ΤΟΠΙΚΑ

Εντυπωσιακές φωτογραφίες στο Ντε Κίρικο

εντυπωσιακές-φωτογραφίες-στο-ντε-κίρ-851206

Δυνατά φωτογραφικά χρώματα κοσμούν από χθες το βράδυ τον δεύτερο όροφο του Κέντρου Τέχνης Ντε Κίρικο, όπου αναβιώνουν οι “Εστίες παράδοσης” από κάθε γωνιά της ελληνικής γης. Η σειρά των φωτογραφιών του Αβραάμ Παυλίδη που εκτίθενται στο κοινό, στο πλαίσιο του “Νοέμβρη Φωτογραφίας” αποτελούν δυνατές εικόνες μιας Ελλάδας που χάνεται. Οι φιγούρες ηλικιωμένων ανθρώπων σε χώρους που ξυπνούν μνήμες, κυριαρχούν στην έκθεση που διοργανώθηκε κατόπιν συνεργασίας της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου και του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Ο θεατής-συνταξιδιώτης γίνεται κοινωνός συγκλονιστικών εικόνων, που αναδεικνύουν το άλλο πρόσωπο της Ελλάδας, όπου κυριαρχεί η φθορά του χρόνου και σε πολλές περιπτώσεις, η εγκατάλειψη. Στην χθεσινή επίσημη πρώτη, την έκθεση προλόγισε ο Στέργιος Καράβατος, βοηθός επιμελητής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας ότι “αυτό που κερδίζει τον θεατή φωτογραφικά και εικαστικά είναι ένα ταξίδι σε μια Ελλάδα που χάνεται. Ο Παυλίδης μας αποκαλύπτει πράγματα που μπορεί να είναι δίπλα μας αλλά ούτε καν έχουμε την αντίληψη ότι υπάρχουν”. Τα στοιχεία που εντυπωσιάζουν “είναι οι χώροι, τα πορτραίτα των ηλικιωμένων ανθρώπων που μοιάζουν σαν να ζούνε σε μια άλλη εποχή και οι εικόνες οι οποίες πολλές φορές, ακόμη και λίγες μέρες μετά τη φωτογράφηση, παύουν να υπάρχουν” επεσήμανε ο Στέργιος Καράβατος για να καταλήξει “όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα πολύπλευρο φωτογραφικό έργο το οποίο έχει και εικαστική ποιότητα αλλά και πάρα πολύ σημαντικά ντοκουμέντα”.
Μιλώντας στον “Τ” ο ίδιος ο δημιουργός υπογραμμίζει ότι κίνητρο δημιουργίας ήταν για τον ίδιο “τα προσωπικά βιώματα από τον παλιό καφενέ των γονιών του”, που κατέχει περίοπτη θέση μεταξύ των φωτογραφικών εκθεμάτων. Η πολυετής περιήγηση στην Ελλάδα αποτυπώνει “κομμάτια της Ελλάδας που δυστυχώς διασώζονται μόνο στα χαρτιά” όπως αναφέρει ο δημιουργός, ο οποίος ομολογεί ότι τον συνδέουν “πολύ δυνατά βιώματα” με τα θέματα τα οποία αποτυπώνονται. “Νιώθω έντονα συναισθήματα γι’ αυτούς τους χώρους, που έχουν σκηνοθετήσει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Οι φωτογραφίες αυτές είναι σαν πλάκες γραμμοφώνου, είναι χώροι με έντονα βιώματα που εξοικειώνουν τον θεατή με το έργο μου” θα πει ο Αβραάμ Παυλίδης, ο οποίος γράφει την ιστορία της νεότερης Ελλάδας με έναν κλικ και πολλή ευαισθησία. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου 2007 και το εκθετήριο θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 τις 13:00 και από τις 18:00 έως τις 21:00.

Στο ισόγειο του Κέντρου Τέχνης
Παράλληλα με την έκθεση του Αβραάμ Παυλίδη εγκαινιάστηκε χθες η έκθεση έγχρωμων φωτογραφιών των μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου, που κοσμούν το ισόγειο και τον ημιώροφο του Ντε Κίρικο. Είκοσι εννέα μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης παρουσιάζουν 148 έργα τους που καλύπτουν όλα τα εκφραστικά πεδία. Οι εκθέσεις των μελών εναρμονίζονται με τα έργα των “φιλοξενούμενων” καλλιτεχνών και όπως επισημαίνει ο Λέων Μουρτζούκος, πρόεδρος της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου “τα έργα που παρουσιάζονται στον ισόγειο χώρο του Κέντρου Τέχνης είναι πραγματικά εντυπωσιακά και καλύπτουν όλες τις πτυχές της φωτογραφικής τέχνης, από την κλασική αναλογική, έως την σύγχρονη ψηφιακή φωτογραφία”. Ο πλούτος των εικόνων αλλά και της θεματολογίας που καλύπτουν οι έγχρωμες φωτογραφίες των μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου, είναι ενδεικτικός του ευρύτατου πεδίου έμπνευσης που χαρακτηρίζει την κοινή προσπάθεια. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου και θα είναι ανοιχτή για το φιλότεχνο κοινό καθημερινά από τις 10:00 τις 13:00 και από τις 18:00 έως τις 21:00. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη έκθεση είναι η μεγαλύτερη σε έκταση έκθεση φωτογραφίας που πραγματοποιείται στο Βόλο καθώς καταλαμβάνει το ισόγειο, τον ημιώροφο καθώς και τον δεύτερο όροφο του Κέντρου Τέχνης, δίνοντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να περιηγηθεί στην δύναμη της εικόνας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου