ΤΟΠΙΚΑ

Αναμόρφωση μέσα από την ενοποίηση των Ταμείων

αναμόρφωση-μέσα-από-την-ενοποίησητων-851206

Ξεκίνησε χθες β κύκλος της συζήτησης για το ασφαλιστικό στη Βουλή, με τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κ. Βασίλη Μαγγίνα, στην ομιλία του να τονίζει ότι ο δρόμος για την Αναμόρφωση του Ασφαλιστικού Συστήματος, περνάει μέσα και από την Ενοποίηση των Ασφαλιστικών Φορέων. Ο υπουργός, ξεκαθάρισε ότι θα πραγματοποιηθούν χωρίς να θιγούν όροι και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ή το ύψος και το είδος των σημερινών παροχών.
Επιπλέον, ο υπουργός δήλωσε πως τον απασχόλησε η Προγραμματική θέση του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία τριών μόνο Φορέων, ενός για τους μισθωτούς, ενός για τους αυτοαπασχολούμενους και ενός για τους αγρότες.
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη ηλεκτρονικής υποστήριξης του Ασφαλιστικού Συστήματος, όπου με βάση τον Νόμο περί Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.), θα αναδιαρθρωθεί και θα επεκταθεί το σημερινό ΚΗΥΚΥ το οποίο θα εποπτεύει και θα συντονίζει τη μηχανοργάνωση των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Επίσης, μίλησε και τη καθιέρωση της κάρτας Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου όπως σημείωσε ο υπουργός θα εκδίδεται κάρτα για κάθε ασφαλισμένο στην οποία θα καταγράφεται ο εργασιακός του χρόνος, οι φορείς της ασφάλισής του κ.λ.π.

Δραστική συγχώνευση

Αναλυτικά, ο υπουργός δήλωσε ότι εξετάζεται η αντιμετώπιση της Ενοποίησης των Ασφαλιστικών Φορέων, με βάση σειρά Επαγγελματικών, Οικονομικών, Αναλογιστικών και Θεσμικών κριτηρίων.
Παράλληλα, εξετάζεται η κατάληξη σε 6 ως 8 Οργανισμούς για την Κύρια Συνταξιοδότηση, σε περίπου 10 Οργανισμούς για την Επικουρική Ασφάλιση και σε 2 με 3 Οργανισμούς για τον Τομέα της Πρόνοιας. Η διάρθρωση αυτή, θα γίνει τόσο με την ένταξη σε υφιστάμενους Φορείς διαφόρων Ταμείων, όσο και με τη δημιουργία νέων Οργανισμών που θα τους συναποτελέσουν άλλα Ταμεία.
Επίσης σε ειδικό, διακριτό λογαριασμό για κάθε εντασσόμενο Ταμείο, θα περιέλθουν ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία των Ταμείων. Ακόμη, οι εργαζόμενοι σήμερα στα Ταμεία αυτά, θα διατηρήσουν στους Φορείς που μετακινούνται, την υπηρεσιακή και μισθολογική κατάσταση και εξέλιξη στην οποία σήμερα βρίσκονται.

Ηλεκτρονική υποστήριξη

«Είναι αδιανόητο ότι σήμερα Ασφαλιστικά Ταμεία λειτουργούν και καταγράφουν ακόμη στοιχεία σε κλασικές καταστάσεις και βιβλία, με χειρόγραφες διαδικασίες», υπογράμμισε ο υπουργός και τόνισε ότι ήδη στο ΙΚΑ και τον ΟΓΑ ολοκληρώνονται ή προωθούνται Ολοκληρωμένα Πληροφορικά Συστήματα (ΟΠΣ), με σκοπό την ασφάλεια, την ταχύτητα και τη δυνατότητα ελέγχου διαδικασιών και αποφάσεων.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι πέραν του Κλάδου Συντάξεων και ο Κλάδος Ασθένειας και βεβαίως το Φάρμακο, θα καταστεί δυνατόν να παρακολουθούνται, με στόχο τον περιορισμό της σπατάλης και κατ΄ επέκταση την ουσιαστική βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους.
Τέλος, ανακοίνωσε ο κ. Μαγγίνας την έκδοση, για κάθε ασφαλισμένο, μιας κάρτας, στην οποία θα καταγράφεται ο εργασιακός του χρόνος, οι φορείς της ασφάλισής του, η νοσοκομειακή και φαρμακευτική του περίθαλψη. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός τόνισε ότι είναι αυτονόητη η προστασία των προσωπικών δεδομένων του κάθε πολίτη.

ΓΣΕΕ
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για “εμπαιγμό των συνδικάτων”, κάνοντας λόγο για “προσχηματικό κοινωνικό διάλογο, που προσπαθεί μέσα σε λίγες ημέρες να εξαντλήσει το μείζον ασφαλιστικό ζήτημα”, ενώ σημείωσε ότι την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν καταθέτει προς τα ταμεία τους θεσμοθετημένους πόρους και τις οφειλές της.
Επίσης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ καυτηρίασε τις διαρροές για μεγάλες επικείμενες ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ανατροπές, με στόχο, όπως είπε, να μειωθούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων όσον αφορά τη σύνταξη και τα όρια ηλικίας. “Μπροστά σε αυτή την κατάσταση”, υπογράμμισε ο κ. Παναγόπουλος, “δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά ο δρόμος του αγώνα”.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι παρακολουθούν αυτές τις μέρες με προσοχή τους αγώνες των συναδέλφων τους στη Γαλλία, που αντιδρούν ενιαία, μαζικά και αγωνιστικά απέναντι στην πολιτική Σαρκοζί και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι αυτό θα συμβεί και στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “θα γίνει της Γαλλίας”.
Η ΓΣΕΕ, κατέληξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, δεν θα επιτρέψει καμιά περικοπή των ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ξεκινώντας απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 12 Δεκεμβρίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου