ΤΟΠΙΚΑ

Σε αναστάτωση οι μηχανικοί λόγω ΤΣΜΕΔΕ

σε-αναστάτωση-οι-μηχανικοί-λόγω-τσμεδ-851206

Γενική συνέλευση των μηχανικών της Μαγνησίας θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, με κύριο θέμα το ασφαλιστικό και τις αυξημένες εισφορές μετά την εφαρμογή του νέου νόμου, 3518/2006 στο ταμείο τους το ΤΣΜΕΔΕ.
Στην γενική συνέλευση έχουν κληθεί να συμμετάσχει ο πρόεδρος του Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων κ. Στέλιος Διαμαντίδης, δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και δύο υπηρεσιακοί παράγοντες, προκειμένου να ενημερώσουν τα μέλη του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας τόσο για την εφαρμογή του Νόμου 3518/2006, όσο και τις τελευταίες εξελίξεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, με την ενοποίηση του ταμείου με άλλα ταμεία του επιστημονικού κλάδου.
Η απόφαση της γενικής συνέλευσης πάρθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας, που έγινε την περασμένη Τετάρτη.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας, κ. Τούλα Μπακλατσή, από το τοπικό τμήμα προτείνεται:
• Να γίνει ενημέρωση από τη Διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ και του Τ.Ε.Ε. σχετικά με όλες τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό των μηχανικών, για την αναλογιστική μελέτη του ταμείου και για την μελέτη που συντάχθηκε για την αξιοποίηση του αποθεματικού του ΤΣΜΕΔΕ.
• Άμεσα να οριστεί μία ειδική επιτροπή (παραταξιακή) από συναδέλφους που έχουν την αναγκαία γνώση και εμπειρία στα ασφαλιστικά ζητήματα των μηχανικών, η οποία θα διαβάσει το νόμο και θα συντάξει τις προτάσεις προς την Δ.Ε. του Τμήματος.
• Να γίνει άμεση σύγκληση κοινής σύσκεψης της Δ.Ε του κεντρικού Τ.Ε.Ε. και των Δ.Ε των περιφερειακών Τμημάτων με μοναδικό θέμα «το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για το ΤΣΜΕΔΕ».
• Να γίνει άμεσα ανάκληση της απόφασης του Δ.Σ. του ΤΣΜΕΔΕ με την οποία επιβλήθηκαν οι αυξημένες εισφορές και να «παγώσουν» οι πληρωμές των εισφορών προς το ΤΣΜΕΔΕ μέχρι να υπάρξει απόφαση του Υπουργείου Απασχόλησης μετά και την αξιολόγηση της αναλογιστικής μελέτης του ΤΣΜΕΔΕ.

Αρνητικά
Σύμφωνα με την κ. Μπακλατσή, ο νέος νόμος που άρχισε να εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2007 με αναδρομική ισχύ από την αρχή του χρόνου, έχει επιφέρει σειρά αρνητικών συνεπειών, μερικές από τις οποίες είναι:
– Προωθείται η ατομική ευθύνη του κάθε συναδέλφου για την ασφαλιστική του κάλυψη με απουσία κρατικής χρηματοδότησης και εργοδοτικής εισφοράς στο σκέλος της Ειδικής Προσαύξησης του κλάδου Κυρίας Σύνταξης, στον κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης και στον κλάδο Εφάπαξ Βοηθήματος
– Αυξάνονται υπέρογκα οι εισφορές των ασφαλισμένων και ιδιαίτερα εκείνων μετά το 1993.
– Διαχωρίζεται η βάση υπολογισμού των εισφορών των ασφαλισμένων πριν και μετά την 1-1-1993
– Περιορίζεται (και παραπέμπεται σε Υπουργ. Απόφαση) ο υπολογισμός εισφορών και παροχών. Δηλαδή επιχειρείται χωρίς αντιδράσεις η μείωση των παροχών σε σχέση με τις εισφορές του εργαζομένου.
– Εισάγεται ο κλάδος Προνοιακών Παροχών χωρίς να δεσμεύεται για την διασφάλιση των αντιστοίχων εγγυήσεων του ΙΚΑ, προς τους μισθωτούς συναδέλφους.
– Δεν αντιμετωπίζονται τα οξυμμένα προβλήματα της κάλυψης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Τα θέματα του κλάδου Υγείας παραπέμπονται στο μέλλον.
Το ΤΣΜΕΔΕ, με τα σημερινά δεδομένα ,αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους και οικονομικά υγιέστερους ασφαλιστικούς οργανισμούς με τη μεγαλύτερη περιουσία ανά ασφαλισμένο.
Όπως επισημαίνει η πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας,
ο νόμος όχι μόνο δεν καταργεί τη διάκριση σε παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, αλλά την επεκτείνει, δημιουργώντας και νέους διαχωρισμούς, στους μετά το 93 ανάμεσα σε μικρότερους και μεγαλύτερους των 35 και στους προ 93 ανάμεσα σε μικρότερους και μεγαλύτερους των 50.
Καταργεί το δημόσιο, καθολικό και αναδιανεμητικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος και οδηγεί σε ατομικές και ανταποδοτικές λογικές. Δεν προβλέπει καμία πρόνοια για τους άνεργους, στρατευμένους. Επιτρέπει την επένδυση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ σε επιχειρηματικές και χρηματιστηριακές δραστηριότητες.
Εξαιρεί τους εργοδότες και το κράτος από την εισφορά τους για την Ειδική Προσαύξηση, φορτώνοντας τις εισφορές εξ ολοκλήρου στον εργαζόμενο. Διατηρεί το όριο ηλικίας των 65 ετών για τους νέους ασφαλισμένους.
Οι μηχανικοί σύμφωνα με την κ. Μπακλατσή διεκδικούν μεταξύ άλλων προαιρετική υπαγωγή στο νέο κλάδο της ειδικής προσαύξησης, καθώς υπάρχουν συνάδελφοι που δεν θέλουν να υποστούν το βάρος της εισφοράς αυτής ούτε να λάβουν την ειδική προσαύξηση κατά τη συνταξιοδότησή τους, θεωρώντας ικανοποιητικό το συνδυασμό κύριας και επικουρικής σύνταξης, όπως έχει διαμορφωθεί με το Ν.3518/2006. Αύξηση της κύριας σύνταξης στα ποσά που με δικαστικές αποφάσεις πριν το Ν.3518/2006 είχαν καθοριστεί. Αυτόματη ετήσια αναπροσαρμογή της κύριας σύνταξης, συνδέοντάς την με κάποιο ποσό που θα προσαρμόζεται ετήσια με αυτόματο τρόπο. Να σταματήσει η διάκριση των παλιών και νέων ασφαλισμένων και να είναι αντίστοιχες οι εισφορές με τις οποίες επιβαρύνονται. Επίσης να υπάρξει μείωση των εισφορών στα προ του 1992 επίπεδα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου