ΤΟΠΙΚΑ

Προκλητική αδιαφορία για τα αυθαίρετα

προκλητική-αδιαφορία-για-τα-αυθαίρετ-851206

Με τα… νεύρα της Νομαρχίας παίζει η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου στο θέμα των αυθαίρετων κτισμάτων στην παραλιακή ζώνη από Πλατανίδια μέχρι Σουτραλί. Ένα θέμα που η σημερινή Νομαρχιακή Αρχή το έχει βάλει σε πρώτη προτεραιότητα από τους πρώτους μήνες θητείας της σε μία προσπάθεια απελευθέρωσης των ακτών και απόδοσής της σε όλους τους πολίτες και από την άλλη σε μία προσπάθεια προβολής της πολιτικής της βούλησης να διορθώσει τα «κακώς κείμενα» ολόκληρων δεκαετιών.
Στην προσπάθειά της αυτή η Νομαρχία δεν κρύβει τη δυσφορία της για τους βραδείς ρυθμούς με τους οποίους χειρίζεται το θέμα η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Σχετικές δηλώσεις έγιναν πρόσφατα από τον ίδιο το Νομάρχη Απ. Παπατόλια, ενώ ενδεικτικό της αποφασιστικότητας της ΝΑΜ πάνω στο συγκεκριμένο θέμα είναι το έγγραφο που έστειλε προ ημερών η σύμβουλος του Νομάρχη Μαγνησίας κ. Κυριακή Πλαστάρα στο Συνήγορο του Πολίτη από τον οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά τη συνδρομή της Ανεξάρτητης Αρχής, προκειμένου «να συμβάλει στην επιτάχυνση και την πρόοδο των εργασιών, επιβάλλοντας στην εν λόγω υπηρεσία περισσότερη επιμέλεια και ενδιαφέρον σε θέματα καταπάτησης των ακτών και απόδοσή τους σε κοινή χρήση, για το καλό των πολιτών της περιοχής».
Αναλυτικότερα το πλήρες κείμενο που έστειλε η σύμβουλος του Νομάρχη Μαγνησίας στο Συνήγορο του Πολίτη έχει ως εξής:
«Κύριε Συνήγορε
Με την παρούσα επιστολή μου θέλω να σας αναφέρω ένα πρόβλημα που
ταλανίζει την περιοχή μας για πολλά χρόνια.
Πρόκειται για την προσπάθεια που ανέλαβε η Νομαρχιακή αρχή του Νομού Μαγνησίας από το 1996 για την απελευθέρωση των ακτών της περιοχής Κάτω Λεχωνίων, ΄Ανω Λεχωνίων και Πλατανιδίων του Δήμου Αρτέμιδας από διάφορες επεμβάσεις πολιτών στην αιγιαλίτιδα ζώνη (τοίχοι, περιφράξεις, μικρά λιμενικά κ.α), με την ανάθεση μελέτης με τον τίτλο «Σύνταξη Τοπογραφικών-Κτηματογραφικών διαγραμμάτων της παραλιακής ζώνης από Σουτραλί για Πλατανίδια» και τη σύνταξη των αντιστοίχων πράξεων αναλογισμού και αποζημιώσεων». Αντίγραφο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος σας επισυνάπτω.
Η κτηματογράφηση έγινε, αλλά στη συνέχεια δεν αξιοποιήθηκε, αφού δεν προχώρησε η διαδικασία πράξεως αναλογισμού αφενός και οι σχετικές διοικητικές ενέργειες που προβλέπονται από την Κτηματική Υπηρεσία, αφετέρου.
Η νέα Νομαρχιακή Αρχή που προέκυψε το 2006 και ανέλαβε την 1-1-2007, αξιοποιώντας τα στοιχεία του 1996-1997, ξεκίνησε μία προσπάθεια για την υλοποίηση του έργου. Έτσι με το αριθμ. πρωτ. 2428/1-8-2007 έγγραφό της προς την Κτηματική Υπηρεσία που σας επισυνάπτουμε, την ενημερώνει ότι άρχισε να επικαιροποιεί τα διαγράμματα και να τα συντάσσει σύμφωνα με τις προδιαγραφές που εφαρμόζει η παραπάνω Υπηρεσία. Την παρακαλεί δε να προχωρήσει στις απαιτούμενες διαδικασίες για την επίτευξη του στόχου.
Παρά το γεγονός ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας με τα όργανά της έχει δραστηριοποιηθεί έντονα και διέθεσε σχετικά κονδύλια για τη σύνταξη των απαραίτητων διαγραμμάτων, τούτο δεν συμβαίνει και με την Κτηματική-Υπηρεσία Μαγνησίας που είναι Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι η σύνταξη των διαγραμμάτων των πράξεων αναλογισμού και η έκδοση πρωτοκόλλων κατεδάφισης για επικείμενα στην αιγιαλίτιδα ζώνη είναι υποχρέωση της παραπάνω Υπηρεσίας.
Συγκεκριμένα, όπως μου έγινε γνωστό, παρά το γεγονός ότι έχουν ασκηθεί πάσης φύσεως πιέσεις, όπως και αυτές δια του Τύπου, δεν υπάρχει πρόοδος της διαδικασίας ή είναι ελάχιστη.
Σας παρακαλώ όπως με το κύρος σας συμβάλλετε στην επιτάχυνση και την πρόοδο των εργασιών, επιβάλλοντας στην εν λόγω Υπηρεσία περισσότερη επιμέλεια και ενδιαφέρον σε θέματα καταπάτησης των ακτών και απόδοσής τους σε κοινή χρήση για το καλό των πολιτών της περιοχής».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου