ΤΟΠΙΚΑ

Φωτοβολταϊκά στο Πήλιο

φωτοβολταϊκά-στο-πήλιο-38153

Σε γνωμοδότηση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο Πήλιο προχώρησε ομάδα εργασίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας. Το κείμενο – γνωμοδότηση, το οποίο πέρασε από τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Μαγνησίας πρόκειται να σταλεί στο Δήμο Βόλου.

Η ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τους Ντάνη Γιαντσή Πολιτικό Μηχανικό, Κατερίνα Ζαγορίτη, Άννα Μαγαλιού, Κυριακή Μύρικνα Αρχιτέκτονα Μηχανικό και Ηλία Φρυτζαλά Πολεοδόμο-Χωροτάκτη, M.Sc. Υποψήφιο Διδάκτορα ΠΘ, μετά από προσεκτική μελέτη των χαρακτηριστικών, των αναγκών και των πιέσεων που δημιουργούνται στην περιοχή του Πηλίου, κατέληξε σε ένα πλαίσιο γενικών κριτηρίων, από τα οποία προκύπτει είτε η πλήρης απαγόρευση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, είτε η κατά περίπτωση και με συγκεκριμένο τρόπο χωροθέτησης θετική γνωμοδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Σε δεύτερη φάση η γνωμοδότηση χωρίζεται σε δύο μέρη: Τη γνωμοδότηση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων επί γηπέδων και τη γνωμοδότηση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων επί κτηρίων. Παρατίθενται και δευτερεύοντα, συμπληρωματικά κριτήρια, τα οποία πρέπει να ικανοποιούνται, σύμφωνα με την ομάδα εργασίας, προκειμένου να καθίσταται ικανή και αποδεκτή η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος.

Γενικά κριτήρια

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, τα γενικά κριτήρια απαγόρευσης ή μη εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων επί γηπέδου ή κτηρίου είναι τα εξής:

– Απαγορεύεται εξολοκλήρου η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων εντός περιοχών NATURA, Περιοχών Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους κατά ΥΠΕΚΑ, Περιοχών RAMSAR, Σημαντικών Περιοχών κατά ΕΚΒΥ.

– Απαγορεύεται εξ ολοκλήρου η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων εντός των οικισμών της Κατηγορίας Ι και ΙΙ του ΠΔ Πηλίου.

– Για τους παραλιακούς οικισμούς, ή για παραλιακά γήπεδα και κτήρια εκτός οικισμών, απαγορεύεται εξολοκλήρου η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, όταν αυτά έχουν οριζόντια απόσταση μέχρι και 300 μ. από την ακτογραμμή, για να μην προσβάλλεται η αρχιτεκτονική τοπίου.

– Σε περιπτώσεις κτηρίων ή γηπέδων, που εξυπηρετούν κοινωφελείς, εκπαιδευτικούς, ή αθλητικούς σκοπούς, επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων (είτε διασυνδεδεμένων, είτε αυτόνομων), σε οποιοδήποτε σημείο του Πηλίου, εκτός των οικισμών της κατηγορίας 1, που δε θα καταλαμβάνουν επιφάνεια μεγαλύτερη από 6,8 τ.μ.

Κριτήρια επί γηπέδου

Σχετικά με τα γενικά κριτήρια απαγόρευσης ή μη εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων επί γηπέδου, η γνωμοδότηση προβλέπει:

– Απαγορεύεται εξ ολοκλήρου η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε γήπεδα που είναι εκατέρων εθνικών ή επαρχιακών οδών, σε οριζόντια απόσταση 300μ από την εθνική οδό και 100μ από την επαρχιακή.

– Επιβάλλεται να αφήνεται περίμετρος 5 μέτρων από τα όρια του γηπέδου, καθώς και να επιβάλλεται μέγιστη κάλυψη του συνολικού γηπέδου κατά 30%, της οριζόντιας προβολής των πάνελ στην περίπτωση σταθερών βάσεων και της οριζόντιας θέσεις των πάνελ στην περίπτωση tracker.

– Το μέγιστο ύψος της εγκατάστασης, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 4 μέτρα.

– Η περίπτωση του οικίσκου θα πρέπει να υποβάλλεται υποχρεωτικά σε έλεγχο από την ΕΠΑΕ, προκειμένου να υλοποιηθεί κατά τέτοιο τρόπο που να εναρμονίζεται με το φυσικό και το αρχιτεκτονικό περιβάλλον.

Κριτήρια επί κτηρίου

Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων επί κτηρίου, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της ομάδας εργασίας τα κριτήρια απαγόρευσης ή μη, είναι τα εξής:

– Απαγορεύεται εξ ολοκλήρου η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος σε ακάλυπτους και ημιυπαίθριους χώρους του κτηρίου.

– Απαγορεύεται εξολοκλήρου η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων επί κτιρίου επάνω σε επιφάνεια που φέρει ή θα πρέπει να φέρει πλάκα Πηλίου, καθώς επίσης και στις όψεις του κτηρίου.

– Θα μπορούσε τέλος να επιτρέπεται υπό όρους η εγκατάσταση στις σκεπές των κτηρίων της Κατηγορίας ΙΙΙ. Σε αυτό θα συμβάλει η διαδικασία υποβολής και έγκρισης φακέλου από την ΕΠΑΕ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου