ΤΟΠΙΚΑ

Αυτό που προέχει για την Εθνική ομάδα στο EURO 2008 είναι να παρουσιάσει ένα πρόσωπο αντάξιο του τίτλου της

αυτό-που-προέχει-για-την-εθνική-ομάδα-σ-851206

Με στόχο να ολοκληρώσει την ούτως ή άλλως πετυχημένη πορεία της στα προκριματικά του EURO 2008 με δύο νίκες απέναντι σε Μάλτα και Ουγγαρία η εθνική ομάδα παίζει αύριο βράδυ με την Μάλτα… αλλά βλέπει ήδη το καλοκαίρι και το επόμενο μεγάλο ραντεβού του EURO 2008.
Την αποστολή της Εθνικής για τις δύο τελευταίες αναμετρήσεις του ομίλου της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος απαρτίζουν οι Κώστας Κατσουράνης, Άγγελος Μπασινάς, Στέλιος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Σαμαράς, Φάνης Γκέκας, Σωτήρης Κυργιάκος, Γιάννης Αμανατίδης, Μιχάλης Καψής, Αντώνης Νικοπολίδης, Βασίλης Τοροσίδης, Χρήστος Πατσατζόγλου, Νίκος Σπυρόπουλος, Κώστας Χαλκιάς, Τραϊανός Δέλλας, Νίκος Λυμπερόπουλος, Γιώργος Καραγκούνης, Λουκάς Βύντρα, Δημήτρης Σαλπιγγίδης, Αλέξανδρος Τζιόλης, Γιάννης Γκούμας, Βαγγέλης Μάντζιος.

Προτεραιότητες Ρεχάγκελ
Ο Ότο Ρεχάγκελ και στη χθεσινή του συνέντευξη απέφυγε για μία ακόμη φορά να απαντήσει ποια θα είναι η στάση του στην πρόταση ανανέωσης συμβολαίου που του έχει καταθέσει ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης. «Δεν θα μιλήσω καθόλου για αυτό το θέμα. Πρέπει να αντεπεξέλθουμε στον αγώνα που έχουμε μπροστά μας. Τι θα γίνει σε μισό χρόνο από τώρα, είναι άλλο. Έχουμε χρόνο. Κατά την άνοιξη θα συζητήσουμε με τον πρόεδρο για αυτό το θέμα», δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός και πρόσθεσε: «Είμαι ήδη έξι χρόνια στην Ελλάδα και αν κάνω μία σύντομη αναδρομή σε αυτή την πορεία, φαίνεται πως είναι σαν έξι λεπτά».

Αυτό που προέχει για τον «Όθωνα» είναι να παρουσιάσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας ένα πρόσωπο αντάξιο του τίτλου της. «Είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης και πρέπει να προετοιμαστούμε για να υπερασπιστούμε τον τίτλο μας. Ενδιαφέρομαι για τους παίκτες μου, να παίζουν στις ομάδες τους και να είναι υγιείς, ώστε να παρουσιάσουμε μία δυνατή ομάδα στην τελική φάση του EURO 2008, για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η ομάδα μας έδειξε στα τελευταία παιχνίδια πως είναι σε πολύ καλή κατάσταση και θέλουμε να πάμε στο EURO, σε αυτό το φεστιβάλ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, και να έχουμε μία καλή εικόνα».

Όσο για την επικείμενη αναμέτρηση με τη Μάλτα, κάλεσε τον κόσμο να γεμίσει το γήπεδο και τους παίκτες του να αντιμετωπίσουν τον αγώνα με σοβαρότητα. «Ελπίζουμε να έρθει πολύς κόσμος στο γήπεδο για να χαρεί το παιχνίδι και να γιορτάσουμε μαζί τους την πρόκριση. Το παρελθόν έχει δείξει στο ποδόσφαιρο πως αν υποτιμήσεις έναν αντίπαλο, κινδυνεύεις. Παράδειγμα αποτελεί η Γερμανία, που είχε προκριθεί πριν τον εντός έδρας αγώνα με την Τσεχία και όταν έχασε με 3-0 ο κόσμος αποδοκίμαζε τους παίκτες. Κύριος στόχος μας είναι να μεταφέρουμε αυτό το κλίμα στους παίκτες, ώστε να μην υποτιμήσουν τον αντίπαλο», τόνισε.

Στην ερώτηση για το αν οι δύο τελευταίοι αγώνες της προκριματικής φάσης αποτελέσουν για αυτόν ευκαιρία να χρησιμοποιήσει παίκτες που καλεί στην αποστολή, αλλά συνήθως δεν χρησιμοποιεί, απάντησε χωρίς να γίνει ιδιαίτερα κατατοπιστικός: «Για μένα κάθε παιχνίδι είναι σημαντικό. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε όλα τα παιχνίδια. Δεν θα έχουμε πολλά παιχνίδια στην προετοιμασία μας για το EURO και πρέπει όσα παιχνίδια μάς απομένουν να τα χρησιμοποιήσουμε για να είμαστε όσο πιο έτοιμοι γίνεται».

‘Όσο για το αν η σημερινή εθνική ομάδα είναι καλύτερη ή πιο πλήρης από αυτή που το 2004 κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Πορτογαλία, ο «χερ Ότο» τόνισε: «Αυτά όλα είναι υποθετικά. Όταν θα φτάσουμε στην τελική φάση, θα δούμε… Καλύτερη ομάδα είναι πάντα αυτή που έχει τη μεγαλύτερη επιτυχία».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Αντώνη Νικοπολίδη και του Μιχάλη Καψή να αποχωρήσουν από την εθνική ομάδα, αλλά και από την ενεργό δράση, στο τέλος της σεζόν, υποστήριξε: «Είναι σε μία ώριμη ηλικία και μόνοι τους μπορούν να αποφασίσουν πότε θα σταματήσουν ή όχι».

Αποχωρεί ο Καψής

Την απόφασή του να αποχωρήσει από την εθνική ομάδα, αλλά και από το χώρο του ποδοσφαίρου, το καλοκαίρι, μετά την ολοκλήρωση της τελικής φάσης EURO 2008, έκανε γνωστή ο Μιχάλης Καψής σε συνέντευξη που έδωσε στον Alpha και η οποία θα προβληθεί το επόμενο Σάββατο. Μετά τους Τσιάρτα και Νικολαΐδη, λοιπόν, ένας ακόμα πρωταθλητής Ευρώπης του 2004 αποφασίζει να κρεμάσει τα παπούτσια του.
Ο 34χρονος άσος του ΑΠΟΕΛ πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην εθνική ομάδα στις 7 Ιουνίου του 2003, στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Ισπανία (0-1), για τα προκριματικά του EURO 2004 και μετρά 35 παρουσίες και 1 γκολ (Γεωργία-Ελλάδα 1-3 στις 26/2/2004) με το εθνόσημο στο στήθος. Ήταν βασικό στέλεχος του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στην τελική φάση της διοργάνωσης στην Πορτογαλία, έχοντας το ρόλο του… εξολοθρευτή των επιθετικών της αντίπαλης ομάδας. Σε συλλογικό επίπεδο, ξεκίνησε την καριέρα του από τον Άρη Νίκαιας και εν συνεχεία αγωνίστηκε διαδοχικά σε Αναγέννηση Άρτας, Εθνικό, ΑΕΚ (με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο το 2000 και το 2004), Μπορντό, Ολυμπιακό και πλέον φορά τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ.

Δεν μετρούν οι κίτρινες

Όπως διευκρινίστηκε από την πειθαρχική επιτροπή της UEFA, οι κίτρινες κάρτες που δέχονται οι ποδοσφαιριστές στα προκριματικά δεν μεταφέρονται στην τελική φάση, σε αντίθεση με τις κόκκινες. Συνεπώς, οι Τοροσίδης, Καραγκούνης, Χαλκιάς, Δέλλας, Σαλπιγγίδης, Γκέκας, που βρίσκονται στο όριο καρτών, ακόμα κι αν «κιτρινιστούν» κόντρα σε Μάλτα ή Ουγγαρία, δεν πρόκειται να χάσουν την πρεμιέρα του EURO 2008.

Ο Πρόεδρος στο γήπεδο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, θα παρακολουθήσει για μία ακόμη φορά αναμέτρηση της εθνικής ομάδας. Ο πρώτος πολίτης της χώρας προσκλήθηκε από την ΕΠΟ και ειδοποίησε ότι θα παραστεί το Σάββατο στο ΟΑΚΑ για την αναμέτρηση με τη Μάλτα. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να δώσει το «παρών» και ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος έχει επίσης προσκληθεί. Προσκεκλημένος ήταν και ο Κωστής Στεφανόπουλος, αλλά απάντησε ότι λόγω υποχρεώσεων δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί. Δεδομένη θεωρείται η παρουσία του υπουργού Πολιτισμού, Μιχάλη Λιάπη και του υφυπουργού Γιάννη Ιωαννίδη.

*Περίπου 40-50.000 φίλαθλοι αναμένονται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΠΟ, αύριο Σάββατο στο ΟΑΚΑ, για την αναμέτρηση με τη Μάλτα. Επίσης, δυναμικό παρών θα δώσουν οι Έλληνες φίλαθλοι και στη Βουδαπέστη για τον αγώνα της ερχόμενης Τετάρτης με την Ουγγαρία. Η ομοσπονδία έχει πάρει 1.500 εισιτήρια, έχει ήδη διαθέσει μεγάλο αριθμό και υπάρχει μεγάλη ζήτηση τόσο από την Ελλάδα όσο και από Έλληνες του εξωτερικού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου