέσει “πιστεύω ότι ήρθε η στιγμή να τα δωρίσω στον Δήμο Βόλου κι όταν ολοκληρωθεί και λειτουργήσει το Μουσείο της πόλης, τότε πιστεύω να βρεθεί μια γωνιά που θα τα φιλοξενήσει, ώστε να θυμούνται οι πολίτες αυτής της πόλης ότι κάποτε πέρασε ένας δήμαρχος ο οποίος ήταν παρών στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου”. Το αρχείο του Δημάρχου Βόλου, εκτός από πλήθος δημοσιευμάτων των εφημερίδων της εποχής, περιλαμβάνει χειρόγραφα συνθήματα, με τα οποία οι φοιτητές προσπαθούσαν να αφυπνίσουν το λαό της Αθήνας, προκηρύξεις των φοιτητικών οργανώσεων, αλλά και αντικείμενα ιστορικά όπως δακρυγόνα, κομμάτι της ελληνικής σημαίας της εξέγερσης και της πύλης του Πολυτεχνείου που ισοπεδώθηκε από τα τανκς, τα οποία διαφυλάχθηκαν με ιδιαίτερο σεβασμό, ως κόρη οφθαλμού, επί σειρά ετών.
Με εμφανή συγκίνηση, ο κ. Βούλγαρης κατέθεσε εικόνες από τα γεγονότα που προηγήθηκαν της εξέγερσης κι όσα μεσολάβησαν, πριν το τανκ κατευθυνθεί προς την πόρτα του Πολυτεχνείου. “Ηταν μια εμπόλεμη περιοχή, η περιοχή της Πατησίων από την Ομόνοια προς το Πολυτεχνείο κι από την πλατεία Αμερικής προς το Πολυτεχνείο” θυμάται. “Αυτοκίνητα και τρόλεϊ αναποδογυρισμένα, λάστιχα που καίγονταν, φοιτητές που ξεκινούσαν με την ελληνική σημαία από την πλατεία Ελευθερίας προς το Πολυτεχνείο” είναι αποτυπωμένα ανεξίτηλα στην μνήμη του δημάρχου Βόλου. “Κατά μήκος αυτής της διαδρομής προς το Πολυτεχνείο, συνεχίζει η αφήγηση, σε κάθετους δρόμους, ομάδες φοιτητών και πολιτών βγαίναν στην Πατησίων και ενώνονταν μαζί με αυτούς που προχωρούσαν, αλλά σταματούσαν στο ύψος περίπου της Ανωτάτης Εμπορικής Σχολής”, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησαν “τα πυρά των αστυνομικών στον αέρα και ευθύβολες βολές εν συνεχεία”. Το “νέφος που είχε καλύψει όλη την περιοχή προκαλώντας ασφυξία”, η εικόνα των “αυτοκινήτων που μετέφεραν φαρμακευτικό υλικό”, κατόπιν σχετικής έκκλησης των φοιτητών μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού που είχαν δημιουργήσει στους κόλπους του Πολυτεχνείου, οι “τραυματίες”, η στιγμή που μεσολάβησε πριν το “τανκ ρίξει την πύλη” του Πολυτεχνείου, “έδιναν την εντύπωση ότι βρισκόμαστε σε εμπόλεμη περιοχή” κατέληξε ο κ. Βούλγαρης, ανατρέχοντας στα γεγονότα που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του.
Η χθεσινή εκδήλωση περιελάμβανε επίσης την προβολή φιλμ με τον εορτασμό της επετείου του 1976, όπως τον έζησε και τον κατέγραψε ο ίδιος ο Αλέκος Βούλγαρης με μία παλιά κινηματογραφική μηχανή 8 χιλιοστών, ενώ η βραδιά μνήμης πλαισιώθηκε από την παρουσία του συγκροτήματος “ Νοέμβρης ‘73” που ερμήνευσε τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα, που ακούγονταν την εποχή της εξέγερσης στις φοιτητικές συναυλίες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου