ΤΟΠΙΚΑ

Ψίχουλα τα χρήματα του προγράμματος de minimis Χαρακτηρίζονται από τους κτηνοτρόφους

ψίχουλα-τα-χρήματα-του-προγράμματος-de-minim-41249

Από το πρόγραμμα θα δοθούν 30 λεπτά για κάθε ζώο

Αναστατωμένος είναι ο κλάδος των κτηνοτρόφων στη Μαγνησία αφού βλέπουν πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις, ενώ από την άλλη πλευρά το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στους κτηνοτρόφους ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ (25 εκατ. ευρώ de minimis συν 5 εκατ. επιπλέον στο πλαίσιο του άρθρου 68). Ουσιαστικά από το πρόγραμμα de minimis θα δοθούν 30 λεπτά για κάθε ζώο.

Ρεπορτάζ: Αθηνά Τσιργή

Την ίδια στιγμή όσοι κτηνοτρόφοι ορεινών και μειονεκτικών περιοχών πήραν πέρυσι εξισωτική αποζημίωση θα λάβουν πολύ μικρότερα ποσά ενίσχυσης σε σχέση με τους συναδέλφους τους στα πεδινά. Ωστόσο ακόμη δεν έχει οριστεί η ημερομηνία που θα δοθούν τα ποσά στους κτηνοτρόφους.

Από την πλευρά της η πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Μαγνησίας κ. Χαρούλα Διβάνη τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ:

«Με βάση το de minimis θα δοθούν 30 λεπτά για κάθε ζώο. Ποσό που είναι για γέλια, αν σκεφτούμε πως αυτά τα χρήματα δεν αρκούν ούτε για μερικά κιλά καλαμπόκι. Ουσιαστικά για εμάς δεν θεωρείται βοήθεια, τη στιγμή που ο κλάδος βιώνει έναν δύσκολο χειμώνα. Πολλοί συνάδελφοι δεν έχουν δυνατότητα να ταΐσουν τα ζώα τους, αφού οι τιμές των ζωοτροφών είναι στα ύψη» τονίζει η κ. Διβάνη.

Προσθέτοντας ότι θα ήταν προτιμότερο τα χρήματα του de minimis να δοθούν σε μια δόση και όχι σε τρεις. «Το αίτημα του κλάδου μας ήταν τα χρήματα να δοθούν σε μια δόση, αλλά αυτό δεν εισακούστηκε από την κυβέρνηση» καταλήγει η κ. Διβάνη.

Περιορισμοί

Η στήριξη χορηγείται ετησίως κατ΄ αποκοπή. Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) που δύναται να χορηγηθεί στον ίδιο δικαιούχο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.500 ευρώ σε περίοδο τριών οικονομικών ετών, υπολογιζόμενη σε κυλιόμενη βάση.

Για τους δικαιούχους εντός ορεινών και μειονεκτικών περιοχών ή όσους μετακινούνται σε αυτές τις περιοχές, το κατ΄ αποκοπή ποσό της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας που θα τους χορηγηθεί δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του 25 % του ποσού που θα χορηγηθεί στους λοιπούς δικαιούχους των πεδινών περιοχών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου