ΤΟΠΙΚΑ

Οι συνενώσεις των ΟΤΑ

οι-συνενώσεις-των-οτα-851206

Σήμερα ολοκληρώνεται στην Κυλλήνη της Ηλείας το Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ με τη συμμετοχή αιρετών της Αυτοδιοίκησης από ολόκληρη τη χώρα. Η επιλογή του χώρου διεξαγωγής του Συνεδρίου μόνο τυχαία δεν ήταν φυσικά. Η Ηλεία και ολόκληρη η Πελοπόννησος το περασμένο καλοκαίρι επλήγησαν από τις καταστροφικότερες πυρκαγιές που έπληξαν ποτέ τη χώρα μας.
Οι σύνεδροι της γύρω περιοχής περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα στους παρισταμένους το μέγεθος της μεγάλης καταστροφής, αλλά και την παντελή αδυναμία τους να συνδράμουν αποφασιστικά στο έργο κατάσβεσης των πύρινων μετώπων και της ασφαλούς απομάκρυνσης του τοπικού πληθυσμού από τα χωριά που βρέθηκαν στο επίκεντρο της καταστροφής. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά, όπως και η αδυναμία των ΟΤΑ, που θα πρέπει να αποδοθεί σε Δήμους που μόνο στα λόγια είναι μηχανισμοί αποτελεσματικοί. Απογυμνωμένοι από μηχανήματα και από επαρκές και αξιόμαχο ανθρώπινο δυναμικό, είναι αδύναμοι να αντιμετωπίσουν καίρια αυτά τα όχι και τόσο ακραία, τα τελευταία χρόνια, καιρικά και φυσικά φαινόμενα.
Δεν είναι επομένως καθόλου τυχαίο ότι στο Συνέδριο όλοι οι Δήμαρχοι εναρμονίστηκαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στη διαπίστωση ότι θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να πάνε σε συνενώσεις όμορων ΟΤΑ, με κριτήρια ωστόσο αναπτυξιακά, πολιτιστικά, χωροταξικά και πληθυσμιακά, που θα συγκροτούν τις νέες διοικητικές ενότητες και το νέο διοικητικό χάρτη της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου