ΤΟΠΙΚΑ

Περιοδεία Κιλτίδη στα καμένα

περιοδεία-κιλτίδη-στα-καμένα-851206

Το δρόμο για την κατασκευή μικρών φραγμάτων ανάσχεσης και συγκράτησης φερτών υλών στην περιοχή της λεκάνης απορροής του φράγματος «Παναγιώτικο» ανοίγει η χρηματοδότηση, ύψους 300.000 ευρώ, που ανακοίνωσε χθες από το Βόλο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδης.
Ο κ. Κιλτίδης μετέφερε τη βούληση του υπουργείου να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά ή νομικά ζητήματα ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών, ενώ διαβεβαίωσε ότι το Πήλιο και η Σκιάθος θα ενταχθούν στο σύστημα των κινήτρων για τις αγροτικές επιχειρήσεις πυρόπληκτων περιοχών.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, συνοδευόμενος από τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας Φ. Γκούπα και τον νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια, περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές του Νοτίου Πηλίου, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία.
Νωρίς το μεσημέρι, σε σύσκεψη στο δημαρχείο Αφετών, ο υφυπουργός και ο Γ.Γ. της Περιφέρειας ανακοίνωσαν τις πρόσθετες χρηματοδοτήσεις 300.000 ευρώ για το Παναγιώτικο και 600.000 ευρώ περίπου για νέα αντιπλημμυρικά έργα από το υπουργείο Εσωτερικών, το ακριβές ύψος του οποίου αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα από τον υφυπουργό Θαν. Νάκο.
Συμπληρωματικό κονδύλι 500.000 ευρώ για τα δημόσια δάση θα λάβει η Περιφέρεια Θεσσαλίας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να επεκταθούν τα αντιδιαβρωτικά έργα στις πληγείσες περιοχές.
Ο κ. Κιλτίδης, μετά την επιθεώρηση των έργων πρώτης φάσης για την αντιπλημμυρική θωράκιση των καμένων περιοχών του Πηλίου, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την πορεία των εργασιών.
Μετέφερε δε τα συναισθήματά του από την περιοδεία που ξεκίνησε και ολοκληρώνει σύντομα στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές της χώρας:
«Είναι μια πονεμένη και πικραμένη υπόθεση. Είναι μια τραγική ιστορία, που δεν σας κρύβω, με έχει φθείρει ψυχικά. Θέλουμε να χρεωθούμε την ευθύνη που μας αναλογεί», είπε και διαβεβαίωσε ότι και στη Μαγνησία θα ισχύσει ό,τι έγινε σε όλες τις υπόλοιπες πυρόπληκτες περιοχές.
«Αυτή η καταστροφή ανέταξε πολλά κακώς κείμενα και μας διέγειρε όλους, και τους πολίτες, να αναλάβουμε ευθύνες. Δόθηκαν μηνύματα με πολλούς αποδέκτες και κυρίως την πολιτική ηγεσία. Δεν θα αναζητήσουμε άλλοθι, αλλά πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι ο καμένος τόπος θα είναι καμένος ό,τι και να κάνεις και τα αποτελέσματα θα φανούν σε βάθος χρόνου», είπε και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα διαψεύσει τις προσδοκίες των αγροτών και κτηνοτρόφων, αλλά και κατοίκων που υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.
Μετά τις 15 Φεβρουαρίου ο κ. Κιλτίδης ενημέρωσε ότι θα γίνει νέος κύκλος συναντήσεων, προκειμένου να προετοιμαστούν μεγάλα έργα δασικής πολιτικής και στήριξης αγροτών και κτηνοτρόφων, ενόψει της τέταρτης προγραμματικής περιόδου.
Ο υφυπουργός προσδιόρισε ως τη μεγαλύτερη αγωνία τη συγκράτηση των εδαφών στις καμένες περιοχές, σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων, γι’ αυτό και κάλεσε όλες τις υπηρεσίες σε επίσπευση των διαδικασιών πριν τον βαρύ χειμώνα.
Θεωρεί πάντως ότι εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι δράσεις για τις οποίες ενημερώθηκε, θα υπάρχει «υποφερτή συμπεριφορά των έργων».
Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της σύσκεψης με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης εξέφρασε ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία, ενημέρωσε για την επιπρόσθετη χρηματοδότηση των 300.000 ευρώ, ώστε να κατασκευαστούν αντιπλημμυρικά έργα στη λεκάνη απορροής του φράγματος Παναγιώτικο.
Πρόκειται για την κατασκευή μικρών φραγμάτων ανάσχεσης και συγκράτησης φερτών υλών. Για όλη τη λεκάνη απορροής του φράγματος προβλέπεται η κατασκευή 26 μικρών φραγμάτων, ύψους 1,5 μέτρου.
Ακόμη αναφέρθηκε στη διαβεβαίωση του υπουργού ότι θα ληφθεί μέριμνα, προκειμένου το Πήλιο και η Σκιάθος να ενταχθούν στο σύστημα κινήτρων για τις αγροτικές επιχειρήσεις πυρόπληκτων περιοχών.

Στο Νεοχώρι
Στη σύσκεψη που ακολούθησε στο δημαρχείο Αφετών, ο δήμαρχος Θ. Κουτσοφλίνης ενημέρωσε για τις ενέργειες που έγιναν μετά τις πυρκαγιές.
Ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Φ. Γκούπας ανέφερε ότι μέχρι σήμερα για αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στη Μαγνησία και τη Λάρισα έχει διατεθεί ποσό 5 εκ. ευρώ, ενώ επισήμανε ότι επειδή πρόκειται για έργα και μελέτες, τα οποία λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα προχώρησαν με διαδικασίες ανάθεσης, επιτροπή της Περιφέρειας θα προβεί σύντομα σε δεύτερο έλεγχο για να διαπιστώσει τι ακριβώς πραγματοποιήθηκε.
Στο μεταξύ ο κ. Κιλτίδης κάλεσε τους υπευθύνους του Δασαρχείου να είναι ελαστικοί και συνεργάσιμοι με τους κτηνοτρόφους και να αφήσουν «το τροπάριο «θα πάμε φυλακή, αν δεν γίνει ό,τι προβλέπει ο νόμος». Θα συνεργάζεστε και θα βρίσκετε διεξόδους. Κανείς δεν πάει φυλακή, όταν πρόκειται για το καλό των συμπολιτών μας. Η κατάσταση είναι εκρηκτική και ασφυκτική για τους κτηνοτρόφους. Συνεργαστείτε και θα έχετε κάλυψη πολιτική».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου